Matija Habljak/PIxsell
Matija Habljak/PIxsell

Bayern je trebao biti za uživanje. A sad je za 'vađenje'!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 14.09.24. | 09:00

Naravno da je bespredmetno pred Dinamo stavljati imperativ osvajanja bodova na Allianz Areni. No, nakon dva posrtaja u derbijima, od Modrih se protiv Bayerna ipak očekuje svojevrsno iskupljenje

Dinamo je, teniskim rječnikom, imao dvije set-lopte. Prvo posrnula Rijeka na Rujevici, potom ništa manje posrnuli Hajduk u Maksimiru. Modri su bili u pozitivnom nizu, prošli su u Ligu prvaka, doimali se kao da im u HNL-u nitko ne može ništa. I dva su trijumfa u derbijima, iako su derbiji uvijek nepredvidljivi, u koje je Dinamo ušao kao veliki favorit, trebala su taj dojam dodatno i pojačati. I ojačati samopouzdanje, pobjednički gard, pozitivu oko svega što se događa u Maksimiru. Međutim, Dinamu se dogodilo upravo suprotno.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Umjesto da odmah odmagle konkurentima i odvedu HNL u mirnije vode, Modri su u tih 180 minuta sve prokockali. Uz neuvjerljivu igru i samo jedan bod u dva su derbija zabili tek jedan pogodak. Onog dana kad su izborili Ligu prvaka u Bakuu, nakon najzrelije i najbolje partije ove sezone, Dinamovi igrači kao da su spustili nogu s gasa i pomislili da je posao završen. Jasno, teško vjerovati da ti iskusni igrači, s toliko velikih utakmica, s toliko preživjelih kriza u nogama, da ti igrači, koji su lani prošli kroz 'pakao' i na kraju osvojili sve što mogli, razmišljaju na taj način. Da su svjesno ušli s 'lako ćemo' i prosuli takvu priliku da dodatno 'zakucaju' i Rijeku i Hajduk. No, činjenica jest da je nakon Bakua Dinamo ponudio puno više tamnijih nego svijetlih tonova. I da su neki važni igrači, poput Martina Baturine i Brune Petkovića, recimo, u slaboj formi.

Što je uzrok porazu od Hajduka (0-1) usred Maksimira? Je li Jakirović pogriješio s početnom formacijom i ostavljanjem najboljeg strijelca Kulenovića na klupi? Je li trebao odlučnije napasti i pritisnuti Hajduk od prve minute? Nedostaje li doista Dinamu baš toliko Josip Mišić, da bez njega momčad izgleda tako nestabilno i toliko slabije? Zašto Dinamo ni u jednom derbiju ne može razliku u kvaliteti i klasi pretočiti u dominaciju i uvjerljiviju pobjedu? To su pitanja na koja trenutno ne možemo dobiti odgovor, ali ih Sergej Jakirović mora pronaći. Ako Mišić stvarno toliko znači, onda će Modri biti u problemima svaki put kad on neće igrati? Definitivno, poraz od rivala s Poljuda ogolio je neke stvari u Maksimiru, primili su Modri 'udarac' upozorenja. Livaja ih je, rekao je to i Jakirović, malo spustio na zemlju i pokazao da su još uvijek 'obični smrtnici'. Jesu li Dinamovi igrači doista već glavama bili u Münchenu na Ligi prvaka, jesu li umjesto lopti kroz Hajdukovu obranu, u mislima dijelili ulaznice prijateljima i članovima obitelji za tribine velebne Allianz Arene? Ponekad je, stvarno, to tako izgledalo.

U nogometu se sve brzo okrene, a u Maksimiru još brže. Jer, Dinamo je sam sebi visoko podigao ljestvicu, to stalno govorimo. A kad Modri u dva derbija zaredom osvoje tek jedan bod, kad prepuste vrh (ako Rijeka pobijedi u subotu u Velikoj Gorici, bit će tek treći) HNL-a, onda to jest situacija koja poziva na oprez. I unosi laganu nelagodu. Do prije dva tjedna sve je izgledalo potpuno idilično, utakmica s Bayernom u Münchenu (utorak, 21 sat) na otvaranju Lige prvaka izgledala je kao sjajna prilika za uživanje. Uostalom, tako ju je najavio i Jakirović. Međutim, umjesto uživanja, sad je to utakmica za 'vađenje'. Naravno, to ne znači da Dinamo u Münchenu mora pobijediti da bi isprao gorak okus Derbija, naravno da je bespredmetno pred Modre stavljati imperativ osvajanja bodova na Allianz Areni. No, nakon posrtaja protiv Rijeke i Hajduka ipak se protiv Bayerna očekuje svojevrsno iskupljenje. Recimo to ovako; da je Dinamo pobijedio Bijele i ostavio ih na minus pet, imao bi luksuz čak i uvjerljivog poraza u Münchenu. Jer, budimo realni, Bayern svakome može zabiti tri, četiri, pet... i to nije nikakva sramota. Imali bi u tom slučaju Dinamovi igrači pravo baš na jednu utakmicu uživanja, mogli bi u nju ući rasterećeni, opušteniji. Sad taj luksuz nemaju. Jer, loša predstava u Münchenu i ne daj Bože teži poraz, u kombinaciji sa slabim izdanjima i rezultatima u ova dva derbija, sigurno bi dodatno proširio pukotinu u Dinamovoj idili i donio nervozu. Jer, tako to u Maksimiru funkcionira, oduvijek.

U München, dakle, u potragu za izgubljenom formom i odlučnim gardom. Da, ova je momčad prošle sezone pokazala da joj bolje pristaje uloga autsajdera, otpisanih, nego favorita i nedodirljivih. Poraz u Derbiju je bio dobra opomena, da se svi trgnu, probude, shvate da je pred njima još puno posla do konačnog cilja. Na Allianz Areni to moraju pokazati! I primiriti navijače, kojima takav poraz uz takvu predstavu protiv Hajduka, definitivno, nije najbolje sjeo. Nema stare slave, ona u Maksimiru nikad nije postojala!



Tagovi

GNK DinamoHajdukBayernLiga prvakaHrvatska nogometna ligaDerbi

Ostale Vijesti