Prvi topnik Eura na korak do bivšeg finalista Lige prvaka

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 28.06.24. | 16:08

Jedno je od otkrića prvenstva.

U najavi skupine F, u sklopu Germanijakovog serijala najavnih tekstova pred tekući Euro, kao 'tajno oružje' reprezentacije Gruzije naveli smo Ajaxovog napadača Gerogesa Mikautadzea.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Iza ovog 23-godišnjeg napadača je sjajna sezona u francuskom Metzu (stigao na posudbu iz Ajaxa) za kojeg je zabio 14 pogodaka te je najefikasniji gruzijski strijelac ove sezone, efikasniji i od Kvarachelije. Doduše Metz je na kraju ispao iz lige, no Mikautadze se vraća u matični Ajax, a ovog ljeta bi mogao prijeći u neki od najbogatijih klubova francuske. Za njegove usluge bore se Monaco i Lyon, a zasad je bliži Kneževini. Riječ je o polivalentnom napadaču koji, osim u vrhu napada, može igrati na krilu ili kao povučena špica", napisali smo prije više od dva tjedna.

Obje tvrdnje u navedenom pasusu pokazale su se točne.

Mikautadze je u ovom trenutku najbolji strijelac Eura s tri postignuta pogotka, a zabilježio je i asistenciju 'razvikanijem' Hviči Kvaracheliji u 2-0 pobjedi nad Portugalom s kojom je debitant izborio senzacionalni plasman u drugi krug Eura. Mikautadze je, dakle, direktno sudjelovao kod sva četiri gruzijska gola na Euru i uz fenomenalnog vratara Valencije Giorgija Mamardašvilija, najzaslužniji je za najveći uspjeh u povijesti gruzijskog nogometa.

Mikautadze je tehnički sjajno potkovani napadač kojeg je Ajax platio Metzu 16 milijuna eura i ostavio ga na posudbi do kraja sezone, da bi ga Metz ponovno otkupio za 13 milijuna eura. No, gruzijski centarfor bi od idućeg ljeta trebao promijeniti sredinu. Kao što smo naveli u najavnom tekstu za Euro, Mikautadze je tada bio vrlo blizu Monacu, a prema pisanju Fabrizia Romana prvi tošnik Gruzije je sve dogovorio s Monacom.

Transfermarkt ga vrednuje 15 milijuna eura, a s obzirom na to da predvodi listu za zlatnu kopačku Eura, Mikautadzeova cijena bi mogla premašiti 20 milijuna eura čime bi postao uvjerljivo najskuplji gruzijski transfer u povijesti budući da je Napoli doveo Kvaracheliju za 'samo' 13.3 milijuna eura.

Pred Gruzijom u osmini finala nije lagani zadatak, dapače, očekuje ih utakmica protiv Španjolske koja je pokazala najviše u prvom krugu natjecanja. No, ako su mogli protiv Portugala, zašto ne bi i protiv La Roje...



Tagovi

EUROEuro 2024gruzijska nogometna reprezentacijaGeorges Mikautadze

Ostale Vijesti