Germania
Germania

Boston prvi, pa svi ostali: Jokiću glavobolju zadaje Murray, Dončić mora sazrijeti, a Bucksi 'zaslužiti' Giannisa

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 22.10.24. | 08:00

Nova NBA sezona starta okršajem Bostona i New Yorka (1.30), a svi osim Celticsa moraju dogovoriti na goruća pitanja u svojim svlačionicama

U predvečerje nove NBA sezone jedna stvar je prilično jasna: prvo Boston, pa tek onda svi ostali.

Brojni američki stručnjaci, punditi i ini opinion makeri smatraju kako je izbornik Steve Kerr učinio medvjeđu uslugu čitavoj ligi, jer je, pazite, marginalizirao ulogu Jaysona Tatuma na putu do zlatne kolajne na Olimpijskim igrama u Parizu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Natječu se tako bivši NBA igrač i sportski novinari u pridjevima, pa se Tatuma opisuje kao „razjarenog“, „osvetnički nastrojenog“, „krvožednog“ i kojekakvim još epitetima koji bi, valjda, trebali utjerati strah u kosti ostatku lige. Jer, taj isti Tatum kao nije bio dovoljno motiviran do sada u svojoj karijeri, pa mu je trebao ovakav „vritnjak“ da se dozove pameti pa da se iz tamo nekog lijevog skorojevića pretvori u ponajboljeg igrača lige. Kako da ne...

Oglas

NBA


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Tatum i Boston su u svom' tanku' imali dovoljno motiva i bez toga, a sve ostalo su samo medijska naklapanja. Uostalom, Kerr se u onim stresnim trenucima u Parizu nije okrenuo nekom novajliji, već je povjerenje dao velikim dečkima – LeBronu Jamesu, Kevinu Durantu i Stephu Curryju, tko na njegovom mjestu ne bi?

Celticsi su, dakle, lovina, onaj kojeg se želi svrgnuti s trona, a na koji je družina iz Bostona stigla u prilično komotnom stilu. Pitanje je sada jesu li protivnici Kelta napravili dovoljno u predsezoni, imaju li dovoljno vatrene moći da skinu s vrha momčad koja je u prošlom doigravanju ostala zdrava i na kraju upisala tek tri poraza u doigravanju...

Winslow Townson-USA TODAY SportsWinslow Townson-USA TODAY Sports

Jesu li Knicksi dobili puno svojim mega-trejdom, je li Milwaukee spreman za povratak starim navikama, što je Philadelphia dobila s Paulom Georgeom, koliko je još goriva ostalo u rezervoaru Jimmyja Butlera?

Puno pitanja, puno nepoznanica, a za sada se čini da Celticsi imaju odgovore na sve.

Boston Celtics

U proteklom je doigravanju bilo najvažnije ostati zdrav, a momčad Joea Mazzulle nije imala takvih problema. Izuzev Kristapsa Porzingisa koji je propustio jedan manji dio playoffa, Celticsi su ostali kompletni, dok su njihovi protivnici imali karambol na svakom koraku i suočavali se s virulentnim zdravstvenim kartonom.

Tatum je odigrao barem 74 utakmice u svakoj od posljednje tri sezone, MVP finala Jaylen Brown je odigrao najmanje 66, dok je Derrick White igrao u barem 74. Jrue Holiday je sa Celticsima tek jednu sezonu, ali radi se o igraču koji je u zadnje tri sezone na minimumu od 67 odigranih utakmica u jednoj kampanji. Ako spomenuta četvorka zadrži isti nivo zdravlja i spremnosti i u novoj sezoni, Celticsi će biti liga za sebe. I to ne samo na Istoku. „Krpa“ broj 19 bi mogla pod svod TD Gardena...

Philadelphia 76ers

Tobias Harris, najjednostavnije rečeno, nije bio 'taj'. I James Harden je ubrzo postao nezadovoljan pa se i on pokupio. Onda su u Philadelphiji procijenili da imaju više šanse s Paulom Georgeom koji, teoretski, izgleda kao dobar fit uz Joela Embiida i Tyresea Maxeya.

Najveća mana Sixersa je širina klupe i to je nešto na čemu će Daryl Morey morati poraditi u bližoj budućnosti. Pogotovo u momentu kada Embiid govori kako „vjerojatno više nikada neće odigrati back to back utakmicu“.

Brett Davis-Imagn ImagesBrett Davis-Imagn Images

New York Knicks

Veliki konkurenti Celticsima trebali bi biti i New York Knicksi, franšiza koja je postala sinonim za pičvajz, konačno je 'progledala' i čini se, izašla na pravi put. Samo, pitanje je koliko je veliki trejd donio Tomu Thibodeauu. Knicksi su prema izlaznim vratima poslali Juliusa Randlea, Bojana Bogdanovića, Dontea DiVincenza i hrpu pickova, a zauzvrat dobili Karla-Anthonyja Townsa i Mikala Bridgesa.

Towns je u protekloj sezoni adresirao neke nedoumice oko svojih mogućnosti u doigravanju, no znana reflektori u Madison Square Gardenu bliješte malo jače. Od njega se puno više očekuje nego u Minnesoti, a morat će igrati i čistu peticu, nakon odlaska Isaiaha Hartensteina iz New Yorka. KAT će biti pod mikroskopom, navijači Knicksa gladni su velikog rezultata.

Milwaukee Bucks

Tijekom ljetne stanke Milwaukee Bucksi su retrospektivno procjenjivali svoja loša prošlosezonska iskustva. Kritiziralo se taktiku Doca Riversa, igru Damiana Lillarda i zdravlje Khrisa Middletona, a Bucksi su na kraju 'kihnuli' već u prvoj protiv Indiane u šest utakmica. Rivers je zabilježio omjer 19-20 nakon što je na trenerskom mjestu zamijenio Adriana Griffina koji je do tada u sezoni imao 30-13. Lillard je, pak, bilježio 24,3 poena po ogledu ili gotovo osam manje nego sezonu ranije, dok je Middleton odigrao 55 utakmica u kojima je zabijao 15,1 poen. Koliko će trojac moći pratiti standarde Giannisa Antetokounmpa veliko je pitanje za Buckse koji se nadaju da su pogodili s igračima iz drugog plana. U Milwaukee su, naime, preselili Gary Trent Jr., Delon Wright i Taurean Prince.

Miami Heat

U Miamiju nemaju problema s igračima s klupe, ali imaju s najboljim igračem: Jimmy Butler ima 35 godina, poveću povijest ozljeda i veliki upitnik nad glavom – može li odvesti Heat do vrha u ovoj fazi svoje karijere?

Denver Nuggets

Ako ne može Butler Istoku, znamo tko to sigurno može na Zapadu: Nikola Jokić najbolji je igrač lige, a njegov Denver ima nešto za dokazati u novoj sezoni. U proteklom doigravanju su ih u sedmoj utakmici slomili Timberwolvesi, pa se prvaci iz 2023. nadaju isprati taj gorak okus.

Ron Chenoy-USA TODAY SportsRon Chenoy-USA TODAY Sports

Problem za Nuggetse mogao bi biti Jamal Murray. Sjajni Kanađanin ne igra u posljednje vrijeme na nekoj razini, na Igrama u Parizu se jako mučio u dresu Kanade. Prosječno je ubacivao skromnih šest poena, iz igre je šutirao 29 posto, a za tri poena kriminalnih 14,3 posto. Stoga se s pravom postavlja pitanje je li Murray produkt Jokićeve genijalnosti ili je samo riječ o zamoru materijala kod Murraya.

Nuggetsi su vezali kanadskog beka na četverogodišnji ugovor vrijedan 208 milijuna dolara, pa su možda i zbog toga njegovi problemi prenapuhani, ali skepticizma će ostati sve dok ne vidimo njegove, All-Stara dostojne partije. Bez njega na najvišem nivou, Nuggetsi nemaju šanse doći do naslova. Neće im pomoć čaki ni dovođenje Russella Westbrooka i Darija Šarića ovog ljeta...

Minnesota Timberwolves

Na tragu pompoznog blockbuster trejda u kojemu je Towns napustio Minnesotu, sudbina cijele jedne franšize past će na leđa 23-godišnjeg superstara: Anthony Edwards najbolje je šansa momčadi iz Minneapolisa da se ovjenča naslovom. Wolvesi imaju dobar supporting cast, ali suradnja Edwardsa i Townsa je ovu momčad činila jako nezgodnom. Doduše, Randle bi mogao raditi slične stvari kao Towns, a DiVincenzo će sigurno pomoći u 'širenju parketa'. No talent kakav ima KAT Wolvesi neće moći nikako nadomjestiti.

Edwardsa se nerijetko uspoređivalo s Michaelom Jordanom, sada ćemo vidjeti koliko su te usporedbe bila ispravne.

Dallas Mavericks

Kada pričamo o najboljim igračima NBA lige u ovom trenutku, Luka Dončić bi u većini razgovora iskočio među najbolja tri, možda čak i među dva. Bio je rookie godine 2019., na All-Staru je u svakoj sezoni od dolaska u ligu, ali sada je vrijeme da stavi šape oko nešto ozbiljnije srebrnine: MVP titule ili, ono važnije, naslova prvaka.

U svojih šest dosadašnjih sezona Dončić je praktički napravio sve osim osvojio pobjednički pehar. Imao je priliku u lipnju, ali nije ju iskoristio. OK, Boston je bio očito nadmoćniji sastav, ali slovenski playmaker je svojim dječačkim ponašanjem pokazao da još nije sasvim sazrio kako bi ostvario ultimativni cilj. Ove sezone je Dallas doveo u svoje redove Klaya Thompsona koji bi, možda, mogao biti posljednji komadić slagalice.

Kevin Jairaj-Imagn ImagesKevin Jairaj-Imagn Images

Golden State Warriors

A odlaskom Thompsona pitanje je i koliko je ostalo snage u Golden Stateu za napad na još jedan naslov prvaka. Era Splash braće je službeno gotova, iako se taj čuveni trougao nije sasvim raspao, Curry i Draymond Green preko glave još uvijek navlače dres Warriorsa.

Osim spomenutog dvojca, Kerr u svojim rukama ima dosta talenta u Andrewu Wigginsu, Jonathanu Kumingi i pridošlicama Buddyju Hieldu, Kyleu Andersonu i De'Anthonyju Meltonu. Curry je i dalje s 36 godina „najbolji šou“ NBA lige, a dvije godine mlađi Green i dalje zna kako pobjeđivati.

LA Lakers

Svaka čast LeBronu Jamesu i njegovoj košarkaškoj dugotrajnosti i činjenici da će u novoj sezoni igrati sa svojim sinom Bronnyjem Jamesom, ali najveća vijest iz momčadi LA Lakersa u novoj sezoni je novi trener, bivši NBA igrač i podcaster, JJ Reddick.

Ovo, jasno, nije nikakva novost, i iz kampa Lakersa stižu pozitivni signali oko njegovog dosadašnjeg utjecaja na momčad, ali pomalo je bizarno da su Lakersi za trenera postavili čovjeka koji je imao podcast, doduše sjajan, s LeBronom, a pritom je i kao analitičar žestoko kritizirao franšizu tijekom cijele protekle sezone.

Lakersi nisu ništa mlađi i koliko god su LeBron James i Anthony Davis dobri, godinu proizvodnje ne mogu prebrisati. To je problem koji Reddick, bez obzira koliko taktički bio dobar, možda neće znati dokučiti.

Oglas

NBA


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

NBABoston CelticsJayson TatumDenver NuggetsNikola JokićDallas MavericksLuka DončićLos Angeles LakersLeBron JamesMilwaukee BucksMiami HeatGolden State Warriors

Ostale Vijesti