Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Mavrović za Germanijak: „Utakmica protiv Tajlanda je najvažnija, Brazil jedva čekamo, a Kubu moramo pobijediti“

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 09.09.24. | 15:00

S izbornikom hrvatske futsalske reprezentacije porazgovarali smo prije današnjeg puta na Svjetsko prvenstvo koje se od subote igra u Uzbekistanu.

Hrvatska reprezentacija danas putuje prema dalekom Uzbekistanu, srednjoazijskoj državi u kojoj se od 14. rujna do 6. listopada održava Svjetsko prvenstvo u futsalu. Hrvatska je na Mundijalu do sada sudjelovala samo jednom, 2000. u Gvatemali, a na predstojeće izdanje Futsal Vatreni putuju s velikim očekivanjima.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Hrvatska ima dosta balansiranu reprezentaciju koja je spoj mladosti i iskustva. Od senatora, u reprezentaciji se nalaze dva kapetana Franco Jelovčić i Dario Marinović te Tihomir Novak, koji se vratio u reprezentaciju nakon dvije i pol godine odsustva. U kadru su reprezentativci u najboljim godinama (Luka Perić, Antonio Sekulić, Kristijan Posrtužin, Kristian Čekol, Marko Kuraja, Duje Kustura, David Mataja, Zoran Primić, Filip Bašković) te igrači koji bi trebali biti nositelji hrvatskog futsala u idućem desetljeću (Josip Jurlina, Mateo Mužar, Niko Vukmir i Ante Piplica).

Hrvatska je s pripremama krenula krajem kolovoza. Reprezentativci su odradili kampu u Prelogu te u Budimpešti odigrali prijateljsku utakmicu s Mađarskom (1-1). Uslijedio je drugi dio priprema u Slavonskom Brodu u kojem je Hrvatska odigrala i generalku pred SP, svladavši Kosovo u dvorani Vijuš s 5-3, s time da se na odmor otišlo s 4-0 prednosti Futsal Vatrenih.

„U Prelogu smo više radili na fizičkom aspektu priprema, a u Slavonskom Brodu fokus je bio na taktičkim finesama. Vidljiv je napredak u odnosu na početak priprema, posebno na fizičkoj snazi. Imamo još nekoliko treninga da se uigramo do kraja“, rekao je Mavrović u razgovoru za Germanijak i osvrnuo se na posljednju pripremnu utakmicu koju je Hrvatska u subotu odigrala protiv Kosova.

„Prezentacija u prvom poluvremenu bila je jako dobra. U nastavku smo priliku dali svim igračima. Tu se osjetio i naš 'mentalitet', kojeg moramo mijenjati, odraditi utakmicu od početka do kraja. Ovako smo primili tri gola i zakomplicirali si život".

Mavrović je generalno zadovoljan s pripremama, a posljednje detalje 'peglat' će na tri treninga koja će reprezentacija odraditi u uzbekistanskoj Buhari.

„Sigurno je da nam fale utakmice, jer igračima još nije počelo prvenstvo i nisu u natjecateljskom ritmu. Druge reprezentacije odigrale su puno više pripremnih utakmica. Ali, odradili smo u globalu dobre pripreme i vjerujemo da će sve što smo radili biti dovoljno da se na Svjetskom prvenstvu prezentiramo na najbolji način".

Kakvo je stanje s igračkim kadrom, putuju li svi spremni u Uzbekistan?

„Marko Kuraja dobio je udarac u nogu te smo ga poštedjeli na utakmici protiv Kosova. No, nema hematoma i danas (ponedjeljak, op.a.) će normalno odraditi trening. Ostali su svi u redu i jedva čekamo da prvenstvo počne...“

Glavna vijest prije puta u Uzbekistan je povratak Tihomira Novaka u redove reprezentacije. Igrač Futsal Dinama odigrao je obje prijateljske utakmice, a Kosovu je zabio i dva pogotka. Kako se Novak uklopio u ovi rekonstruiranu reprezentaciju?

 „Odlični igrači se uklope u svaku momčad i svaki sustav. Novak je naša velika snaga. To je pokazao i na terenu, bio je jedan od naših najboljih igrača protiv Kosova. Sigurno će nam puno značiti njegova mirnoća i iskustvo, a o njegovom igračkom znanju ne trebamo trošiti riječi“.

Hrvatska danas putuje za Uzbekistan, a u Buhari će odraditi tri treninga prije otvaranja Svjetskog prvenstva i utakmice protiv Tajlanda, 14. rujna s početkom u podne po hrvatskom vremenu.

„U narednim danima odradit ćemo posljednje analize naših suparnika u skupini. Siguran sam da ćemo maksimalno spremni dočekati tu prvu utakmicu koja nam je možda najbitnija i koja će odrediti naše ambicije do kraja Svjetskog prvenstva“.

Tajland je jaka međunarodna momčad, viceprvak Azije i po FIFA-inom renkingu deveta reprezentacija svijeta (Hrvatska je 16.).

„Utakmica protiv Tajlanda osim što će biti prva, bit će i najvažnija na turniru. Tajland je jedna jako neugodna reprezentacija, tradicionalno jedna od najjačih u Aziji, ali i na svijetu. Tajlanđani igraju brzi futsal, a zadnjih 20-ak godina vode ih strani treneri, Brazilci i Španjolci. Sudjelovali su na zadnjih sedam Svjetskih prvenstva, a na zadnja tri prošli grupnu fazu natjecanja. Našu prednost vidim na poziciji pivota, tu smo dosta jači od njih. Pokušat ćemo sakriti svoje nedostatke i maksimalno iskoristiti njihove“.

U drugom kolu, 17. rujna, Hrvatska igra protiv peterostrukog prvaka svijeta Brazila koji je u zadnje dvije godine izgubio samo jednu (prijateljsku) utakmicu. Brazilci na naslov prvaka čekaju od 2012. godine i u Uzbekistan dolaze sa željom da vrate trofej u najveću južnoameričku državu. I drugu utakmicu skupine Hrvatska će odigrati u Buhari.

„Brazil je ne samo favorit naše skupine, nego i cijelog prvenstva. Jedva čekamo tu utakmicu. To je utakmica kakvu svi igrači sanjaju igrati. No, trenutno ne mislimo o Brazilu, osim da želimo tu utakmicu dočekati s pozitivnim rezultatom iz prve utakmice protiv Tajlanda“.

U posljednjem kolu, 20. rujna, Hrvatska u Taškentu igra protiv reprezentacije Kube, nominalno najslabije momčadi skupine koja je suočena i s bijegom nekolicine igrača s trening kampova...

„Kuba je reprezentacija koju moramo pobijediti ako želimo proći u drugi krug. Ne želim nikoga podcjenjivati, morat ćemo toj utakmici pristupiti s maksimalnom ozbiljnosti i maksimalnim respektom, ali Kubanci su objektivno autsajderi skupine i u toj utakmici moramo tražiti tri boda“, rekao nam je za kraj Mavrović i zaputio se na posljednji trening prije današnjeg puta u Uzbekistan. 

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Marinko MavrovićHrvatska futsal reprezentacijaFutsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti