REUTERS/Wolfgang Rattay/REUTERS/Leon Kuegeler
REUTERS/Wolfgang Rattay/REUTERS/Leon Kuegeler

VIDEO Kiša potopila Dortmund, a Elf Dance: Havertz i Musiala Njemačku odveli u četvrtfinale Eura!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 29.06.24. | 23:16

Sjajnu utakmicu smo gledali u Dortmundu: Njemačka je opravdala ulogu favorita, a Andersen od heroja postao tragičar u samo pet minuta

Nogomet je na ovom Euru opet postao igra koju igraju svi, ali pobjeđuju Nijemci! Munje, gromovi, tuča, poništeni golovi i ruka u šesnaestercu. Sve smo to vidjeli u posljednja dva sata na Westfallenu, a na kraju smo ispratili Njemačku među osam najboljih reprezentacija Starog kontitnenta kada je Nagelsmannov goropadni Elf svladao je hrabru Dansku 2-0 na travnjaku podno žutih kranova. Danska je prije 32 godine upravo protiv Njemačke u finalu Eura stigla do svog najvećeg uspjeha u povijesti, no u ovu utakmicu domaćin Njemačka ušla je kao favorit i to od prve minute i opravdala.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ušli su domaćini superiorno u susret. Nico Schlotterbeck je zatresao mrežu već u četvrtoj minuti, no gol je poništen. Nakon što je konzultirao VAR, sudac Michael Oliver je dosudio prekršaj. Nije to bila jedina zadaća za Kaspera Schmeichela. U sedmoj minuti mu je zaprijetio Kimmich, a nakon toga i Kai Havertz iz voleja, ali pokazao je Schmeichel svoju kvalitetu. Tek u 24. minuti je i Danska stvorila prvu opasnost. Joakim Maehle poucao je prema golu Nijemaca, no pokušaj je otišao pored gola, a u 31. su Danci dobili i slobodan udarac iz solidne pozicije. Pucao je Eriksen, no lopta zapela u živom zidu.

U tim je trenucima počelo veliko nevrijeme u Dortmundu, prvo pljusak s grmljavinom, a potom i jaka tuča pa je engleski sudac igrače poslao u svlačionicu. Gledateljima nije bilo puno pomoći, nešto više su je imali oni koji su bili na višim pozicijama koje je zahvatio krov gigantske dortmunske ljepotice Signal Iduna Parka, poznatijeg kao Westfallena. Prekid je trajao 10-ak minuta dok se kiša nije smirila, a igrači su potom izašli na zagrijavanje i nastavili utakmicu. Bilo je pitanje kome će ovaj odmor biti od koristi, a na kraju se ispostavilo da je objema momčadima dobro došao.

Video prekida pogledajte OVDJE

Kao i na početku susreta, prvo je zaprijetila Njemačka. Kai Havertz je pucao glavom iz blizine, ali je Schmeichel i ovoga puta bio na pravom mjestu i pokazao da je prvo ime svoje reprezentacije. Svoje su prilike imali potom i Dnaci. Hojlund je pucao iz blizine, a lopta je prošla kraj desne stative, a potom je isti igrač opet zaprijetio, ali je lopta lopta nije završila u golu. Čudno je bilo vidjeti, ali igrači su potom opet morali na odmor, onaj uobičajeni na poluvremenu.

U nastavak su momčadi izašle bez promjena, a već u 48. zatresla se mreža. Velika je gužva bila ispred Neuera, Delaney je pao, tražio jedanaesterac, a u međuvremenu je Andersen zatresao mrežu za delirij Danaca. No Englez je zaustavio slavlje, provjeravalo se zaleđe kod ubacivanja Hojbera, a potom je i pokazao da je golu predhodilo upravo - zaleđe - i da od pogotka neće biti ništa. Samo pet minuta kasnije Anderen se od skorog heroja pretvorio u tragičara kada je zbog njegove ruke Nijemcima dosuđen penal kojega je realizirao Havertz u svom 50. nastupu u dresu Elfa. Bio mu je to 17 pogodak, drugi na ovom Euru.

Pet minuta kasnije Havertz je imao priliku jedan na jedan s danskim golmanom, ali nije bio dovoljno precizan i lopta je otišla pokraj gola. Hojlund je s druge strane pucao, ali je lopta išla ravno u Neuera u 66. minuti, a tri minute kasnije Njemačka je opet zabila. Strijelac je ovoga puta bio Jamal Musiala koji je bez problema svladao Schmeichela i otrčao pred njemačke navijače. Iako je ostalo još 20-ak minuta do kraja, bilo je jasno po govoru tijela igrača na travnjaku da je tim golom odlučen pobjednik večerašnjeg susreta. Musiala se ovim golom izjednačio s gruzijskim reprezentativcem Georgesom Mikautadzeom na vrhu liste najboljih strijelaca Eura s tri gola.

Pogotke pogledajte OVDJE

Trudila se Danska vratiti se u igru, no nisu uspjeli svladati Neuera. Nijemci su imali priliku u 83. minuti doći i do trećeg pogotka. Füllkrug je bio sam pred Schmeichelom, ali uz to što mu je Danac obranio pokušaj, njemački reprezentativac bio je u zaleđu, a slično smo vidjeli i u 91. minuti. Wirtz je svladao Schmeichela, ali je dosuđeno zaleđe pa gol nije priznat.

Inače, utakmicu je pratio i Jürgen Klopp kojega su kamere, naravno, snimile na tribinama.

Njemačka će u četvrtfinalu 5. srpnja u Stuttgartu igrati protiv boljeg iz dvoboja Španjolske i Gruzije. Kako je izgledao raniji susret Švicarske i Italije pogledajte OVDJE.


NJEMAČKA - DANSKA 2-0

Strijelci: 1-0 Havertz (53., 11m), Musiala (69., Schlotterbeck)

Stadion: Signal Iduna Park, Dortmund

Sudac: Michael Oliver, ENG

Žuti kartoni:Bah, Maehle

Crveni kartoni: -

NJEMAČKA: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum (od 80. Henrichs) - Andrich (od 64. Can), Kroos - Sane (od 88. Anton), Gündogan (od 64. Füllkrug), Musiala (od 80. Wirtz) - Havertz

DANSKA: Schmeichel - Andersen, Vestergaard, Christensen (od 81. Bruun Larsen) - Bah (od 82. Kristiansen), Delaney (od 69. Norgaard), Höjbjerg, Maehle - Eriksen, Skov Olsen (od 69. Poulsen) - Höjlund (od 81. Wind)



Tagovi

Njemačka nogometna reprezentacijaEuro 2024Danska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti