Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska je otputovala na SP u tišini, može li uspjeh potaknuti lavinu?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 10.09.24. | 08:14

Iskorak reprezentacije na velikom natjecanju nedostaje hrvatskom futsalu kako bi doživio pravi 'bum' i postao istinski 'mainstream' sport.

Hrvatski futsalski reprezentativci u ponedjeljak su u popriličnoj medijskoj i javnoj tišini otputovali na Svjetsko prvenstvo u futsalu kojem je domaćin, od 14. rujna do 6. listopada, srednjoazijska država Uzbekistan. Iako Hrvatsku očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu nakon 24 godine, malo tko u Hrvatskoj zna da se reprezentativci još od kraja kolovoza pripremaju za Uzbekistan. Malo tko od onih koji ne prate redovno futsal znaju da je Hrvatska odigrala dvije pripremne utakmice te da na Futsal Mundijalu od reprezentacije možemo očekivati uspješan rezultat. Za početak, prolazak skupine, dok će se za veći iskorak morati poklopiti ždrijeb, forma, izostanak ozljeda te, dakako, neizostavna sportska sreća... ali koju se često može 'isporvocirati' s pobjedničkim mentalitetom i vjerom u uspjeh.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Sportski mediji i redakcije (i to ne sve) su s tek pokojim 'okvirom' popratili izbornikovu konferenciju za medije, a rezultat utakmice protiv Kosova objavljen je s danom ili čak dva zakašnjenja. I to u tek pokojem mediju...

I na stranicama HNS-a, pod čijim se okriljem hrvatski futsal igra, reprezentacija je ostala u sjeni nogometne A reprezentacije koja je početkom rujna odigrala dvije utakmice novog izdanja Lige nacija te nogometne U21 reprezentacije koja je odigrala dvije kvalifikacijske utakmice za U21 Euro.

Dvoboj protiv Kosova, generalka futsalske reprezentacije pred Uzbekistan, nije prenošen na niti jednom televizijskom programu, čak niti na YouTube streamu. "Razlog je bio taktičke naravi", rekli su nam iz HNS-a. Stručni stožer reprezentacije htio je 'sakriti' taktičke manevre od protivnika, iako su s time ljubitelji futsala ostali uskraćeni za dodatno 'nabrijavanje' pred početak Svjetskog prvenstva...

Medijska izolacija futsalske reprezentacije pomalo je i iznenađujuća budući da je hrvatski futsal u posljednje vrijeme u velikoj ekspanziji. Sveučilišna reprezentacija Hrvatske ovog je ljeta osvojila zlato na Svjetskom sveučilišnom prvenstvu te broncu na Europskom. HMNL je među četiri najbolje europske lige (s čime se od momčadskih sportova može pohvaliti samo vaterpolsko prvenstvo) i Hrvatska će, uz Španjolsku, Portugal i Kazahstan, biti jedina europska država s drva predstavnika u predstojećoj Ligi prvaka. Dvorane u HMNL su pune gdje god da se igra, a hrvatska futsalska reprezentacija je rasprodala tri posljednje dvorane u kojima je igrala natjecateljske utakmice. Dom sportova II bio je ispunjen protiv Francuske, slavonskobrodski Vijuš protiv Njemačke i KC Dražen Petrović u playoffu protiv Poljske.

Dakle, na zadnje tri utakmice reprezentacije dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a svih pet finalnih utakmica HMNL-a (Futsal Dinamo protiv Olmissuma) bile su praktički rasprodane. Hrvati, očigledno, prate i vole futsal, ali interes za tim sportom nije u srazmjeru s medijskim interesom za futsalom.

No, hrvatska reprezentacija je ta koja takvo stanje može promijeniti. Nogomet je priča za sebe i zasluženo najpopularniji hrvatski sport. I to uvjerljivo. Kako zbog interesa javnosti za domaće prvenstvo i reprezentaciju, tako i zbog reprezentativnih uspjeha Vatrenih na Svjetskim prvenstvima. Status nogometa u hrvatskim i svjetskim medijima u bližoj, ali ni daljoj budućnosti sigurno neće ugroziti niti jedan konvencionalni sport, a vjerujemo niti eSport...

Vaterpolo i rukomet su sportovi u kojima je Hrvatska povijesno ostvarivala najveće uspjehe i zasluženo su zastupljeniji u medijima od futsala. Košarka je tradicionalno (i također zasluženo) drugi najpopularniji hrvatski sport. Hrvatski košarkaški klubovi (Jugoplastika i Cibona) u pet su navrata osvajali naslov prvaka Europe, a hrvatska košarkaška reprezentacija je, posebno u početnim godinama hrvatskog suvereniteta, osvajala medalje na Olimpijskim igrama, Svjetskom prvenstvu i dvama europskim prvenstvima.

No, hrvatska futsalska reprezentacija još uvijek čeka na prvu medalju na velikim natjecanjima. Dvaput smo bili relativno blizu, 2000. na (jedinom) Svjetskom prvenstvu u Gvatemali i 2012. na domaćem Euru kada je Hrvatska završila četvrta. U posljednjih 12 godina, Futsal Vatreni otpraćeni su na velika natjecanja s velikim očekivanjima, ali u pravilu je Hrvatska zaustavljana u grupnoj fazi Eura, dok se na Euro 2018. i Svjetska prvenstva, do ove godine, nismo niti plasirali.

Dojam je kako je veliki rezultat Hrvatske na Svjetskom prvenstvu ono što nedostaje hrvatskom futsalu u kontekstu posvemašnje popularizacije sporta, odnosno da ga mediji (i krovni savez) počnu ozbiljnije i sveobuhvatnije pratiti. Uspjeh reprezentacije je ono što nedostaje da i futsal postane medijski 'mainstream' sport, jer, među publikom već neko vrijeme je...

Je li Hrvatska uopće dovoljno kvalitetna za medalju? Konkurencija je strašna. Portugal, Argentina, Brazil, Španjolska, Iran, Maroko, Kazahstan, Francuska, Ukrajina, Paragvaj... Konkurencija na Mundijalu je nikad jača i plasman među osam najboljih, dakle, prolazak skupine i jedne faze nokaut faze, bio bi veliki uspjeh i, za sve futsalske zaljubljenike, nada da će futsal u narednom periodu imati bolji medijski tretman. No, ako se već dođe do četvrtfinala, zašto se ne bi kroz nekakve šesterce, došlo i do borbe za medalju? Ako su mogle nogometna, košarkaška, vaterpolska i rukometna reprezentacija, zašto ne bi i futsalska?

A sada kada smo tekst posvetili slabijem praćenju futsala u medijma i jedna dobra vijest:

Prava prijenosa Svjetskog prvenstva otkupila je Hrvatska radio televizija tako da ćete utakmice Hrvatske protiv Tajlanda (14. rujna), Brazila (17. rujna) i Kube (20. rujna), a nadamo se i još četiri utakmice nokaut faze natjecanja, moći pratiti na programima HTV-a.

Točan raspored u nastavku.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska futsal reprezentacijaFutsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti