Foto: NK Aluminij
Foto: NK Aluminij

Opatija zaustavila Vukovar, ali... David Nwolokor! Nakon 857 dana nesuđeni Orao i rekorder Rijeke opet brani!

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 18.09.24. | 08:00

Prije sedam godina dobio poziv za reprezentaciju Nigerije, ali s Orlovima nikada nije poletio zbog – politike. I očiglednog peha koji ga prati na svakom koraku...

Nakon pet pobjeda u prvih pet kola u novoj sezoni Prve NL, nogometaši Vukovara 1991 ovog su utorka u Borovom Naselju protiv Opatije propustili kompletirati 'prvi set'. Iako je domaćin tijekom većeg dijela utakmice bio bolji takmac, gosti su na krajnjem istoku Lijepe naše ‘na mišiće’ uspjeli doći do remija što im je osigurao ugodan put prema njihovoj Opatiji bajnoj. Poslije ratničkog i ne pretjerano atraktivnog prvog poluvremena u kojem se većina zbivanja odvila na polovici gostujuće momčadi, domaćin je do prednosti uspio stići tek u 66. minuti kada je, uz pomoć vratnice, Vanja Pelko postigao svoj jubilarni 20. pogodak u Prvoj NL te prvi pogodak u aktualnoj sezoni. Iako se tada činilo da će Vukovarci doći do svoje šeste pobjede te da će po peti put ove sezone sačuvati clean sheet, gosti su do poravnanja došli preko Davida Žabeca koji je nakon jednog ‘glavometa’ u 16-ercu domaćina – i to u klizećem startu – loptu s nekoliko metara pospremio iza leđa mladog Ivana Mandića.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Iako je utorak bio ‘rezerviran’ za Ligu prvaka i ogled Bayerna i Dinama (možda bolje da nije), prvu utakmicu i svojevrsni derbi 6. kola Prve NL uživo je pogledalo oko 300-injak gledatelja. Na travnjaku koji se ‘malčice’ razlikovao od one – prema viđenje Bavaraca – razrovane Allianz Arene, neka ‘svjetska’ utakmica nije se ni mogla odigrati, ali oni koji su platili ulaznicu za spomenuti susret će narednih nekoliko dana, barem do prve sljedeće utakmice njihove momčadi, uglavnom razglabati o mnogobrojnim propuštenim prilikama Vukovaraca te velebnim bravurama heroja dana Davida Nwolokora, stasitog Nigerijca koji već sada ima kultni status u hrvatskom nogometu zbog svoje dugovječnosti i koji je ovog utorka branio u svojoj prvoj službenoj utakmica još od 14. svibnja 2022. godine kad je bio na vratima Aluminija protiv Violica. Iako prije 857 dana u Ljudskom vrtu nije naročito zabljesnuo, na utakmici protiv Vukovara 1991 Nwolokor je svoju prvu veliku obranu upisao nakon samo 40 sekundi, s tim da se tijekom susreta još nekoliko puta iskazao izvrsnim intervencijama. Na njegovu žalost, mrežu nije uspio sačuvati netaknutom, ali kada bi se dijelila nagrada za igrača utakmice, ona bi svakako pripala baš njemu.

Inače, iznimno je zanimljiva nogometna, a i životna priča Davida Nwolokora, danas tečnog govornika hrvatskog jezika, koji je u Lijepu našu prvi put došao sada već davne 2014. godine iz Abuje gdje je njegov nogometni talent prvi prepoznao prerano preminuli nogometni trener Božo Matijević. Od milja zvani ‘Coach’, kako su polaznici Abuja akademije zvali svojeg nogometnog oca, prvi je dao ‘zeleno svijetlo’ da David Nwolokor s nekolicinom svojih sunarodnjaka preseli put Kvarnera. Kroz njegove ruke prošli su igrači poput Umara Sadiqa, Emmanuela Dennisa, Davida Okerekea i Nure Abdullahija (oni za Rijeku nisu zaigrali), a jedan od rijetkih vratara koje je Coach Božo označio perspektivnim (bio je tu i Ayotunde Ikuepamitan) upravo je David Nwolokor.

Prije Davida u Rijeku su stigli Jamilu Collins, Goodness Ajayi, Theophilus Solomon, Tahir Maigini i Faisal Agboola, da bi onda na Kvarner preselili još Aliyu Okechukwu, Gerald Diyoke te sam protagonist ove priče. Collins je, primjerice, već neko vrijeme prvotimac Cardiffa te standardni reprezentativac Nigerije, Solomon je svojevremeno igrao za Partizan, Aliyu Okechukwu promijenio je čak devet klubova u Hrvatskoj s tim da posljednje dvije godine igra za Primorac BNM, Gerald Diyoke je prije Jaruna bio član Kustošije i Cibalije, dok je Goodness Ajayi, danas Davidov suigrač u Opatiji, u HNL-u skupio 45 nastupa u dresovima Rijeke (29) i Inter Zaprešića (16) uz učinak od četiri pogotka i šest asistencija.

Collins u dresu Orlova. Foto: REUTERS/Suhaib SalemCollins u dresu Orlova. Foto: REUTERS/Suhaib Salem

Svi oni su u jednom trenutku imali važeći ugovor s Rijekom, ali samo je Nwolokor ostao član kluba dugo nakon što su prekinute sve veze s Akademijom Abuja koja se nedugo nakon tog ‘raskida’ i ugasila. Pomalo je nevjerojatan podatak da je upravo David Nwolokor trenutno igrač s najdužim stažem u Rijeci (neprekidnim ugovorom u nekom prvoligašu) i drugi u HNL-u iza Marka Malenice.

Nwolokor je za Rijeku, u svih ovih 10 godina, upisao dva nastupa. Debi je ostvario u sezoni 20./21. u Kupu protiv Dilja, s tim da se tada na terenu zadržao do 79. minute kada ga je zamijenio Antonio Frigan, inače brat blizanac Matije Frigana. Drugu utakmicu za Rijeku 28-godišnji Nigerijac je odradio iste sezone i u istom natjecanju, kad je Rijeka u 1/16 finala bila bolja od Varaždina s 2-1.

No, nije Nwolokor igrao samo za Rijeku, bio je nigerijski vratar na posudbama u Šibeniku, Vitezu (BiH), Seredu (Slovačka) i Aluminiju (Slovenija), baš kao što je sada na posudbi u Opatiji. Svoje najbolje partije pružio je na golu BiH-prvoligaša, a one nisu promakle ni čelnim ljudima NS Nigerije. Nwolokor je tako, dok je bio u Vitezu (sezona 16./17.), dobio službeni poziv za A reprezentaciju Nigerije od tadašnjeg izbornika Gernota Rohra za prijateljsku utakmicu protiv Egipta. No, za (Super) Orlove ipak nije debitirao. I to iz prilično neobičnog razloga – utakmica je bila otkazana zbog sigurnosnih razloga i nestabilne političle situacije u Egiptu.

Rohr slavi osvajane AKN-a 2019. godine. Foto:REUTERS/Mohamed Abd El Ghany Rohr slavi osvajane AKN-a 2019. godine. Foto:REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

I to je samo jedna od mnogih bizarnosti u njegovoj karijeri. Nwolokor je tako – ni kriv, ni dužan – ostao bez prilike da pokuša obraniti pokoji udarac Mohamedu Salahu, odnosno da svlačionicu dijeli s tada najpoznatijim Orlovima poput Johna Obija Mikela, Ahmeda Muse, Odiona Ighala i Alexa Iwobija.

Pitanja koja se sama po sebi nameću kada se sagleda dosadašnja karijera Davida Nwolokora je zašto je on toliko dugo u Rijeci i zašto nikada nije dobio pravu priliku na golu? I odgovor od ljudi iz kluba uvijek je isti – u Rijeci je jer je dovoljno dobar da bi bio u Rijeci, a priliku nije dobio jer je vjerojatno najveći pehist od svih igrača koji su u eri Damira Miškovića prošli kroz klub.

Mnogi Rijekini treneri o Nwolokorovim su vratarskim kvalitetama uvijek pričali u superlativima, ali Nigerijac je kroz karijeru veliku muku mučio s ozljedama. Zbog problema s ramenom je – vjerovali ili ne – skoro dvije godine bio ‘out’. Sada je, kažu upućeniji, rame ‘na mjestu’, ali David, iako je spreman, motiviran te jednostavno ‘gladan’ da svoje kvalitete pokaže i onima koji s njima nisu upoznati, sada opet mora čekati. Razlog? Najtrofejniji igrač u povijesti Rijeke – Andrej Prskalo!

Nakon što se Rijeka (čitaj: bivši SD Robert Palikuča) nečasno ponijela prema istinskoj legendi momčadi s Kvarnera te ga kroz stražnji izlaz u ljeto 2022. ispratila iz kluba, Andrej Prskalo svoje je utočište pronašao u Opatiji. Istina, više nije u cvijetu mladosti, nedavno je proslavio 37. rođendan, ali Prskalo je i dalje sjajan vratar koji bi u većini klubova iz Prve NL bio siguran starter. Možda čak i u nekim klubovima iz HNL-a. U Opatiji je već neko vrijeme ‘jedinica’ njegova, a tako je i ove sezone u kojoj je u pet utakmica skupio i tri clean sheeta. Ogled protiv Vukovara 1991 nije preskočio zbog obveza u svojoj Vinariji Prskalo, već je u utakmici protiv Jaruna zaradio jedan udarac u list zbog čega mu je kraća pauza bila neophodna. No, na sreću iskusnog vratara, ozljeda nije ozbiljnije prirode pa se tako od njega očekuje da već u sljedećoj utakmici – i to lokalnom derbiju protiv njegovog nekadašnjeg kluba Orijenta – ponovno baš on bude među vratnicama Opatije. A to u prijevodu znači da David – ponovno ‘izvisio’.

I stvarno je nevjerojatno da će David Nwolokor, čije su ime dosad najčešće ‘guglali’ sastavljači pitanja sportskih kvizova, već od sljedeće utakmice vjerojatno ponovno preseliti na klupu. Život vratara stvarno je nemilosrdan, prilika se ponekad čeka godinama (pitajte Davida), a ‘prokockati’ se može s jednom ili dvije loše intervencije. Ili, ako ste David Nwolokor, onda ne morate ni za što biti krivi pa svejedno na kraju opet završite na klupi. Ako postoje nogometni bogovi kojima se David u nekom trenutku iz kojekakvog razloga zamjerio, dojma smo da je sve svoje grijehe odavno otplatio. Možda ga na terenu neće biti još neko vrijeme, možda je utakmica protiv Vukovara 1991 bila njegova prva i posljednja ove sezone, ali ako za svo ovo vrijeme provedeno u Hrvatskoj u konačnici ne dobije priliku pokazati ono što se moglo vidjeti u tih 90 minuta u Borovom Naselju – a to je da je David kvalitetan vratar – to njegovo čekanje postat će poznatije od onog kojeg je sredinom prošlog stoljeća opisao Samuel Beckett. Njegov Godot bila je, prema riječima Viviana Merciera, “drama u kojoj se dvaput ništa ne događa”, a ako mu se sreća napokon malo ne osmjehne, isto bi jednog dana mogla reći i za karijeru ovog nigerijskog vratara. Nadamo se da to stvarno neće biti slučaj...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

David NwolokorHNK RijekaRijekaNK OpatijaOpatijaVukovar '91VukovarPrva nogometna liga

Ostale Vijesti