GNK Dinamo Zagreb/X
GNK Dinamo Zagreb/X

Kad već nisu pobijedili igrači, barem jesu navijači: Pjesma dinamovaca opet odjekuje Europom

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 18.09.24. | 14:39

Boysi su oduševili koreografijom, a hoće li koja zapaljena baklja biti veliki krimen, vidjet ćemo...

Teško je pronaći tračak sunca u sumraku nogometa koji su dinamovci doživjeli na Allianz Areni. Devet. Devet komada stajalo je na kraju utakmice na semaforu pokraj Bayernova grba, a samo dva kraj Dinamova. Najteži europski poraz, nikad više dobivenih golova bilo koje momčadi u povijesti Lige prvaka, raspad, blamaža, potencijalna smjena trenera, traženje krivca... O puno toga se može diskutirati nakon tragične münchenske noći među plavim pukom, ali ono oko čega će se svi složiti jest - barem su Boysi deklasirali navijače Bayerna.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Oko 3500 ulaznica dobio je Dinamo službeno, a njih su razgrabili najvjerniji navijači. Oni su bili okupljeni na jednom dijelu Allianz Arene, na najvišem, trećem prstenu, a još je dinamovaca bilo 'prosuto' po drugim tribinama. Podaci iz Njemačke govore o 8000 pristaša Plavih, neki čak barataju i brojkom od deset (!) tisuća dinamovaca naspram ukupno 70-ak tisuća navijača na utakmici. Unatoč daleko manjem broju gostujućih navijača, cijeli su se susret čule baš Dinamove pjesme. Istini za volju, navijači Bayerna više su animirani službenim spikerom nego li bilo kakvom vrstom ultrasa, ali to ne umanjuje moć koju su pokazali Boysi koji su ostavili glasnice i dlanove u Münchenu.

Preko društvenih mreža stizala su videa i fotografije koreografije koju su Boysi podigli na Allianz Areni. "Unwanted guest" ("Neželjeni gost") pisalo je na transparentu nad kojim je bio Purger, a oko njega tribina 'obojena' u plavu boju. Bila je to prva koreografija Boysa na nekoj europskoj gostujućoj utakmici nakon 20 godina. Jedinu prije ove podigli su na utakmici protiv Stuttgarta davne 2004. godine. Nakon svega što su prošli u posljednjih godinu dana, poruka je i više nego jasna, a i emotivna. Dinamovim navijačima je UEFA nakon prošlosezonske zabrane napokon omogućila povratak na europska gostovanja, a oni su to odmah iskoristili. I da je bilo još ulaznica, ne bi bilo dovoljno jer se svuda tražila karta više.

REUTERS/Angelika WarmuthREUTERS/Angelika Warmuth


Kako i ne bi, Dinamo je ušao u najelitniji nogometni rang. Dinamovci mogu kod kuće i u gostima gledati neke od najvećih klubova, a to je prilika koju nitko ne želi propustiti. Nikome nije drago gledati potop od 9-2, no što zbog financijske strane, što zbog iskustva, a isto tako i povratka u realnost, nije sve tako crno, a iz njega se da izvući sjajna lekcija.

I dok su njihovi igrači zaronili duboko, daleko dublje nego li je itko očekivao, Dinamovci navijači su isplivali nad svim domaćim ljubiteljima nogometa kao pobjednici. Bili oni u najžešćoj navijačkoj skupini ili po drugim tribinama, kao što je između ostalog bio i emotivni Vedran Ćorluka, rođeni Zagrepčanin, bivši dinamovac i jedan od kandidata koji se spominju kao mogući nasljednici Sergeja Jakirovića, bude li aktualni trener postao bivši, dinamovci su ostavili sjajan dojam.

>> Kako je Ćorluka navijao nakon Dinamova gola, pogledajte OVDJE.

Čule su se pjesme dinamovaca i na televizijskom prijenosu, a onda možete zamisliti kako je bilo unutar Bayernovog stadiona.


Nažalost, nekoliko zapaljenih baklji moglo bi natjerati UEFA-u da pošalje i 'čestitku' na adresu Maksimirska 128, Zagreb, ali teško da je netko očekivao da će sve proći bez barem malo pirotehnike. No i ta kazna će, dođe li, zapeči manje nego devet primljenih golova. Tako da, iako tablica Lige prvaka na vrh poretka stavlja Bayern, navijačka bi nakon sinoćnje izvedbe bez problema na vrhu mogla imati Boyse pa deset mjesta prazno. Nakon svega što su prošli u posljednjih godinu dana, opet čuti poklič 'Dinamo, Dinamo' s tribina najvećih europskih pozornica naježi svakog dinamovca. Samo da se imaju razloga na njima što duže i zadržati...



Tagovi

Bad Blue BoysGNK Dinamo

Ostale Vijesti