Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Kojim će lijekom Bjelica krenuti u oživljavanje Dinama?

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 28.09.24. | 08:40

Nekoliko je intrigantnih pitanja na stolu uoči novog debija Nenada Bjelice na klupi Modrih protiv Lokomotive. No, ono što je neupitno jest da se Dinamu ne smije ponoviti onih 0-3 iz zadnjeg maksimirskog sraza dviju momčadi

Svašta se izvrtjelo u tih osam mjesec i 'kusur' dana, Dinamo je prošao put od potopa do zvijezda i natrag. Promijenilo se sve što se moglo promijeniti u Maksimiru, od upravljačkih struktura do, eto, trenera, koji je tu večer preživio na klupi šokantan poraz i, u tom trenutku izgledan gubitak naslova prvaka, ali nije izdržao do revanša. Tih 0-3 protiv Lokomotive Sergeju Jakiroviću bilo je oprošteno, ali 0-1 protiv Hajduka i onih münchenskih 9-2 bilo je previše.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Doduše, kad vraćamo film na siječanj, čini se kao da je bilo u prošlom životu, jer tko je tada, gledajući kako iskusni Duje Čop trpa prijatelja Danijela Zagorca, uopće mogao misliti da će Dinamo tih osam mjeseci kasnije igrati Ligu prvaka i sljedeći put dočekati neugodno društvo s Kajzerice u uvertiri dvoboja s Monacom. I da će na klupi, drugi put u svojoj karijeri, debitirati Nenad Bjelica. Tako će, dakle, Bjelica imati priliku 'osvetiti' svog prijatelja Jakirovića i baš protiv 'lokosa' krenuti u svoju misiju oživljavanja Dinama. I prije te utakmice, kad su Modri i Bjelica u pitanju, na stolu je nekoliko pitanja, koja posebno intrigiraju. Prvo je, jasno, za koje će se adute odlučiti Bjelica u prvoj etapi tog procesa? Nema ozlijeđenih Theophilea i Mmaeea pa bi obranu mogli popuniti Bernauer i Torrente, ali zanimljviji će biti izbor u prednjem dijelu momčadi. Hoće li Bjelica na samom početku mandata i nakon samo dva treninga u igru gurnuti iste igrače, psihološki malo probuđene ili će odmah krenuti s kadrovskim promjenama? Radikalnim?

"Dobro smo pokriveni na svim pozicijama, barem dva, na nekim mjestima i tri igrača. Imam čak i širi kadar nego prije šest godina, dovoljno igrača za dobru rotaciju", kazao je Bjelica na svojoj prvoj press-konferenciji, gdje je otkrio i kakav 'stroj' želi napraviti od Dinama.

"Premalo su igrači trčali i to želim promijeniti. Kao što želim da svi daju maksimum, da navijači to vide. Dinamo će igrati za gol-više, a kad dođemo do toga da prvi napadač bude i prva linija obrane, onda će nam opet biti teško zabiti, kao što nam je bilo i onda."

Nakon teškog niza poraza (Hajduk-Bayern-Slaven Belupo) i ne odveć uvjerljive partije protiv Banjola u Kupu, od Bjelice se u prvoj utakmici ne mogu očekivati čuda. Dovoljna je pobjeda, prekid te užasne serije i samo malo više krvi u žilama Dinamovih igrača. Bio bi to dobar početak. Ono što također čekamo sa znatiželjom, jest kakav će doček Maksimir prirediti Nenadu Bjelici? Ima među navijačima, ne malo, onih, koji mu ne mogu oprostiti neke stvari iz prošlosti, između ostalog i 'korporaciju', na društvenim mrežama pronaći ćete čak i one, koji su spremni ustupiti godišnje ulaznice sve dok je Bjelica u Dinamu. No, puno je, dakako, i onih, koji su prizivali njegov povratak u Dinamo i uvjereni su da je on pravi izbor, da baš on može najbrže vratiti Dinamo u tračnice sreće. Kakav će dojam tribina prevladati ove subote, teško je predvidjeti, premda se ipak čini kako je onih 'pozitivnih' više. I da će rezultati na kraju determinirati konačnu sliku.

A ima li Silvijo Čabraja adute za novo šokiranje Maksimira? Znamo priču o Lokomotivi, koja iz sezone u sezonu kreće s potpuno novim, osiromašenim kadrom, a u Maksimiru ni takva neće biti kompletna. Već duže nema Krivaka i Canjuge, ozlijeđen je i Mersinaj, Smakaj ima tri žuta kartona, Antolić se tek oporavio od ozljede i pitanje je koliko će moći. Nije Lokomotiva u ovakvom sastavu više mladolika momčad, dosta je tu prekaljenih seniora i ljudi, koji iza sebe imaju već oho-ho ovakvih utakmica. Leovac, Kolinger, Mudražija, Čop, Antolić, Karačić... samo su neki od Čabrajinih senatora. A uz njih dvojac Dinamovih nada, Vrbančić i Živković, koji će sigurno imati dodatan motiv, skrenuti na sebe pažnju Nenada Bjelice. Ne krije Čabraja da protiv Dinama posebno voli igrati baš u Maksimiru, na kvalitetnom travnjaku, gdje lopta bolje klizi. Što odgovara i njegovim igračima.

"Znali smo mi u Maksimiru već odigrati odlične utakmice i vratiti se na Kajzericu s pozitivnim rezultatom. Zato i na ovo gostovanje dolazimo sa željom i ambicijom da ostanemo neporaženi. Znam da je Dinamu pobjeda imperativ, ali nadam se da neće izlaz iz krize pronaći baš u ovoj utakmici", razmišlja Čabraja. Koji sigurno u Maksimir, gdje se i njegovo ime vrtjelo na listi trenerskih kandidata, ne dolazi s bijelom zastavom.

MOGUĆI SASTAV DINAMA:

Nevistić - Ristovski, Bernauer, Torrente, Pierre-Gabriel -. Mišić, Sučić, Baturina - Špikić, Petković, Pjaca. Trener: Nenad Bjelica.

MOGUĆI SASTAV LOKOMOTIVE:

Šubarić - Karačić, Živković, Kolinger, Leovac - Antolić, Fetai, Vrbančić - Modražija, Čop, Goričan. Trener: Silvijo Čabraja.

Utakmica Dinama i Lokomotive počinje u 20.00 sati (MaxSport 1). Glavni sudac je Toni Dadić (Zagreb), pomoćnici su Ivan Janić (Ilok) i Kruno Šarić (Županja). VAR sudac je Ivan Bebek (Rijeka), a AVAR Marjan Tomas (Vladislavci).



Tagovi

GNK DinamoNK LokomotivaNenad BjelicaHrvatska nogometna ligaSilvijo Čabraja

Ostale Vijesti