REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

VIDEO Talijane napustila sreća, Švicarci ih nadigrali i ušli među osam najboljih

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 29.06.24. | 19:45

Švicarska je razgolitila sve mane Talijana i poslala ih kući uvjerljivom pobjedom

U ovom terminu je raspoloženje u našoj zemlji moglo biti kudikamo drugačije. A bome i u njemačkoj prijestolnici. Danas smo mogli svjedočiti novoj invaziji hrvatskih dresova u Berlinu, 'samo' da je nekako bilo moguće vratiti onih nekoliko minuta nadoknade pa malo mudrije odigrati završnice protiv Albanije i Italije... Ali dobro, ta priča je ionako iza nas, koliko god bolna bila. Uostalom, i ovako je bilo zanimljivo u prvom ogledu osmine finala u koje su Talijani, prema struci i kritici, slovili za favorite. Onda su, međutim, natrčali na nabrušene Švicarce koji su ih sasvim razoružali, čak ako hoćete i razgolitili, pa ih kući otpratili rezultatom 2-0 te projurili među najboljih osam sastava kontinenta. Sasvim zasluženo, Švicarci su nesumnjivo bili bolji protivnik, a Talijane božica Fortuna ovog puta nije poljubila.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Švicarska je gordo ušla u utakmicu, od starta preuzela inicijativu i posjed, imala nekoliko opasnijih udaraca prema vratima Donnarumme, prije nego će ovjeriti vodstvo u 37. minuti.

Prvi od njih stigao je u 24. minuti kada je Embolo istrčao u jedan na jedan situaciju s Donnarummom koji je sjajno obranio pokušaj napadača Švicarske, ali treba reći i kako se Embolo neće rado prisjećati tog udarca koji ne spada baš u kategoriju 'vrhunski'. Uslijedili su brojni protesti Talijana, reklamiralo se zaleđe kod suca Marciniaka, ali usporena snimka je pokazala da je Embolo bio 'unutra'. Nova prilika stigla je u 32. minuti kada je Rodriguez dalekometnim projektilom pokušao iznenaditi Donnarummu, no završilo je to ipak iznad gola.

Švicarska je, konačno, kapitalizirala bolju igru u 37. minuti: uhvatili su Yakinovi igrači Talijane na krivoj nozi, istrčali u kontranapad te na lijevom krilu doturili loptu do Vargasa. Ovaj je uočio sprint Freulera, pričekao ga da se priključi iz drugog plana pa ga pronašao u kaznenom prostoru, a Freuler si je nešto lošijim primanjem lopte pri guranju u for pripremio savršeni volej kojeg je smjestio iz zraka smjestio u bliži kut.

Doduše, nije Donnarumma najbolje reagirao, ali Freuler je ipak pucao iz velike blizine, što se talijanskom vrataru može uzeti kao olakotna okolnost.

Švicarci su na poluvremenu imali više od igre; više posjeda, udaraca i prilika, dok su Talijani nastavili s neuvjerljivim partijama. Čak i nakon što je Spalletti iznenadio sastavom pa u početnu postavu ubacio El Shaarawyja koji do ove utakmice nije odigrao ni minute na dosadašnjem prvenstvu. A očito nije opravdao povjerenje izbornika, budući da ga je Spalletti ostavio u svlačionici na poluvremenu..

Zamijenio ga je krvnik Hrvatske, Mattia Zaccagni kojeg nije pošteno niti probio znoj, a već je na semaforu stajalo Švicarska 2, Italija 0. Dugo su kombinirali izabranici Murata Yakina, da bi Vargas dobio loptu u kutu 16-erca pa onda, nakon što je shvatio da ga talijanski braniči ne shvaćaju ozbiljno, odlučio potegnuti u drugi kut i fino stresao druge rašlje za 2-0 Švicaraca u 46.minuti. Donnarumma se opružio koliko je mogao, no osim tek laganog dodira nije uspio pomoći sebi i suigračima.

Pogodak je donio očekivanu promjenu odnosa snaga na terenu: Švicarci su prepustili inicijativu Talijanima koji su konačno i zaigrali nešto hrabrije. Polako su se izvukli iz letargije i u 73. minuti ovjerili prvi udarac u okvir vrata kada je Retegui pucao, a minutu kasnije je Scamacca iz sjajne situacije pogodio vratnicu.

Do kraja susreta su Talijani nastavili igrati mlako i sporo, pa su Švicarci lagano održali prednost i ušli među osam.

Pogotke pogledajte OVDJE

Švicarska – Italija 2-0

Berlin. Olimpijski stadion. Gledatelja: 68.172.

Sudac: Szymon Marciniak; pomoćnici: Tomasz Listkiewicz, Adam Kupsik (svi Poljska); VAR: Tomasz Kwiatkowski.

Strijelci: 1-0 Freuler (37., Vargas), 2-0 Vargas (46.).

Žuti kartoni: Xhaka (Švicarska), Mancini, Barella, El Shaarawy (Italija).

Švicarska (3-4-3): Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Rieder (71. Stergiou), Freuler, Xhaka, Aebischer - Vargas (71. Zuber), Embolo (77. Duah), Ndoye (77. Sierro)

Italija (4-3-3): Donnarumma - Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (75. Cambiaso) - Barella (64. Retegui), Cristante (75. Pellegrini), Fagioli (86. Frattesi) - Chiesa, Scamacca, El Shaarawy (46. Zaccagni)



Tagovi

Euro 2024Talijanska nogometna reprezentacijaŠvicarska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti