Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Vrijedi li Euro više od Lige nacija?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 16.06.23. | 09:15

Ovo natjecanje još nije poprimilo važnost i popularnost Europskog prvenstva, pitanje je hoće li ga ikad i dostići. No, kad gledamo čisto nogometno, put do zlata u Ligi nacija čak je i teži nego na Euru

Svi smo, priznajemo, pomalo licemjerni. Nije nas ta Liga nacija previše dirala kad je Hrvatska u njoj bila samo sudionik, nije nas se nešto previše ticalo niti hoćemo li igrati u A ili B skupini, nekako nam to natjecanje na samom početku nije sjelo. Uostalom, i sam je izbornik Zlatko Dalić priznao da je u početku imao otklon prema Ligi nacija, da se pitao koji je njezin smisao i trebamo li u njemu igrati 'full gasom' ili ga korisiti kao pripremu za kvalifikacije. Treba li Liga nacija biti ono, što u startu i jest bila, zamjena za klasične, prijateljske utakmice? No, sad kad smo u finalu, sad kad imamo priliku osvojiti svoje prvo nogometno zlato, sad nam je Liga nacija, odjednom, zanimljiva, veliki događaj.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, nismo samo mi takvi, čitava je Europa, odnosno države koje se natječu za taj trrofej, promijenila stav u Ligi nacija pa tako i naslovnicama Marce ili AS-a, španjolskih tiskovina, kojima je, inače, dominantna tema Real, prevlada lik španjolskog junaka Joselua i bitke za još jedan trofej. Uzimaju ga i Španjolci jako ozbiljno, tvrde da su predugo bez naslova i da trebaju iskoristiti ovu priliku, što znači i da Ligu nacija, na neki način, stavljaju uz bok Euru ili Mundijalu. I pune tribine, u Rotterdamu i Enschedeu te ono što se sprema u nedjeljnom finalu, pokazuje da Liga nacija iz ciklusa u ciklus ima sve veće značenje, sve se više 'hvata' narodu uz srce, iako, sigurno, taj dojam pojačava i činjenica da je naša reprezentacija u finalu i da imamo priliku okititi se zlatom.

Pitanje iz naslova, zapravo, ima vrlo jasan odgovor. Da, Euro vrijedi više od Lige nacija. Ipak je to tradicija, Euro kao i SP veliki, globalni događaj i sigurno bi svatko od nas da može birati, između zlata u Ligi nacija i onog na Euru odabrao - Euro. Liga nacija raste, ali je još uvijek natjecanje, koje zanima uglavnom one koji u njoj sudjeluju, primjerice, španjolskim naslovnicama dominira 'Furija' u finalu, ali u njemačkim ili francuskim, pogotovo engleskim medijima, neće Liga nacija biti ni u drugom planu. To je ta razlika u odnosu na Euro, koji je uvijek glavna vijest tijekom turnira, pogotovo uoči finala, bez obzira tko u njemu igrao. Razlika je, naravno, i u novcu, pobjednik zadnjeg Europskog prvenstva, Italija, zaradila je na putu do naslova preko 35 milijuna eura, dok će pobjednik Lige nacija 2023. zaraditi oko tri puta manje.

Neki dan smo s jednim kolegom i polemizirali oko važnosti Lige nacija, njegov je stav bio da bi mijenjao i četvrtfinale Eura za pobjedu u Ligi nacija, s čime se, ipak, nismo složili. Četvrtfinala Eura već smo doživjeli i preživjeli, a zlato je ipak zlato, koliko god netko još uvijek prema Ligi nacija imao podijeljene osjećaje. I tu, zapravo, dolazimo do zanimljivost pitanja? U redu, Euro je vrijedniji od Lige nacija, ali koje je natjecanje teže osvojiti? Dakle, gledajući čisto nogometno, ostavljajući po strani tradiciju, emocije, globalnu raširenost i zanimljivost, novčane nagrade, je li lakše doći do zlata na Euru ili onoga u Ligi nacija?

Činjenica jest, da biste osvojili Ligu nacija morate pobijediti - najbolje. Jer, samo s najboljima igrate. U redu, u toj A skupini ima reprezentacija poput Austrije, Češke, Mađarske ili Walesa, koji su 'na rubu', objektivno ne pripadaju u samu kremu Europe. Ali, da biste uopće došli do Final Foura morate biti prvi u skupini. I to, ne igrajući jednu utakmicu protiv svakoga, već dvije. Tako je Hrvatska, primjerice, morala biti, uz Austriju, biti bolja od Francuske i Danske, tu nije bila dosta jedna pobjeda protiv tih reprezentacija, nego mnogo više. Dok, s druge strane, da bi prošao grupu na Euru, možeš biti i drugi, a jedan od suparnika vrlo je često neka od slabijih reprezentacija, poput Škotske, recimo, na Euru prije dvije godine. A da bi uopće došao na Euro, među 32 reprezentacije dovoljno je biti drugi u skupini kvalifikacija, imaš i popravni u play-offu, a uz malo sreće u ždrijebu, može se dogoditi da sve do polufinala ne odigraš nijednu utakmicu s nekim od najjačih europskih momčadi. U Ligi nacija tog 'izvrdanja' nema, da bi stigao do kraja, imaš jako malo prava na kiks, a pritom moraš pobijediti barem tri, četiri od TOP 10 europskih reprezentacija, neke od njih i dvaput.

Sigurno će proći još godina, još ciklusa da Liga nacija dostigne široku popularnost Eura, da probudi istu emociju, ako će to ikad uspjeti Međutim, iz godine u godinu značaja Lige nacija, oni koji dođu do Final Foura i koji se bore za zlato, postaju sve svjesniji, shvaćajući sportsku važnost i težinu ovog natjecanja. Da bi došao do kraja, da bi se popeo na najviše pobjedničko postolje, moraš uistinu pobijediti najbolje, nigdje na putu nema nikake Andore, Lihtenštajna, Kazahstana... Samo velikani i oni koji su odmah 'do'. Da bi osvojio Ligu nacija moraš imati niz u kojemu od osam utakmica smiješ izgubiti jedino od Austrije! Puno manje komfora nego na Euru. I zato Ligu nacija svakako treba cijeniti.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaLiga nacijaFinal Four Lige nacija 2023

Ostale Vijesti