Screenshot
Screenshot

Ovo pustiti igračima prije Bayerna: Dan kad su Modri šokirali Old Trafford!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 14.09.24. | 14:40

Prije 25 godina maksimirski je klub na otavaranju Lige prvaka igrao protiv moćnog stroja, aktualnog europskog prvaka. Zagrepčani su protiv Beckhama i društva osvojili bod (0-0) na kultnom stadionu

A otišli su tamo kao 'janje na klanje'. Šalili su se sami igrači da će loptu vidjeti samo kad kreću s centra nakon pogodaka moćnog stroja Alexa Fergusona. Argentinac Osvaldo Ardiles, trener Dinama (tada Croatije) nije bio u najboljim odnosima s klupskim vodstvom, a dodatno je podgrijao tenzije kad je iz momčadi izostavio Roberta Prosinečkog. Uglavnom, sve je ukazialvalo na očekivani poraz, uz dodatak - samo da ne bude debakl!

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

No, umjesto toga, ispala je jedna od povijesnih večeri zagrebačkih Modrih. Došli su na Old Trafford na noge Manchester Unitedu, koji je nekoliko mjeseci ranije u onom epskom finalu Lige prvaka 'oteo' u nadoknadi Bayernu europski naslov (2-1). Bila je to prva europska utakmica Uniteda nakon tog finala, službena prezentacija prvaka Europe na njihovu, kultnom stadionu. Sve je, znači, bilo spremno za 'ražanj', ali, završilo je 0-0. Točno na današnji dan, 14.rujna 1999. godine. Modri su odigrali pravu, mušku utakmicu, iznenadila jednu od najboljih momčadi novijeg doba čvrstim gardom, posjedom lopte i nekoliko prilika. United većim dijelom utakmice nije uopće znao kako stati na kraj Modrima, ali pred kraj utakmice imali su domaćini dvije, tri velike prilike. Tada je na scenu stupio Dražen Ladić i bravurama na golu očuvao taj senzacionalni bod (0-0).

"Croatia je kontrolirala igru, bila je sigurna u iznošenju lopte, njena je mirnoća oduševljavala", pisali su, između ostalog engleski mediji, a velike su pohvale, osim igrača i trenera Modrih, dobili i navijači. BBB su na Old Traffordu napravili atmosferu za pamćenje.

Eto, nakon poraza od Hajduka, ako treba prije dvoboja s Bayernom u utorak na Allianz Areni podići moral momčadi i vratiti samopouzdanje, Sergej Jakirović trebao bi u svlačionici pustiti snimku te utakmice. Dinamo je i sad autsajder, Bayern je moćan i jak, ali zašto ne otići u München s ciljem da se napravi i nešto više od časnog poraza. Samo treba biti hrabar, odlučan, iskoristiti šansu ako se ukaže. Dakle, sve ono što Dinamo nije bio u petak u velikom Derbiju.

Kad već govorimo o obljetnicama, Dinamo je na današnji dan prije 13 godina u Maksimiru igrao protiv Reala, također na otvaranju Lige prvaka. Izgubili su Modri 0-1, ali dobili priznanje za odličan otpor, za predstavu u kojoj su, uz samo malo sreće i koncentracije, mogli izvući barem remi. Nikad nećemo saznati što bi bilo da je Ante Rukavina pogodio 'jedan na jedan' s Casillasom kod 0-0. U svakom slučaja oba primjera pokazuju da se i protiv najvećih i najbogatijih može, pogotovo na samo startu Lige prvaka. Kad još nisu u punom zamahu! Zašto otići u München s takvim razmišljanjem? (T.N.)

Cijelu utakmicu pogledajte OVDJE (HTV2).

Manchester, 14. rujna 1999.

Liga prvaka, skupina D, 1. kolo

Manchester United – Croatia 0-0

Old Trafford

Manchester United: Van der Gouw – Clegg (76. Fortune), Berg, Stam, P. Neville – Beckham, Wilson (61. Sheringham), Giggs; Scholes – Cole, Yorke

Trener: Alex Ferguson.

Croatia: Ladić – Tokić, G. Jurić, Tomas – Šarić, Bišćan, Jurčić, M. Cvitanović; Rukavina (89. Šokota), Mujčin (70. Mumlek) – J. Šimić (67. Mikić)

Trener: Osvaldo Ardiles.



Tagovi

GNK DinamoBayernManchester UnitedLiga prvaka

Ostale Vijesti