REUTERS/Lisi Niesner
REUTERS/Lisi Niesner

Dalić “Ne bježim, ostajem izbornik, a oni koji kritiziraju trebaju ustati dok pričaju o Hrvatskoj!“

Vrijeme Čitanja: 12min | čet. 27.06.24. | 20:00

Izbornik se u HTV-ovoj emisiji osvrnuo na nastup Vatrenih na Euru 2024.

Iako Euro 2024 'tek sad kreće', sveopći dojam u Lijepoj našoj je kao da je već završio. Uzrok tome je ispadanje Vatrenih u skupini B u kojoj su bili sa Španjolskom, Albanijom i Italijom. Nakon uvjerljivog poraza od Španjolske (0-3), Hrvatska je u naredne dvije utakmice dvaput remizirala, a to im nije bilo dovoljno da kao trećeplasirana reprezentacija izbore prolazak u daljnju fazu natjecanja. Protiv Albanije smo odigrali 2-2, da bi onda s Italijom odigrali 1-1. I tako mogućnost prolaska sveli na teoriju. Koja je brzo okončana.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hrvatska nogometna reprezentacija ove se srijede vratila u Hrvatsku. Na dočeku u zagrebačkom aerodromu nije bilo previše ljudi. Prvo se pisalo stotinjak, potom dvjestotinjak, da bi se na kraju brojka 'podebljala' do te mjere da je Vatrene, navodno, došlo pozdraviti tristotinjak navijača.

Istog dana, u srijedu, 26. lipnja, predsjednik HNS-a Marijan Kustić potvrdio je kako Zlatko Dalić ostaje izbornik usprkos razočaravajućem rezultatu, da bi onda u četvrtak, 27. lipnja, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije gostovao u HTV-ovoj emisiji posvećenoj Euru 2024 gdje je u razgovoru s Vikijem Ivanovićem dao svoje viđenje cijelog turira.

„Trebat će puno vremena da sve prebolimo. Tugu, šok i bol. Pogotovo ova zadnja sekunda protiv Italije… Ispadaš s Eura prerano. A zaslužili smo više. Ja kažem da je to neuspjeh i ova Hrvatska zaslužuje više."

Rekli ste da preuzimate odgovornost, što to znači? Je li ovaj posrtaj grupna stvar?

"Nije grupna stvar. Ja donosim odluke i prema tome, ja odgovaram. Ne pada mi na pamet da tražim alibi u igračima, sucima i ostalim stvarima. To je moja odgovornost"

Je li bilo grešaka?

„Sve tri utakmice, cijeli Euro, sveo nam se na 90 sekundi. Albanija i Italija. Minuta protiv jednih, 30 sekundi protiv drugih… Eto, i ja sad ne bih bio tu kod vas. Mi bismo pričali o nama kao kandidatima za nešto veliko. Da su suci drugačije pokazali nadoknadu, mi bi sad čekali Švicarsku. Odbijte tih 90 sekundi i Hrvatska bi bila drugačija.“

Da se možete vratiti tri tjedna unazad. što biste promijenili?

"Portugal je bio glavna priprema. Nakon te utakmice, cijela javnost, a i ja, bili smo zadovoljni. Kompaktna hrvatska je svladala Portugal… I onda dolazi Španjolska. Da sam išao nešto kemijati, napravio bih grešku. Odlučio sam se za istu momčad. Došla je Španjolska, mi nismo bili dobri, ali nakon 134 utakmice Španjolske mi smo njima uzeli posjed, imali smo više udaraca, više smo trčali… Ali smo primili tri pogodaka. I zasluženo smo izgubili."

Je li Portugal bio 'duda varalica'?

"Moguće da smo nešto vidjeli što se nije ponovilo. Ali, tako je bilo i 2018.! Ja sam izabrao tu utakmicu jer sam htio jakog protivnika. Sad, jesmo li mogli drugačije… Mogli smo, ali ja sam htio igrati s jakim i tako je bilo."

Popis?

"Jedina dilema u medijima bilo je tko će biti treći vratar. Svi su se složili s njim."

Jeste li razmišljali o zamjeni za Brozovića?

"Moro nije igrao u Bologni. Jakić? Pričali smo i odlučili da ćemo ići u drugom smjeru. A i ako bude problema s Brozom, vjerovali smo da će to Mateo i Luka nadomijesititi."

Španjolska, prvi pogodak, kako to komentirate?

"Sve je bilo suprotno dogovoru. Bez ikakvog razloga dajemo dugu loptu, oni potom odigravaju okomicu, lopta prolazi kao u juniorima kroz sredinu i mu dobivamo gol. Gol Carvajala? Za to smo se spremali! Tako Portugal izvodi i obranili smo se. Poluvrijeme 0-2 je aktivan rezultat, poluvrijeme 0-3 je potop."

Kako ste pripremali utakmicu?

"Otvaranje s tri igrača, a ako nas stisnu, onda ćemo preskakati prema Budimiru. Tako smo planirali. I onda su Španjolci nama to radili zadnjih pola sata. Oni su odigrali sjajnu utakmicu."

Pongračić i Šutalo startali su u tom ogledu, zašto?

"Portugal je bio slika, tko bi to mijenjao nakon te utakmice? Erlićeva sezona nije bila dobra i zato smo se odlučili za Marina."

Plan prije početka Eura bio je da Joško bude lijevi bek ili?

"Da, da i da. Razgovarali smo s njim, sve je znao i na sve se pripremio."

Jedno je što igra u Cityju, drugo što igra u reprezentaciji. Lijevi bek je, ali uloga je drugačija?

„Tamo igra pet metara lijevo, a kod nas pet metara desno. Joško nije bio dobar, povlačio se… Protiv Portugala je bio najbolji igrač utakmice. I to protiv Silve i takvih igrača. Zašto se povlačio? Svi smo bili loši, nije samo do Joška. Nismo bili ni blizu kao protiv Portugala. Jednostavno, cijela momčad je zakazala.“

O Španjolcima se najmanje priča, najviše o Albancima…

„Igraš protiv Albanije koja ima energiju i motiv, a naš dogovor je bio da preko trojice veznjaka izlazimo van i mi smo gradili taktiku da preko njih dovedemo loptu do faze napada. Tražilo smo dubinu, ali kad dobiješ gol u 11. minuti, sve se ruši.“

Dalić je potom pojasnio prvi pogodak.

"Gvardiol prati Perišića, 4 na 2 smo bili na boku, nitko ne prati igrača, njihov igrač ulazi iz drugog plana i zabija. Primamo pogodak nakon centaršuta… I drugi pogodak smo trebali dobiti u prvom dijelu. Bliže su oni bili drugom nego mi prvom pogotku u prvom poluvremenu."

Potom je još jednom ponovio:

"Na ovaj Euro ispraćeni smo s velikom eurofijom. Tako smo i dočekani u Njemačkoj. Teško će se to ponoviti. Kad smo išli u Rusiji, nitko nam nije vjerovao, a isto vrijedi i za Katar. I napravili smo čudo. Gledajte, ne tražim alibi, ali uzmite tih 90 sekundi o kojima sam prije pričao i mi nismo tu gdje jesmo sad."

Zašto su linije bile raširene?

"Sve što sam tražio, zajedno sa stožerom, nije bilo tako… Nije bilo rotacije, zatvaranja, pokretljivosti... Svega što smo trebali imati."

Tomo Ivković rekao je da se prema igračima ponašate kao da ste im otac, kako to komentirate?

"Tu su samo dobri i loši igrači. Od prvog dana, sa mnom je ovdje sedam igrača. Senatora, kako to volite reći. Zapravo, pet ih je i ja ih se nikada neću odreći. Dok sam ja izbornik, oni će biti tu."

Pa krenimo, jedan po jedan...

"Luka? Tko bi ga se odrekao?"

Ancelotti mu je smanjio minutažu...

"Da, i dao mu novi ugovor."

Perišić?

"On je kao neki krivac što nismo prošli dalje. Pod navodnike kažem krivac, naravno. Gledajte, on je bio ozlijeđen. Da je on bio fit, mi bismo prošli skupinu. Tko bi ga se odrekao? Nitko. Kolikogod da je spreman, najbolji je."

Kramarić?

"Najbolji strijelac, tko bi se njega odrekao?"

Njega nitko ne spori...

"Dobro, ali idemo redom, jedan po jedan."

Brozović?

"Marcelo? Najbolja šestica u hrvatskoj povijesti. Da je postojao netko bolji, igrao bi. Ali ga nema. Nitko nema taj pas kao on. Pao je u formi u Saudijskoj Arabiji, ali nitko nije kao on. Kao zadnji vezni, Marcelo je daleko najbolji. Da nije, ne bi bio toliko plaćen. Nadalje, on je protiv Italije više od 13 kilometara, prvi nakon njega od naših istrčao je 11 kilometara. Njega ćemo se odreći? Njega?"

Vida?

"On je 104 puta ostavio srce na terenu. Ali ja sam procijenio da su drugi bolji i zato je bio na klupi. I to je cijela priča. Igra tko je dobar. Toliko o tome da igraju senatori..."

Brozović protiv Španjolske nije bio dobar.

"Bilo mu je teško. Posebno protiv Albanije kad su i Luka i Mateo griješili. Bekovi su bili visoko. Pa ne može on sve stići. Nije avion. Ali, gledajte, oni su mene zadužili i nikad ih se neću odreći."

Eto, to je to što se priča, taj odnos, to zaduživanje...

"Zbog tog odnosa sam ja drugi i treći na svijetu."

Jakić, zašto ne?

"On je bio na popisu, ali Vlašić se oporavio i zato smo išli s njim. Ja stojim iza svojih odluka i nemam tu nikakvih dilema."

Albanija?

Zabijamo golove drugo poluvrijeme, vraćamo se u igru, domniramo… I onda se ne znam ni sam zašto povučemo. I onda, mi odemo u kontru i pustimo njima prostora. Oni to kazne i tu smo di smo."

Od mladih igrača, Sučić je dobio najveću minutažu?

"Fantastičan igrač. Ali, gledajte, drugi gol Albanije, on pušta igrača, njemu bježi… Morao je ići za njim da se baci na glavu. To je sve splet okolnosti. Zadnja minuta, gol… Eto, to su mladi igrači"

Gvardiol je tada bio stoper, zašto?

"Perišića smo stavili na bok da proba napraviti višak."

Puno smo paničarili?

"Gledajte, i tu smo rješavali puno toga, ali uvuče se ta nesigurnost. Ne znam postoji li momčad koja je poput nas primila dva pogotka u nadoknadi. Ne znam..."

Perišić, komenatar na njega?

"Svaka mu čast na svemu. Donio je puno toga, ali nije bio kao stari. I to nam je nedostajalo. Da je bio na 100 posto, mi prolazimo skupinu."

Kako su igrači reagirali nakon Albanije?

"Bilo je teško, ali na idućem sastanku smo pričali da smo živi. Moramo ih pobijediti, imamo priliku i moramo pokazati koliko smo hrabri. Kako sam predstavio Talijane? Prvaci Europe! Sjajna momčad, ali mi smo morali igrati svoju igru. Prilikom pripreme sam rekao da je taktika da ne smijmo primiti gol. Jer, u prve dvije utakmice smo rano primili gol. Ako to napraviš i s Italijom, to je pogubno. U drugo dio ulazimo sjajno, Luka promašuje penal pa ga zabija, sve je bilo sjajno, ali eto…“

Kazneni udarac, Luka izvođač. To je bilo dogovoreno?

"Luka je uzeo penal, Andrej ga je podržao. Luka je dao u Portugalu, ali sada Donnarumma brani, a Luka onda zabija iz igre. Sjajan ubačaj, izvrstan potez Budimira i gol Luke. To stanje u kojemo smo tada bili je bilo sjajno. Navijači su bili čudo, nikad nisam vidio nešto kao u Leipzigu,"

Zašto ste izvadili Kovačića?

"Osjetili smo da smo pali, puno smo problema imali kad je ušao Chiesa, ušao je Ivanušec jer je bio dobar na treninzima, brz je igrač, imali smo ideju..."

Gvardiol je davao neke signale?

"Da, puno se borio s Chiesom koji nam je radio probleme i zato smo radili zamjene. Dobro smo igrali protiv Italije. Stiskali smo, napadali. Ali gledajte, znali smo i da će italija napasti."

Trio u veznoj liniji je počeo iako to u prve dvije utakmice nije bilo idealno...

"Trio nisam htio dirati. Pričali smo. I oni su sami pričali međusobno što i kako moraju dalje. Protiv Italije su bili jako dobri. Na poluvremenu smo napravili par plasnkih promjena, primarno zbog Barelle."

Centarfori? Petković protiv Albanije bio je odsječen?

"Cilj je bio da dovedemo loptu do njega pa da on zadrži ili odigra. Ali, Albanci su ga dobro čuvali. Falilo mu je lopti. Zašto? Primljeni gol nas je poremetio. Onda smo počeli igrati kako se nismo dogovorili i kako to nismo planirali."

Budimir kao da bolje igra kad uđe s klupe?

"Je, to je dojam i dojam je dobar. Više donese kad uđe u igru. Fajter, puno toga dobroga nam je donio. Neupitno da nam je važan igrač."

Isto vrijedi i za Marija Pašalića?

„Vrijedan, strpljiv igrač. Nema prigovora. Uvijek kad uđe, donese impuls. Protiv Italije je počeo, ali nije napravio neki pomak. Možda je bolji kada uđe…“

Komentar na gol Italije?

„Prvo, imamo jednu situaciju gdje nismo dobili faul. Iva mi pokazuje na telefon, 7.04. Ante je morao baciti loptu, stat pred Donnarummu. Lako je govoriti, ali to je tako. I onda nam pet igrača ispada iz igre. I onda njihov zabije kako neće više nikada. To je tih 30 sekundi o kojima pričam.“

O sucima ne pričamo puno, ali o Nizozemcu ipak moramo. Kriterij?

„Neću govoriti o sucu, neću tražiti alibi u njemu. Mislim da kriterij nije bio isti. Meni je problem tih osam minuta. Maksimum je bio pet minuta. On stavi osam. Nemam komentar, evo. Iako, sve smo mi kao momčad mogli spriječiti.

Lukine suze?

„On ima sve kredite koji postoje i zaslužio ih je. Emocije su velike. On kada dođe igrati za reprezentaciju svima znači. Šok je ta Italija, šok je ta 98. minuta.- Da se raspadneš… Luka je emotivac. Prati ga 2008., prati ga 2016., sad i ovo. Ti moji senatori, oni su te medalje osvojili nakon 10 godina patnje. Ovi novi, oni nemaju tu patnju. Oni to ne znaju. Luka je rekao, nogomet je okrutan, nogomet te ubije, ali što je tu je. Ja kažem, sramota je ne dignuti se, a ne past. A mi ćemo se dignuti!“

Potom je dodao:

„Ja sam izbornik šest godina i devet mjeseci. I sve samo uspjesi. Jedan za drugim. Prije nije bilo tako. Mi smo postali simbol nacije. Doveli smo 100.000 ljudi u Njemačku. Kad kažem mi, tu mislim na Šukera i na Kustića, na stožer, na igrače i onda jedan mali djelić i na mene. Oni koji ih kritiziraju se moraju ustat kad pričaju o njima. Ovo se moralo dogoditi nekada, to je tako. Ali, život ide dalje. Istina da je ovo neuspjeh.“

Ostajete izbornik?

„Ja nisam čovjek koji će pobjeći nakon prvog neuspjeha. Neće mene otjerati naslovi po novinama, portalima i kritike po društvenim mrežama. Moje mjerilo je 100.000 ljudi u Njemačkoj. Ja neću bježati. Dočekao sam poraz, ali neću bježati. Oni izvode penal, a ja se branim. Sebe se neću odreći! Znam kome odgovaram, znam tko sam i što sam. Rezultatski gledano je ovo neuspjeh, potpisujem ga, ali ja ne bježim. Hvala savezu, predsjedniku i igračima. Odgovaram već sedam godina. Kad pobijedimo, nema veze sa mnom, a kad gubimo, onda je do mene. Tako to ide. Ali, ja imam motiva i energije da nastavim dalje.“

Ostaje li Luka?

„Nismo pričali, on će sam donijeti odluku. Moja misija je da odvedem Hrvatsku na SP 2026. I od toga ne bježim. „

Postoji li netko tko bi povukao nakon Luke?

„Naravno na imamo, ali treba vremena. Sad sam pričao da se Luka dugo mučio i patio. Počeo je 2006., 12 godina se mučio da bi došao do medalje. Po nama je Mateo taj. Luka Sučić i Baturina su tu. Trebat će vremena, ali imaju potencijala.“

Je li Baturina mogao više igrati?

„Razmišljali smo o njemu, ali rezultat se mijenjao pa nije mogao igrati koliko smo htjeli. Dečko je pokazao na treninzima da ima nešto što nam treba. On je taj koji će uz neke mlađe biti nositelj u budućnosti. I mi ga moramo podržati.“

Bekovi?

„Desno su nam Juranović i Stanišić. Drugačiji tipovi igrača. Jura je brz, Stanišić stabilniji. Sosa se pogubio zadnje vrijeme u Ajaxu. Mi sada moramo složiti te bokove jer oni su u modernom nogometu sve bitniji.“

Stanišić smatraju da bi trebalo s tri iza?

„Ako gledamo našu momčad sada, imamo neke igrače koji tako mogu igrati. Treba vidjeti. Problem je što u reprezentaciji nemate vremena. A takva postavka zahtjeva pripremu i vrijeme. Imamo potencijal za trojicu iza. Sjetite se Katara, Gvardiol je imao pored sebe Lovrena, Vidu s klupe… Stoperi naši danas to više neće imati. I neće im biti lako.“

U klubovima tako igraju, zar im to ne bi trebalo biti lakše?

"Je, ali u klubovima je lakše. Dril, korekcije… U reprezentaciji nema vremena,"

Okrenimo se budućnosti. Tri ključne riječi - Liga nacija, rezovi, vezni red?

„Liga nacija je šest utakmica i morat ćemo jasno komunicirati što želimo. Moramo se složiti, ali ti igrači kojima bismo dali šansu, oni i u klubovima moraju igrati. Tražimo zadnjeg veznog. Svi su polu lijevo, polu desno, zadnjeg veznog nema.“

Stožer?

„Rade jako dobar posao. Kad smo radili popis i dok nismo sve očistili, nismo se digli sa stola. Popis je 100 posto bio najbolji.“

Tko je desna ruka?

Svako ima svoj posao. Čarli je tu za defenzivne prekide. On skače, viče, ali tko ga je mogao čuti..“

Što slijedi?

„Vidjet ćemo što će biti dalje. Još jednom, hvala igračima na trudu, energiji i svemu što su dali za naše boje. I u teškim trenucima bili smo zajedno. Hvala stožeru, hvala Savezu, a posebno hvala navijačima. Nismo bili dobri, nije rezultat bio dobar, ali smo dobili navijače. Hvala im. I kad gubimo i kad pobjeđujemo, iza Hrvatske moramo biti. Ovaj kiks se možda morao dogoditi da onda jednog dana budemo još bolji.“ (G)



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaHNSZlatko DalićEUROEuro 2024

Ostale Vijesti