Germania
Germania

Najava dana: Dvoboji za vrh širom Europe, gradski derbiji u Zagrebu i Mostaru

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 28.09.24. | 07:59

Proučite što smo vam za danas izdvojili.

Gorica – Slaven Belupo, 17.30

(Nogomet, HNL)

Samo jednu pobjedu ima Gorica ove sezone u prvenstvu, protiv Šibenika (2-1) uoči stanke, no prošla je Đakovo u Kupu prije dva poraza zaredom, od Rijeke doma (0-1) i Hajduka u gostima (4-1). Koprivničani su, pak, prvu pobjedu ostvarili u prošlom kolu protiv Dinama (4-1), a prošli su pod vodstvom novog kroz Kustošiju u Kupu (0-1), u međuvremenu nes(p)retno izgubili u Osijeku (1-0). Prošle sezone u Velikoj Gorici bilo je jesenas 0-0, proljetos 1-0 za domaće...

Dinamo – Lokomotiva, 20.00

(Nogomet, HNL)

Nenad Bjelica debitira protiv Lokomotive s kojom je u prvome mandatu znao imati problema. Dinamo je tri kola bez pobjede (remi i dva poraza), u Kupu u srijedu teže od očekivanog pobijeđen je četveroligaš Banjole, dakle prekinut je negativan niz, no jasno je da će tek sraz s momčadi Silvija Čabraje dati prave odgovore u kakvom je psihološkom stanju branitelj naslova, je li novi-stari trener u kratkom vremenu uspio utjecati na glave igrača, vratiti im izgubljeno samopouzdanje. Lokosi su u prošlom kolu doma poraženi od Osijeka (0-1), poništena im je time bodovno pobjeda od 2-0 u Puli. Bit će prisiljeni braniti se i prijetiti iz kontri, no ako sugo sačuvaju 'nulu' ili čak prvi povedu svašta je večera u Maksimiru moguće...

Bayern – Bayer Leverkusen, 18.30

(Nogomet, Bundesliga)

Bayern je pod ravnanjem Vincenta Kompanyja pretvoren u dobro podmazan stroj koji u dosadašnja četiri bundesligaška kola ima četiri čiste pobjede uz gol razliku 16-3. Večeras na Allianz Arenu stiže Bayer Leverkusen čiji je niz nepobjedivosti skinuo tek RB Leipzig, i to u drugom kolu. Unatoč porazu, Alonsovi igrači su na drugom mjestu njemačkog prvenstva, stoga je veliki derbi njemačkog nogometa ujedno i utakmica s visokim ulozima. U ovom času, dojam je, da ipak domaćin ima prednost na račun domaćeg terena i malo bolje forme.

Newcastle – Man City, 13.30

(Nogomet, Premier liga)

Građani imaju tri boda više od Svraka nakon pet kola, Newcastle bi bio i bolji da nije izgubio u prošlom kolu kod Fulhama (3-1). City je kroz tjedan s kombiniranom momčadi svladao drugoligaša Watford u Liga kupu 2-1, a sljedeći izazov u Ligi prvaka mu je Slovan u Bratislavi u ponedjeljak. Danas rano popodne će, dakel, Pep Guardiola postaviti najjaču moguću postavu, nadamo se s našima Gvardiolom i Kovačićem. Manchester City je pobijedio u posljednjem međusobnom susretu Premier lige, 3-2 na St. James' Park prošle sezone. Ako pogledamo statistiku sezone, vodeća napadačka prijetnja Manchester Cityja bio je Erling Haaland, koji je zabio već 10 golova, dok je Harvey Barnes ove sezone najbolji kod svraka s tri.

Arsenal – Leicester, 16.00

(Nogomet, Premier liga)

Topnici su ove sezone neporaženi, ali imaju dva remija, osim na Etihadu (2-2) još i doma protiv Brightona (1-1). U Liga kupu u utorak isprašen je drugologaš Bolton 5-1, u Ligi prvaka u utorak u London dolazi PSG, nema vremena za uživanje, svaka tri-četiri dana novi izazov. Lisice su na 15. mjestu s tri boda, u Liga kupu su na 11-erce prošle Wallsall, prije toga izgubile od Aston Ville 1-2 te remizirale s Crystal Palaceom (2-2) i Evertonom (1-1); teško se mogu nadati nečem na Emiratesu...

Osasuna – Barcelona, 21.00

(Nogomet, Primera)

Maksimalna Barca sa 21 bodom dolazi u Pamplonu gdje je dočekuje Osausna koja ima 10 bodova manje. Ante Budimir protiv Roberta Lewandowskog, puca i naš Ante ponovno penale, a bude li večeras hrvatski reprezentativac inspiriran sve je moguće, iako Katalonci raspolažu fantastičnim napadačkim arsenalom. No, daleko od toga da ih se ne može limitirati; prošle sezone samo 1-0 protiv Osasune, a u prošlom kolu ove srijede samo 1-0 protiv Getafea (potonje pogotkom Lewe). Barcelona je ove sezone izgubila samo od Monaca i to s igračem manje, a Osasuna ima pobjedu i remi iz posljednja dva nadmetanja s Las Palmasom (2-1) i Valencijom (0-0).

Udinese – Inter, 15.00

(Nogomet, Serie A)

Treći protiv šestog u šestom kolu talijanskog prvenstva, ali šesti je branitelj naslova Inter, a treći Udinese, sezona je još mlada. Nerazzurre tri dana kasnije očekuje domaći dvoboj s Crvenom zvezdom u Ligi prvaka, no imalu su šest dana da se oporave od poraza u gradsom derbiju protiv Milana (1-2), ukupno u dva natjecanja ne zna momčad Simonea Inzaghija za pobjedu tri utakmice, od kojih e prva Monza (1-1), ali druga Manchester City (0-0). Udiense je u prošlom kolu podvijena repa napustio Rim nakon Rominih 3-0, ali je u srijedu u Kupu nadvisio Salernitanu 3-1. Inter će momčadi iz Furlanije biti najveći ovosezonski izazov.

Genoa – Juventus, 18.00

(Nogomet, Serie A)

Genoa kašlje na startu sezone, četiri utakmice bez pobjede uključujući ispadanje iz Kupa od gradskog rivala Sampdorije raspucavanjem 11-eraca, a sada momčadi kapetana Milana Badelja u goste dolazi Stara dama, pragmatična i pod novim trenerom Thiagom Mottom, neporažena ove sezone, ali s tri remija zaredom po 0-0 u Seriji A, te pobjedom u međuvremenu nad PSV Eindhovenom u Ligi prvaka 3-1. Zadnji međusobni zavrpio je, gle čuda – 0-0, a Juventus u srijedu gostuje u Leipzigu, bilo bi doista iznenađenje da u Đenovi ne postigne nijedan pogodak...

Monaco – Montpellier, 21.00

(Nogomet, Ligue 1)

Posljednji subotnji susret 6. kola francuskog prvenstva igra se u Monte Carlu, sat vremena nakon Dinamova sraza s Lokomotivom, što znači da će momčad Monaca imati manje odmora uoči gostovanja u Zagrebu 2. listopada u 2. kolu Lige prvaka. Monaco je treći sa 13 od mogućih 15 boova, Montpellier 15. sa samo četiri, no večerašnji gosti su prekinuli niz od tri poraza svladavši Auxwerre u prošlom kolu 3-2. Monaco ima tri pobjede zaredom uključujući i Barcelonu na startu Lige prvaka, Austrijanac Adi Hütter je dobro posložio momčad koja je spoj mladosti i iskustva, a zadnji međusobni ogled kao gosti u studentskom gradu pripao je Kneževima 2-0.

Velež – Zrinjski, 20.45

(Nogomet, Premijer liga BiH)

U sklopu devetog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine očekuje nas jedan od najvatrenijih derbija na ovim prostorima. Nogometaši mostarskog Veleža na stadionu Rođeni u Vrapčićima dočekat će gradskog rivala Zrinjski. Bit će to drugi gradski derbi u samo dva kola nakon što su u srijedu na Koševu remizirali Sarajevo i Željezničar (1-1). Momčadi ovu utakmicu dočekuju u potpuno različitoj atmosferi. Dok se Rođeni muče i teško dolaze do bodova, tek devet u sedam susreta, Plemići nemaju taj problem i nadaju se nastaviti odličan niz od pet utakmica bez poraza uz samo jedan remi. Simpatizerima Veleža jedinu nadu ulijeva uvjerljiva pobjeda(0-4) protiv fenjeraša Goška iz Gabele prošlo kolo dok su prethodni susreti njihove momčadi za zaborav.

Vrlo je zanimljiv podatak kako je u prethodnih 17 susreta čak 14 puta slavio klub iz zapadnog dijela grada, uz samo tri pobjede Rođenih i tri remija. Još jedna pobjeda Zrinjskog bila bi za njih najslađa dosad s obzirom na to da bi eventualnim trobodom prešli Sarajevo i učvrstili se na prvoj poziciji. Posebno veseli što oba kluba ovaj istinski derbi dočekuju u punom sastavu u odnosu na prethodna kola. Naravno valja napomenuti kako trener Ivanković i dalje ne može računati na najboljeg igrača lige Nemanju Bilbiju kojeg nema u momčadi od šestog mjeseca zbog ozljede ligamenta koljena i njegov povratak se očekuje sredinom drugog dijela prvenstva.


Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladionicakladioničarski dankladionice

Ostale Vijesti