Murod Yusuf/Pressphoto.uz/PIXSEL/PIXSELL
Murod Yusuf/Pressphoto.uz/PIXSEL/PIXSELL

Što dalje? Kvalifikacije za Euro na Baltiku, Futsal Vatrene čeka - Matija Đulvat

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 28.09.24. | 08:05

Nakon ispadanja sa Svjetskog prvenstva Hrvatska se okreće kvalifikacijama za Euro 2026. koje počinju u veljači ove godine...

Hrvatska reprezentacija zaključila je nastup na Svjetskom prvenstvu u futsalu s pobjedom i tri poraza. Hrvatska je na kraju zapela u osmini finala u kojem je bolja bila Argentina. Iako su Futsal Vatreni ostvarili svoj primarni cilj, ostaje žal za utakmicom otvaranja protiv Tajlanda. S pobjedom u tom dvoboju otvorila bi nam se vrata za dodatni iskorak na najvećoj smotri..

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, hrvatski futsal se nastavlja u užurbanom ritmu. Za dva tjedna, 13. i 14. listopada u Zagrebu se igra Superkup s četiri najbolje hrvatske momčadi iz prošle sezone, Futsal Dinamom, Olmissumom, Futsal Pulom i Squareom. Vikend kasnije igra se prvo kolo prvenstva, a od 23. do 27. listopada Futsal Dinamo i Olmissum nastupat će u Glavnoj rundi Lige prvaka.

Što se reprezentacije tiče, Hrvatska se okreće kvalifikacijama za Euro 2026. koje se igraju u baltičkim državama Latviji i Litvi. Kvalifikacije već kreću 8. prosinca kada se igraju prva dva kola Glavne runde iz koje će se osvajači svake skupine plasirati na Euro 2026., a osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija morat će igrati dodatne kvalifikacije.

Hrvatska je u kvalifikacijama izvukla Azerbajdžan, Švedsku i Grčku. Iako se Azerbajdžan nameće kao glavni konkurent Futsal Vatrenima za prvo mjesto, bit će zanimljivo ponovno pogledati okršaj Hrvatske i Švedske koju vodi trener Futsal Dinama Matija Đulvat. Ovo će biti drugi put da se Đulvat sučeljava Hrvatskoj, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2021., Hrvatska je u Dubrovniku slavila s 3-1. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se trener hrvatskog prvaka, koji jako dobro poznaje naše igrače, postaviti ipak favoriziranoj hrvatskoj reprezentaciji.

Četvrti suparnik je Grčka koja je, recimo, u kvalifikacijama za Euro 2022 svladala Švedsku s 4-3 i prošla u doigravanje. No, u kvalifikacijama za ovogodišnji Mundijal, Švedska je zapela u doigravanju za Elitnu rundu, a Grčka je Glavnu rundu završila posljednja sa sva četiri poraza. Grci, kao ni Šveđani, nikada u povijesti nisu zaigrali na velikom natjecanju.

Hrvatskoj će najjači suparnik zasigurno biti Azerbajdžan, zapadno-azijska reprezentacija koja je na velika vrata svjetskog futsala stigla 2010., kada je momčad prepuna Brazilaca završila četvrta na Euru. Azeri su igrali na idućih pet Eura, od čega su dvaput stigli do četvrtfinala. Na Svjetskom prvenstvu su sudjelovali samo jednom, 2016. (četvrtfinale) i neće ih biti u Uzbekistanu. Samim time imat će dodatni motiv da ne propuste još jedno veliko natjecanje.

Azerbajdžan i dalje ima jaki brazilski štih, no, Hrvatska bi ipak trebala biti prvi favorit skupine. Hrvatska je, napomenimo, u kvalifikacijama za Mundijal 2021 svladala Azerbajdžan u Osijeku 2-0, a s azerskim klubovima dobro su prolazili i naši prvaci u Ligi prvaka. Zanimljivo, u zadnje tri godine Azeri su u četiri navrata svladali Grčku uz gol-razliku 19-2. Ovo su treće uzastopne kvalifikacije u kojima se susreću.

Svaka momčad sučelit će se svakoj dvaput, doma i vani. Prva dva kola igraju se od 9. do 18. prosinca, treće i četvrto od 27. siječnja do 5. veljače 2005., peto i šesto od 3. do 12. ožujka, a posljednja dva od sedmog do 16. travnja iduće godine. Doigravanje je na rasporedu u rujnu 2025., a prvenstvo se igra od 18. siječnja do 8. veljače 2026.

Raspored utakmica trebao bi biti poznat u narednim tjednima. (N.R.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.





Tagovi

hrvatska futsalska reprezentacijaFutsal

Ostale Vijesti