Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Prvi derbi sezone: Osijek se mora vaditi na Dinamu

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 11.08.24. | 08:00

Na Opus Areni će Osijek dočekati Dinamo u prvom derbiju nove sezone HNL-a

Nismo dugo čekali. Već druga runda HNL-a donosi derbi. Osijek će na svojoj Opus Areni dočekati Dinamo u utakmici koja će puno toga reći. Za obje strane. Jel’ domaćin zreo za nešto više od života u sjeni lidera u ovoj sezoni, odnosno gdje se Dinamo nalazi desetak dana uoči play offa Lige prvaka.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon što je Osijek “petardom” krenuo u sezonu, stvorila se neka vrsta euforije na Pampasu. No, ona je brzo splasnula jer u sljedeće tri utakmice igrači Federica Coppitellija nisu uzeli pobjedu. Na to im se dogodio odlazak Ramona Miereza koji je poprilično uznemirio duhove. Imao je Osijek peh u tim dvobojima. Protiv Šibenika imali su tridesetak udaraca pa izgubili, dok su protiv Zire imali trijumf do zadnje sekunde. Jasno da im dobar rezultat s Dinamom treba kao kap vode u pustinji da okrenu krivulju optimizma na svoju stranu, ali problem za domaćine je što večerašnji gost djeluje jako dobro. I oni su sezonu otvorili s pet komada u mreži Istre, a za razliku od Osijeka, Dinamo je zadržao svog najboljeg napadača što isto nešto govori o ambicijama Modrih u ovoj sezoni.

Osijek je u ritmu “četvrtak-nedjelja” i jasno je da energetski nisu na razini Dinama koji je imao dugo toplo ljeto za pripremu svega ovoga što im je pred vratima i vjerojatno pucaju od snage i svježine da se dokažu u ovim krucijalnim trenucima sezone. Obje momčadi imaju problema s ozljedama, ali nekako je lakše Jakiroviću koji ima dužinu klupe za razliku od Coppitellija koji uoči Dinama ne može računati na Guedesa i Mkrtčjana pa se očekuje da će uz Jelenića stoperski tandem činiti Krešimir Vrbanac, 19-godišnjak koji nije odigrao niti jednu cijelu utakmicu u elitnom društvu HNL-a. Debitirao je lani kod Zekića, upisao pet nastupa ali niti jedan nije bio kompletan.

Kod Dinama nema Perkovića, Stojkovića i Perića. Sva trojica nisu u ovom trenutku prve opcije za Jakirovića što sugerira kako je trener Dinama u puno povoljnijem položaju od svog kolege što se tiče slaganja momčadi. Osim toga, Osijek će nakon derbija put Azerbejdžana gdje se želi izboriti viza za play off Konferencijske lige i to je isto kamen oko vrata Coppitellija koji i nema nekog iskustva u ovakvim situacijama.

“Trenutak za derbi s Dinamom i nije baš najbolji jer smo mi još uvijek u tranziciji. Imam li dovoljno igrača? Prosudite sami. Moj posao je na najbolji način iskoristiti kadar koji imam na raspolaganju”, rekao je trener Osijeka u najavi utakmice komplimentiravši usput Dinamu kako je riječ o najjačoj momčadi u ligi ali i da je on optimist s obzirom na prezentacije svojih igrača na terenu. Tek da ga muče individualne greške koje se moraju u ovoj utakmici svesti na minimum da bi se Osijek imao čemu nadati.

Sergej Jakirović je preiskusan trener da ne bi znao kako tih 5-0 protiv Istre može biti duda varalica. I on sam jedva čeka vidjeti na pravom ispitu gdje se trenutno nalazi Dinamo. A Osijek je uvijek bio tvrd orah. Uvijek su te utakmice bile više od derbija. Lani je Dinamo izvukao četiri boda s dvije utakmice na Pampasu, ali ona u rujnu ostavila je mnoge repove iza sebe. To sugerira da bez obzira na stanje u momčadi i evidentne probleme Osijek uvijek ima poseban motiv kada Dinamo dolazi u njihovo dvorište.

Što se sastava tiče, bit će svakako zanimljivo vidjeti za koga će se Jakirović odlučiti u špici. Petković je zbog ozljede propustio prvo kolo u kojem je Kulenović zabio dva gola. Kule je i na posljednjem gostovanju kod Osijeka donio bod pogotkom u sudačkoj nadoknadi. No, Petković je potpisao novi ugovor i očekuje se da on krene od početka. Ostatak je viša manje poznat. Osim te promjene u špici, sumnjamo nekako da će Jakirović mijenjati sastav koji je otvorio sezonu s 5-0 protiv Istre.

Čast da sudi prvi derbi HNL-a u ovoj sezoni dobio je Duje Strukan iz Splita. Pomoćnici su Bojan Zobenica (Velika Gorica) i Alen Jakšić (Split), dok je četvrti sudac Jakov Titlić iz Potravlja. VAR je Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina) a AVAR Ivan Mihalj iz Velike Gorice. Dvoboj počinje u 21 sat uz prijenos na MAXSPORT1 kanalu.

OČEKIVANE POSTAVE:

Osijek (4-2-3-1): Čavlina - Omerović, Vrbanac, Jelenić, Jurišić - Nejašmić, Jugović - Bukvić, Lima, Pušić - Matković

Dinamo (4-2-3-1): Nevistić - Ristovski, Theophile, Mmaee, Gabriel - Mišić, Sučić - Pjaca, Baturina, Hoxha - Petković.



Tagovi

NK OsijekGNK DinamoHNLHrvatska nogometna ligaFederico CoppitelliSergej Jakirović

Ostale Vijesti