Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Riječani do boda u 90. minuti, Smolčić 'oteo' Lokosima pobjedu

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 18.10.24. | 20:00

Lokosi su u samoj završnici izgubili pobjedu, a malo je nedostajalo da ostanu i bez tog jednog boda...

Da se kojim slučajem utakmica Lokomotive i Rijeke odigrala na stadionu na kojem je Poljska početkom tjedna ugostila Vatrene u Ligi nacija, TV prava koja su nezaobilazna tema kad se priča o HNL-u prodavala bi se za dvostruko, možda i trostruko veći iznos od onog koji se sada neslužbeno spominje. Usprkos svemu, ovaj okršaj, odigran na 'krumpirištu' Kranjčevićeve, svakako nije razočarao, a na kraju su po bod osvojili i jedni i drugi. Za goste su sjajno poentrali Radeljić (23.) i Smolčić (90.), dok su precizni kod domaćina bili Karačić (26.) i Čop (67.-11m).

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prvih 20-ak minuta prošlo je bez ijedne poluprilike, s tim da su primjetne bile dvije stvari: nesigurnost Zlomislića koji je u dva navrata odugovlačio s ispucavanjem lopte što domaćin nije uspio kapitalizirati te na oko propadanje travnjaka koji je bi prilikom svake nagle promjene pravca jednog od 20 igrača u polju postajao sve gori i gori. Zatim je u razmaku od dvije minute budnost Šubarića testirao Janković, prvo glavom nakon lijepog ubačaja Smolčića s desne strane (22.), a potom i vrlo dobrim udarcem iz daljine kojeg je domaći vratar nekako uspio ukrotiti (23.).

No, ono što se dogodilo tri minute nakon posljednje opasnosti pred golom Lokosa bilo je gotovo pa savršeno, a djeca iz ŠN Lokomotive koja su istrčala s igračima prije početka utakmice dobila su potvrdu da je sport kojim su se odlučili baviti – taj. S desne strane loptu u 16-erac ubacio je Fruk, Majstorović je na drugoj vratnici nadskočio svojeg čuvara, vratio je potom loptu u srce 16-erca, a Radeljić, poput nekoć Tomislava Ercega ili recentnije Leona Benka, iz (polu)škarica zabio – gotovo pa sigurno – najljepši pogodak svoje karijere. Poezija u Ulici pjesnika...

Na tom pogotku gostujućeg stopera zapljeskali su svi koji su ovog kišnog petka odlučili popodnevne sate provesti uz HNL, ali slavlje gostiju nije dugo trajalo jer samo dvije minute kasnije Karačić vratio stvari na početak.

Kako je Smolčić u 22. filigranski preciznim ubačajem s desne strane pronašao Jankovića, na isti način je u 26. na suprotnoj strani terena Boune pronašao Karačića. Samo - uz drugačiji ishod. Desni bek, koji povremeno, kao u ovom ogledu, zna zaigrati i na mjestu stopera, nadskočio je Majstorovića pa onda preciznim udarcem glavom prekinuo Zlomislićev niz od 454 minuta u HNL-u bez primljenog pogotka.

Taj pogodak za poravnanje nije pokolebao goste koji su još odlučnije krenuli prema naprijed, s tim da bi svako malo onda i domaćin brzom tranzicijom nastojao doći do prilike za potpuni preokret. Najbliži su bili kad je u 42., nakon sjajnog prekida Vrbančića, Karačić nadskočio Smolčića, ali u nastavku akcije ni Čop, a potom ni Smakaj nisu uspjeli svladati Zlomislića. Iako je Rijeka bila za nijansu bolji takmac, nakon prvih 45 minuta zasluženo je na semaforu bilo 1-1.

Rijeka je u drugo poluvrijeme ušla s onih 11 igrača koji su započeli utakmicu, dok je Čabraja u svlačionici ostavio Suška, a na travnjak izveo Vranjkovića. Prvu kakvu-takvu priliku u nastavku vidjeli smo u 51.minuti kad je Radeljić izgubio loptu u opasnoj zoni, ali Vrbančić se umjesto udarca odlučio na dodavanje što se u konačnici pokazalo pogrešnom odlukom. Barem za njega i njegovu momčad...

I onda, nakon 15-minutnog ništa-ništa, došli smo do trenutka o kojem će se opet pričati. Vrbančić je tukao iz daljine, Radeljić je bio u bloku, na samom vrhu 16-erca, a iako je prvotna odluka glavnog arbitra bila gol-aut za Rijeku, javila se VAR soba koja je sugerirala Strukanu da još jednom, u miru, pogleda situaciju, Ispostavilo se da je lopta ‘lizala’ Radeljićevu ruku, a kako je udarac išao u smjeru gola, glavni sudac pokazao je na bijelu točku. Čop je bio siguran realizator, poslao je loptu u jednu, a Zlomislića u drugu stranu te je usputno od Radeljića napravio ‘tragičara’. Što je pomalo nevjerojatno kad se uzme u obzir kakav je pogodak zabio u prvom dijelu...

Đalović je reagirao tako što je iz igre izvadio ovog petka nevidljivog Fruka, umjesto njega je u igru ušao Rukavina, koji je potom otišao na mjesto lijevog krilo, dok je Janković premješten na mjesto Fruka. Čabraja, očekivano, nije radio nikakve korekcije, tek one kozmetičke uz aut liniju, a pogodak Čopa dodatno je mobilizirao redove domaćina koji su postali još energičniji i još precizniji u fazi obrane.

Inače, iako smo na utakmici dotad vidjeli tri pogotka, najveći pljesak publike dobio je u 80. minuti Feta Fetai, hrabro srce Lokosa i jasni mlijenik simpatizera momčadi s Kajzerice. Iako omaleni veznjak još uvijek čeka na svoj prvijenac u dresu Lokomotive, njegova je igra takva da vrlo lako uđe 'pod kožu'.

U posljednjih 10-ak minuta gledali smo NFL-ovske napade Riječana, s tim da su se na pozicijama QB-a izmjenjivali Radeljić i Majstorović. No, nijedan od navedenih nije Tom Brady, baš kao što nitko od Rijekinih ofenzivaca nije Gronkowski, stoga su sve te duge lopte uglavno završavale 'u bunaru'.

Ali, onda je stvari u svoje ruke preuzeo Gojak. Na sjajno izveden slobodni udarac s desne strane prekrasno je natrčao kapetan Smolčić koji je i posljednji svoj pogodak za Rijeku postigao baš u Kranjčevićevoj. Tada za plasma u finale Kupa, a sada za bod. Kojeg je Rijeka, objektivno gledajući, i zaslužila.

Pred sam kraj ogleda, duboko u sudačkoj nadoknadi, Janković se našao u sjajnoj prilici da Rijeci donese pobjedu, ali na njegov vrlo dobar prizemni udarac sjajno je reagirao Šubarić koji je tako nogom 'obranio' bod Lokomotive.

Lokomotiva – Rijeka 2-2

Strijelci: 0-1 Radeljić (23., Majstorović), 1-1 Karačić (26., Boune), 2-1 Čop (67. - 11m), 2-2 Smolčić (90., Gojak)

Stadion: Kranjčevićeva, gledatelja: 1000

Glavni sudac: Duje Strukan (Split), VAR: Mateo Erceg (Benkovac)

Žuti kartoni: Smakaj, Vranjković, Goričan (Lokomotiva), Selahi (Rijeka)

Crveni kartoni: /.

Lokomotiva (4-2-3-1): Šubariić - Mody, Karačić, Dajčer, Leovac - Fetai (30. Vuković),Smakaj (87. Bošković) - Sušak (46. Vranjković), Vrbančić, Goričan - Čop

Rijeka (4-1-4-1): Zlomislić - Smolčić, Majstorović, Radeljić, Devetak (80. Bogojević) - Selahi (63. Gojak) - Pašalić (80. Dogan), Petrovič, Fruk (68. Rukavina), Janković - Perica (63. Andrić)



Tagovi

Lokomotiva ZagrebNK LokomotivaHNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti