XINHUA/PIXSELL
XINHUA/PIXSELL

Ferro odmah mora u vatru, nameće se promjena sustava, igra s trojicom u obrani

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 02.02.22. | 10:45

Dolazak dvojice novih igrača u zadnju liniju bitno povećava taktičke kapacitete Bijelih

Portugalac Ferro i povratnik Dino Mikanović imaju pravo nastupa za Hajduk u subotu u gostima kod Gorice (15.00). Jučer je Ferro prvi put trenirao s momčadi, upoznao nove suigrače, a vodič mu je bio suigrač iz Benfice Filip Krovinović. Slavonac Mikanović već dobro poznaje dio Hajdukovih prvotimaca, poznaje i okruženje na Poljudu pa ga smatramo domaćim igračem, neće mu trebati vremena za prilagodbu.

Dvojica novih igrača u posljednjoj liniji daju niz taktičkih opcija Valdasu Dambrauskasu, a po karakteristikama igrača u Hajdukovoj svlačionici sve je izglednije da će litavski trener posegnuti za igrom s trojicom u obrani.

Krenimo od stopera, petorica su na raspolaganju Dambrauskasu, Katić i Elez su do sada bili u prednosti pred Simićem i Dimitrovom, a Ferro sigurno nije doveden da sjedi na klupi. Ako bi litavski trener ostao pri taktici s četvoricom u zadnjoj liniji onda bi vjerojatno Katić preselio na klupu, Elez bi se preselio na desnu stranu obrane, a Portugalac bi igrao na lijevoj strani obrane. Imao bi Hajduka tada dvojicu stopera jakih na lopti, sposobnih dodavanjima otvoriti igru kroz sredinu terena ili dugim loptama prebacivati igru i slati suigrače u prilike za pogodak. Znamo da je Elez u tome vrlo dobar, a Ferro je došao s životopisom u kojem stoji da ima odličnu dugu loptu.

Napadački, par Elez-Ferro zvuči više nego dobro, ali treba razmišljati o prljavom poslu u obrani i zato ne smijemo olako prekrižiti Katića. Elez je igrač koji voli fino oduzeti loptu, oslanja se na postavljanje i tehniku, manje na snagu i duel igru. Više mu odgovara da bude korektor kolegi iz obrane koji ide u duel s protivničkim napadačem, bilo to u skoku ili na travi. Ferro je po onom što smo vidjeli sličan tome, djeluje nešto brži od Eleza, tehnika mu je jača strana od duela. Zbog sličnosti Eleza i Ferra čini nam se da je obrani potreban igrač drugačijeg profila, poput Katića, Simića ili Dimitrova.

Zato se nameće igra s trojicom u obrani u kojoj bi Katić bio desni stoper, Elez zadnji igrač, a Ferro lijevi stoper. Imali bi Bijeli igrača za obrambeni skok i hrvanje s protivničkim napadačima (Katić), korektora zadnje linije i igrača koji može povući loptu u sredinu (Elez) te igrača koji može otvoriti igru prema naprijed i brzinom parirati protivničkim napadačima (Ferro). Uz to, ne treba zanemariti da bi u napadačkim prekidima Splićani imali tri visoka igrača, dominantna i opasna u skoku. 


S trojicom u obrani ostale linije momčadi mogle bi biti nekoliko varijacija na temu, može to biti formacija 3-4-1-2, 3-4-3 ili 3-5-2, ovisno o raspoloživosti kadra po pitanju ozljeda ili suspenzija te naravno, ovisno o protivniku. Nije nevažno da Dambrauskas inzistira na napadačkoj igri što znači da bi obrana s trojicom trebala biti postavljena visoko prema sredini terena.

Na bokovima Hajduk ima igrače kojima odgovara da su bliže protivničkoj polovici, na desnoj strani iskusni Lovrencsics je ranije u karijeri igrao na krilu i znamo koliko je kvalitetan svaki njegov ubačaj. Sada je dobio konkurenciju u Mikanoviću koji je motoričan i ima moć ponavljanja. Budući je Mađar već u godinama i polako kopni s energijom dolazak mogao bi dijeliti minutažu s Mikanovićem, tako će vjerojatno i biti.

Na lijevoj strani su Melnjak i Čolina, obojica bolji u igri prema naprijed nego u obrambenim zadacima pa bi im igra s visoko postavljenim zadnjim redom odgovarala.

Važnu ulogu kod formacije s trojicom u obrani imaju veznjaci, sredina terena mora biti čvrsta i kompaktna, da se postavi stabilan blok ispred obrane. Mogu to odigrati prije svih Vuković i Grgić pa Fossati i Atanasov koji teže napadačkim akcijama. Bit će minuta za sve, već sad u Gorici moraju igrati Grgić i Atanasov jer su Vuković i Fossati dobili treći žuti karton.

Veznom redu pripada i Filip Krovinović, ali njegova uloga je opravdano ofenzivnija, zaslužuje slobodu u igri jer je kreativac i može napraviti razliku.

S gusto postavljenom sredinom terena i ofenzivnim bokovima u napadu mogu igrati dvojica, možda i trojica, ovisno o protivniku. Marko Livaja je apsolutni broj jedan, uz njega su tu talentirani i motivirani mladići Stipe Biuk i Marin Ljubičić te Jan Mlakar kao napadač koji se najbolje snalazi kada je najbliže vratima. U subotu protiv Gorice zbog lakše ozljede neće biti Biuka, ali dovoljno opcija ima Dambrauskas da složi moćan napad.

Do subote će litavski trener vidjeti koliko su fizički spremni Ferro i Mikanović, ako mogu podnijeti napore nema smisla da se puno čeka s njihovim debijem. Naročito nas zanima Portugalac, došao je u Hajduk kao veliko pojačanje, svi ga navijači žele što prije vidjeti na djelu. Ferro odmah mora u vatru, da uhvati ritam i bude spreman za utakmice s najjačim protivnicima u Hrvatskoj.

Sigurno će Dambrauskas znati što je najbolje za momčad, važno je uzeti pobjedu na teškom gostovanju i nastaviti rasti. S dvojicom novih igrača dobio je niz novih rješenja, kapaciteti Bijelih u taktičkom su smislu bitno povećani.


Tagovi

HajdukNK Hajduk SplitFerroPrva HNLhrvatski nogometValdas Dambrauskas

Ostale Vijesti