Kelley L Cox-USA TODAY Sports
Kelley L Cox-USA TODAY Sports

Hrvati u NBA-u: Clippersi očekuju puno od Zupca, Šarić poput Jokića, Bojan mentorira, a Matković hvata zalet

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 21.10.24. | 13:05

S utorka na srijedu (1.30) počinje nova NBA sezona u kojoj će svoje role imati i hrvatski košarkaši

Sjećamo se da je hrvatska košarka bila i zastupljenija u NBA ligi. Ali danas su na NBA plaći 'tek' četvorica: Ivica Zubac, Dario Šarić, Bojan Bogdanović te Karlo Matković. Svaki od njih ima svoju ulogu, neki važniju, neki marginalniju, ali igranje u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta dovoljno govori o njihovim kvalitetama.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Oglas

NBA


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

A kvalitetu Ivice Zupca prepoznali su Los Angeles Clippersi još u veljači 2019. kada je hrvatski centar zamijenio dres Lakersa za dres gradskog rivala, a u međuvremenu je postao jedan od igrača s najdužim stažem u klubu, ali i jedan od rijetkih centara koji još uvijek igra kao - centar. I dok velikom broju 'petica' odgovara izlazak iz reketa, a nekima čak i iza linije za tri poena, Zubac je odlučan u namjeri da ostane blizu koša i dominira svojom staturom.

Vidjeli smo to i u dresu reprezentacije u Pireju kada je bio jedan od naših najboljih igrača, a pratimo to u NBA ligi već nekoliko sezona. Amerikanci takve igrače nazivaju „jednorozima“, što je priličan zaokret u percepciji visokih igrača. Sve do nedavno su se tako nazivali igrači koji mogu 'raširiti' parket, igrati i pogađati izvana, a sada su to postali klasični centri.

Tu ulogu prilično dobro obavlja upravo Zubac koji je u prošloj sezoni na parketu provodio 26,4 minute tijekom kojih je zabijao rekordnih 11,7 poena, hvatao 9,2 skoka, dijelio 1,4 asista i lupao 1,2 blokade po utakmici.

A Clippersi su se značajno promijenili ove sezone, klub je napustio superstar Paul George, prešavši u Sixerse, dok je druga zvijezda, Kawhi Leonard, i dalje na rehabilitaciji koljena i propustit će prvi dio sezone. Sve to znači da bi Zubac trebao imati više dodira s loptom u napadu. A tako nešto zagovara i strateg Clippersa Ty Lue.

Kirby Lee-USA TODAY SportsKirby Lee-USA TODAY Sports

„Ako dobiva loptu daleko od koša, teško mu je. Teško mu je jer to znači da mora odraditi četiri, pet driblinga leđima kako bi došao do koša“, ističe Lue koji je vrlo dobro upoznat sa Zupčevom efikasnošću: protekle sezone je zabijao 71 posto šuteva kada je bio blizu obruča.

„Moram odraditi bolji posao i dati mu loptu bliže košu Moramo se potruditi da mu dostavimo loptu tamo gdje se osjeća ugodno“, dodaje Lue.

Trener Clippersa očito ima velika očekivanja od Zupca naredne sezone, budući da smatra kako hrvatski reprezentativac ima šanse dohvatiti i nagradu za najboljeg obrambenog igrača sezone. Je li to pokušaj dodatne motivacije, svjesnost da mu Zubac postaje jedan od najvažnijih igrača ili nešto treće, ionako je manje bitno. Ovakvim izjavama Lue iskazuje veliko poštovanje prema Zupcu.

„Mislim da ima šanse, jer je toliko dobar. Može iskakati, nekada može i switchati, dobar je u drop obrani... Mora mu biti cilj uhvatiti igraču za najboljeg obrambenog igrača, to bi trebao biti njegov sljedeći korak u karijeri. On je već sada elitni defenzivac, jedan od najboljih u zaštiti obruča i sada samo mora napraviti iskorak“.

ŠIŠI ĆE 'GLUMITI' JOKIĆA

Iskorak bi mogao napraviti i Dario Šarić. Iako su ga u Golden Stateu, iz samo njima znanih razloga, u drugom dijelu protekle sezone gurnuli na margine, 'pojas za spašavanje' dobacili su mu Denver Nuggetsi s kojima je Šiši potpisao ugovor na jednu plus jednu godinu.

Intencija Nuggetsa je jasna – prvaci iz 2003. ne žele da im igra pati u minutama dok je Nikola Jokić na klupi. Istini za volju, Šarić je daleko od Jokićeve razine, ali je sličan profil košarkaša koji bi Nuggetsima na parketu mogao donijeti puno toga. Koliko? Evo, pitajte Aarona Gordona...

„Jako sam uzbuđen što ću igrati s Darijem, on je jako talentiran. On je versatilan, zna dodavati, zna šutirati, može braniti, može igrati u visokoj petorci, u niskoj petorci. On je jako veliki dodatak ovoj momčadi. Mislim da vi ne razumijete koliko će veliki utjecaj imati na ovu momčad, igrajući rezervnu peticu ili rezervnu četvorku. On će se boriti za minute i vidjet ćete da će njegova minutaža samo rasti tijekom sezone“, izjavio je Gordon.

Isaiah J. Downing-USA TODAY SportsIsaiah J. Downing-USA TODAY Sports

Jasno je u kojoj ćemo ulozi gledati Darija u narednoj sezoni. Iako sve ovisi o tome kako će ga koristiti trener Mike Malone, najrealnija opcija je da Šarić s klupe 'glumi' Jokića. Teško da će Jokić i Šarić dijeliti minute iz dva razloga: prvi je taj da bi obrambeno Nuggetsi bili prilično ranjivi, a druga stvar je što će Dario teško opstati na četvorci, unatoč činjenici da je igrao sjajno u Pireju na toj poziciji, uz Zupca kao centra.

„Ako ću igrati uz Jokića na četvorci, morat ću se priviknuti da više igram 'izvana', ako me trener stavi u drugu petorku s DeAndreom Jordanom, onda ću imati zadatak da raširim teren za njega i Westbrooka. Ako ću igrati na 'petici', trudit ću se da obavljam Jokićevu ulogu, da uključim sve igrače i da budem prijetnja“, najavio je Dario svoju NBA sezonu u kojoj ima realne šanse da stigne do naslova.

BABO MENTOR I OPCIJA ZA 'TRADE'

Do naslova, međutim, sigurno neće Brooklyn Netsi i Bojan Bogdanović. Nakon mjeseci špekuliranja oko njegove budućnosti, izgleda da je Bojan siguran i da će dogledno vrijeme ostati u Barclays Areni. 35-godišnjak je stigao u Netse iz redova susjednih Knicksa u trejdu u kojem je iz kluba otišao Mikal Bridges i još uvijek se oporavlja od operacija šake i gležnja.

„Sjajno napreduje, sretni smo kako protječe rehabilitacija. On je već sada dio momčadi, važno je da izgradi odnose. On naporno radi i stalno je u klubu“, izjavio je ranije ovog mjeseca strateg Netsa Jordi Fernandez.

Netsi su se, znana je stvar, okrenuli rebuildingu. Ne tako davno, Ntesi su pod isti krov okupili Kevina Duranta, Kyrieja Irvinga i Jamesa Hardena, ali taj eksperiment se nije isplatio, pa su se okrenuli gradnji momčad kroz draft. Pa s obzirom na to da svlačionici nedostaje iskusnih igrača, lidera, ostanak Bogdanovića bi bio jako vrijedan za razvoj Jalena Wilsona i Zairea Williamsa. Poznato je i kako se dobre vijesti (kao i loše) brzo šire NBA ligom, a vjerojatno su Netsi čuli od Pistonsa da je Babo sjajan mentor i zbog toga ga i ostavili u klubu. Naravno, ne samo zbog toga – Bogdanović je i dalje jedan od najpouzdanijih šutera lige i pojačanje za svaku momčad. Iako, to ne dolazi bez cijene, njegov ugovor za narednu sezonu iznosi 'decentnih' 19 milijuna dolara...

Wendell Cruz-USA TODAY SportsWendell Cruz-USA TODAY Sports

Momčadi koje se bore za naslov mogle bi u nekom trenu posegnuti za Bojanom kada se oporavi od ozljede, što je opet dobra stvar za Netse koji bi, po svemu sudeći, trebali tavoriti na dnu NBA lige u novoj kampanji.

KARLO JE NABACIO MIŠIĆE, ALI...

Karlo Matković četvrti je Hrvat u NBA ligi i ovog je ljeta dobio priliku da se pokaže u redovima New Orleansa, momčadi koja je kandidat za hvatanje playoffa. Nakon što su ga Netsi draftali s 52. mjesta 2022. godine, Matković je u međuvremenu odrađivao dodatni seniorski staž u Cedeviti Olimpiji te je ovog ljeta odlučio da je vrijeme za selidbu u na američku adresu. Nabacio je mišićne mase, nadajući se kako će mu dodatni kilogrami dobro doći u NBA ligi, međutim, nije oduševio u predsezonskim izdanjima. Istini za volju, nije ni dobivao previše minuta pa je tako odigrao tek osam minuta u kojima je skupio dva skoka, dvije izgubljene lopte i jednu osobnu grešku.

Vidjet ćemo kako će se to odraziti na njegovu budućnost, jer Pelicansima bi dobro došao još jedan visoki igrač u rotaciji, ali signali koji stižu iz kluba, ne daju Matkoviću previše razloga za optimizam.

Oglas

NBA


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

NBAIvica ZubacDario ŠarićBojan BogdanovićKarlo Matković

Ostale Vijesti