Borna Jaksic/Pixsell
Borna Jaksic/Pixsell

Sjajne vijesti: Pobjeda u Osijeku zabetonirala Vatrenima status nositelja u važnom ciklusu

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 10.09.24. | 12:30

Već nakon listopadskog prozora u Ligi nacija, trebali bismo dobiti i konačnu potvrdu da će Hrvatska ugrabiti jedno od 12 mjesta

Iako smo tek krenuli u novo izdanje Lige nacija, a prije manje od tri mjeseca arhivirali nastup na Euru, pred nogometnom reprezentacijom uskoro će biti još jedan izrazito bitan datum. Naime, u prosincu ove godine slijedi ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, a ono što će biti posebno bitno je da Hrvatska izbori status nositelja. A prema svemu sudeći, to će se dogoditi!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, krenimo redom. Mundijal se po prvi puta održava u tri zemlje. SAD, Kanada i Meksiko će od 11. lipnja do 19. srpnja 2026. godine ugostiti 48 najboljih selekcija svijeta. Najviše mjesta, logično, daje najkvalitetnija kontinentalna nogometna organizacija – UEFA. Europa će 16 reprezentacija poslati preko Atlantika, od ukupno 55 koliko će krenuti u kvalifikacijske borbe. I taj će ciklus vrlo brzo doći, već 21. ožujka 2025. očekuje nas prvo kolo, dok će posljednje biti na programu od 16. do 18. studenog iste godine.

Ždrijebom će se izvući 12 skupina sa po četiri ili pet reprezentacija, što jasno sugerira da jednako toliko mora biti nositelja. A upravo će tu biti ključno da se Hrvatska svojim rezultatima u Ligi nacija izbori da bude među 12 najjačih. A trenutno stanje je takvo da nam samo viša matematika može pokvariti taj scenario.

Naime, osam nositelja automataski će biti sve reprezentacije koje osvoje jedno od prva dva mjesta u četiri grupe A razreda Lige nacija te se plasiraju u četvrtfinale. Preostala četiri nositelja bit će četiri najbolje rangirane reprezentacije s FIFA rankinga. Već sad znamo da će jedna od tih momčadi biti Engleska, koja se natječe u B razredu Lige nacija, tako da ako Hrvatska ne završi kao jedna od dvije najbolje reprezentacije u svojoj grupi, morale bi nas tri reprezentacije prestići na Fifinoj ljestvici kako bi nam poremetile naš cilj o statusu nositelja.

Hrvatska je trenutno 8. najbolje plasirana europska reprezentacija, a bodovna zaliha nam je takva da nas tek Njemačka, Danska i Švicarska mogu prestići. Austrija i Ukrajina jako teško, pogotovo nakon što su Austrijanci uzeli tek jedan biod iz prva dva kola, dok su Ukrajinci kompromotirali svoje dionice domaćim porazom od Albanije.

No, s obzirom na to da objektivno Hrvatsku mogu još tri reprezentacije prestići, ne treba paliti nikakvo zvono za uzbunu. Naime, dvije od te tri reprezentacije – Danska i Švicarska – nalaze se u skupini sa Španjolskom, ujedno igraju međusobno te naprosto nije realno očekivati da se svi rezultati poklope tako da i Danska i Švicarska prestignu Vatrene. Jedna od tih reprezentacija možda, ali obje – gotovo pa nemoguće!

O kakvom bi se tu matematičkom pothvatu radilo, najbolje govori najsvježija analiza stranice Football Meets Data, koja izabranicima Zlatka Dalića daje 99.6% izgleda da se na koncu nađu među nositeljima, odnosno svega 0.4% da padnemo u drugi pot. Jedino što bi moglo uzdrmati hrvatske izglede je nenadani plasman Mađarske i Srbije u četvrtfinale, ali i to neće ništa značiti ako isto za nogom pođe i Hrvatskoj. No, čak i u najkonzervativnijoj varijanti, Hrvatska bi uz niz poraza do kraja Lige nacija imala ogromne šanse za statusom nositelja. Jer, ako bi, primjerice, Srbija dohvatila 2. mjesto, Danska i Švicarska izgubile bi određen broj bodova i ne bi mogle nadoknaditi zaostatak za Vatrenima na Fifinoj ljestvici. U prijevodu, nalazimo se u svojevrsnom začaranom krugu, koji u svakom scenariju vodu usmjerava na mlin brončane reprezentacije s prethodnog Mundijala.

Da zaključimo, već nakon listopadskog prozora u Ligi nacija, trebali bismo dobiti i konačnu potvrdu navedenih kalkulacija. Odnosno, i ovih 0.4% koji su kontra Vatrenih, imaju odlične šanse biti svedene na apsolutnu nulu. Pogotovo ako Vatreni na konto stave makar jednu pobjedu iz nadolazećih dvoboja protiv Škotske na Maksimiru i Poljske u Varšavi. Tri boda „zakucala“ bi nas u prvi pot, a sve više od toga riješilo sve brige.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaVatreniZlatko DalićJužnoameričke kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026.Kvalifikacije za SP 2026Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvoUEFAFifa ranking

Ostale Vijesti