REUTERS/Thilo Schmuelgen/Leonhard Simon
REUTERS/Thilo Schmuelgen/Leonhard Simon

Alonso bi rado Bavarcima pokvario Oktoberfest: Tri ključna dvoboja 'bitke za Njemačku'

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 28.09.24. | 08:00

Ako je Kompanyjev Bayern nemilosrdan, onda je Alonsov Bayer tvrdoglav. Radi se o momčadi u čijem rječniku ne postoji riječ 'odustajanje' i koja je najozbiljnije shvatila onu „nije gotovo dok sudac ne svira kraj“.

Prošle subote, točno u podne, gradonačelnik Münchena, Dieter Rite, čekićem je umetnuo pipu u prvu bačvu piva i time je službeno označio početak 189. po redu najpoznatijeg pivskog festivala na svijetu – Oktoberfesta.

Ovih se dana, sve do šestog listopada, očekuje oko šest milijuna posjetitelja iz svih krajeva svijeta koji će za litru 'zlatne tekućine' izdvajati omanje bogatstvo - između 13,60 i 15,30 eura. Za pozvati rundu na Oktoberfestu, trebat će posegnuti duboko u džep... No dobro, tamo se i onako plaća 'iskustvo', a ne toliko samo pivo.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

A dok je omiljeni minhenski festival u punom zamahu, nogometašima Bayerna bi radost povećala i pobjeda nad aktualnim prvacima Bundeslige. Kao što bi trupe iz Leverkusena rado pokvarile feštu novom pobjedom protiv Bavaraca.

Večeras, naime, Xabi Alonso dovodi svoju šampionsku momčad na Allianz Arenu, na noge kažnjeničkom odredu Vincenta Kompanyja u utakmici koja bi mogla oblikovati tekuću bundesligašku kampanju.

U narednim redcima ističemo tri ključna dvoboja ovog bundesligaškog blockbustera.

Vincent Kompany vs Xabi Alonso

Ogled Bayerna i Bayer ujedno je i ogled dva talentirana mlada trenera koji su, svaki na svojoj poziciji, bili sjajni igrači dok su na noge oblačili kopačke umjesto trenerskih cipela.

Iako je u igračkim danima bio pouzdani stoper, Kompanyju su igračku karijeru obilježile momčadi koje igraju napadački nogomet, prvenstveno reprezentacija Belgije i Manchester City. Stoga se i on odlučio igrati atraktivno, lepršavo, za gol više. U redu, jedna je stvar pokušati tako igrati s Burnleyem, s kojim ispadneš iz lige, a druga stvar je sjesti za volan Bayerna pa onda ovjeriš rekordnu pobjedu protiv Dinama u Ligi prvaka.

Ono gdje se može pronaći poveznica Kompanyja trenera i Kompanyja igrača jest u mentalitetu koji želi usaditi u glave svojih igrača.

„Trener je rekao da budemo nemilosrdni. Prvi, drugi, treći, četvrti, išlo je kao na traci. Došli smo do devet, htjeli smo 10. i 11., moramo tako nastaviti“, pričao je Harry Kane nakon ogleda protiv Dinama. Kompany, dakle, očekuje da njegovi igrači nemaju milosti ni za koga, želi utjerati strah u kosti protivnika. I za sada mu prilično dobro ide.

Njegov kolega na suprotnoj klupi je, pak, već sada na tragu svoje igračke karijere. Alonso je pokazao da već sada, dok mu je trenerska karijera u povojima, pripada europskoj trenerskoj eliti. O njemu i lanjskoj Bayerovo nepobjedivoj sezoni je već sve napisano, podvig je to koji će se uistinu teško ponoviti, a Alonso je u Leverkusenu sazidao hrabru, karakternu momčad koja će, osim po nepobjedivom nizu, ostati upamćena i po tome da 'prespava' čitavu utakmicu, pa da ju onda razdrma najava sučeve nadoknade u kojoj često rješavaju svoje protivnike.

Ako je Kompanyjev Bayern nemilosrdan, onda je Alonsov Bayer tvrdoglav. Radi se o momčadi u čijem rječniku ne postoji riječ 'odustajanje' i koja je najozbiljnije shvatila onu „nije gotovo dok sudac ne svira kraj“.

Očita Alonsova prednost u odnosu na Kompanyja je iskustvo, a koje bi moglo biti presudno u utakmici ovakvog uloga.

Joshua Kimmich vs Florian Wirtz

Nakon ne toliko briljantne prošle sezone, Joshua Kimmich je u ovoj počeo nalikovati na starog sebe u dresu Bayerna. Njemački reprezentativac je mirniji na lopti i bez nje, i to pomaže Bayernovoj dominaciji. Kimmich se više nalazi u posljednjoj trećini terena, zbog čega je u prilici kreirati više situacija za Bavarce. Kompany ga je maknuo s čiste šestice i najčešće ga uparuje s punokrvnim defenzivnim veznjacima, Pavlovićem i Palhinhom. Međutim, Kimmich će na ogled protiv Bayera morati za sobom ponijeti svoju najbolju defenzivnu igru. Jer, njegov 'match-up' će biti Florian Wirtz.

Wirtz igra iza napadača za Bayer i senzacionalan je ove sezone; zabio je četiri pogotka u četiri ligaške utakmice, a u sedam utakmica u svim natjecanjima ima šest golova i jednu asistenciju. Stoga ne čudi da ga Transfermarkt procjenjuje na vrtoglavih 130 milijuna eura... Ofenzivni veznjak Bayera bit će najveća Leverkusenova prijetnja u zadnjem dijelu terena. Žele li smanjiti rizik na minimum, onda će Kimmich i suigrači morati odvojiti Wirtza od lopte.

Harry Kane vs Jonathan Tah

Erling Haaland i Harry Kane su trenutno najbolji napadači u Europi. Engleski reprezentativac ima već deset pogodaka pored svog imena u šest odigranih utakmica. Kane je zabio bak to back to back hat-trickove protiv Kiela i Dinama i trenutno je na najboljem putu da za Bavarce u tekućoj kampanji zabije preko 40 golova. Povrh svega toga, stigao je i četiri puta asistirati suigračima za pogotke. Osim lakoće zabijanja, Kane doprinosi igri Bayerna, sudjeluje u gradnji napada i kreiranju prilika i praznog prostora svojim suigračima.

Nezavidan zadatak čuvanja Kanea pripast će Jonathanu Tahu. Njemački stoper je skoro postao Kaneov suigrač ovog ljeta, ali Bavarci nisu željeli na račun Apotekara isplatiti traženi iznos koji su smatrali previsokim. Tah bi, stoga, mogao imati nešto za dokazati minhenskom klubu...

Na stranu propali transfer, Tah je jedan od najkonzistentnijih igrača Bayera, vođa obrane i čovjek koji je uštopao Kanea u prošlom međusobnom susretu. Istim poučkom vodit će se i večeras...



Tagovi

BundesligaBayer LeverkusenBayernVincent KompanyXabi AlonsoHarry KaneFlorian WirtzJonathan TahJoshua Kimmich

Ostale Vijesti