REUTERS/Ognen Teofilovski
REUTERS/Ognen Teofilovski

Šipić pokorio Švicarsku pa poručio: “Na Igrama možemo biti i prvi u skupini, a Egipat će pokazati koliko smo dobri”

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 26.06.24. | 08:06

Iako je njegovom Kriensu naslov prvaka izmakao za jednu utakmicu, hrvatskom pivotu Marinu Šipiću jedna titula nije izmaknula - a to je ona MVP-a lige

Hrvatski reprezentativni pivot, splitsko nasmijano dijete, MVP švicarske lige, među suigračima 'medo'. Kako god želite nazvati Marina Šipića (28), kao odgovor ćete uvijek dobiti osmijeh. Čovjek kojega ćete teško naći smrknutog nakon dvije godine u Švicarskoj potpisao je ugovor na još tri godine života u Luzernu koji ga je, kaže, oduševio.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Imamo jezero koje je ogromno, stalno se kupam pa mi dođe skoro kao da sam na moru, haha", našalio se Šipić u našem razgovoru.

Iako je njegovom Kriensu naslov prvaka izmakao za jednu utakmicu, Šipiću jedna titula nije izmaknula - a to je ona MVP-a lige. Prvi put u povijesti švicarskog prvenstva, nagradu je odnio pivot. Kako i ne bi kada skuplja punu minutažu iz utakmice u utakmicu, igra i obranu i napad, a završnicu sezone odradio je čak i s ozljedom tetive lijeve noge, no kaže - nije ništa za brigu, to je samo nešto 'malo zezalo'. Koliko je uspio zanemariti ozljedu i kakvu je spremnost pokazao tijekom sezone i općenito svog boravka u švicarskom velikanu pokazuje i to da ga se ondje naziva 'Ligaatraktion' ili u prijevodu - atrakcija lige.

"Radije bih da sma dobio titulu prvaka, pobjegla je za jednu utakmicu, ali ajde, utješit ću se s ovim. Drago mi je jer je sezona bila naporna, imali smo dosta ozlijeđenih igrača pa nam se zbog toga priključilo dosta mladih koji prošle sezone nisu ni igrali s nama većinu utakmica pa je teret pao na nas nekoliko starijih, ali starijih u momčadi, inače se osjećam mlado, haha. Bio nam je cilj ući u playoff, odnosno finale, zbog Europe. Kada smo to uspjeli, eto, neka i te nagrade."

Željko Musa, njegov suigrač, završio je igračku karijeru, a odmah će preuzeti prvu momčad Kriensa.

"Već vidim koliko je u trenerskom poslu, koliko mu to leži i koliko se u to daje, analizira, gleda, planira. Imam dobro mišljenje, mislim da će to dobro izgledati, mislim da će biti odličan trener osobito mladoj momčadi. Vjerujem da ćemo se sjajno slagati i da će naš odnos biti odličan i na terenu i van njega kao što je bio i do sada."

Ni u Švicarskoj njegove igre izborniku ne prolaze ispod radara.

"Igram doslovno bez prestanka, držim se teorije da je bolje igrati u Švicarskoj 60 minuta, nego li da sam negdje u Njemačkoj i igram 20 minuta. Mislim da mi to pruža mogućnost da budem u boljom formi. Švicarska naravno nije kao Francuska ili Njemačka, ali su to i dalje dobre momčadi, svaka ima dobru sedmorku, nedostaje im širina klupe, ali se možeš s ovim što imaš boriti sa svima. Imam samopouzdanja, fizički sam spreman, igram 60 minuta, odično mi je. Da nas sad ubace u Bundesligu, sigurno ne bismo izdržali cijelu sezonu sa sedam igrača, ali mislim da bismo se i s njima dobro nosili", pojasnio je i dodao:

"Kad promjeneš prvu postavu, malo kvaliteta padne, Bundesligaši imaju širinu klupe i to ih drži. Da igramo jednu utakmicu s nekom momčadi Bundeslige, siguran sam da bismo se s većinom mogli nositi, to smo pokazali i protiv Hannovera s kojim smo odigrali remi u gostima. Sada sam produžio još tri godine, dolaze sponzori, dovodit se igrači, gradi se i nova dvorana za 5000 navijača.

Na švicarski život se već navikao.

"Život u Luzernu je sjajan, kupam se na jezeru cijelo ljeto, dođe mi praktički kao more, to što nije slano im 'progledam kroz prste', haha. Ne nedostaje mi ni Liga prvaka, ovdje je puno pozitive. Liga prvaka je top ako si u momčadi koja se bori za nešto, ali ako stalno gubiš, nakupi se depresije i to mi ne nedostaje."

I nema Hajduka...

"To se prati preko mobitela!", odmah je naglasio Splićanin pa potvrdio da je ispratio i kobnu utakmicu Vatrenih protiv Italije.

"Vozio sam taman iz Splita za Zagreb, ali sam prvo poluvrijeme slušao na radiju, a na drugo taman stigao u hotelu. Mi sportaši znamo najbolje kako je to, jedna sekunda nekoncentracije je dovoljna da ti sruši snove. Idemo dalje, nadati se da se možda poklope ove druge stvari pa ćemo vidjeti."

Vratili smo se potom rukometu i Olimpijskim igrama. Tek su za mjesec dana, ali ima li već nervoze?

"Čim smo se kvalificirali odmah je krenulo to uzbuđenje odlaska na Igre. Znali smo odmah što nas čeka, da je ljeto popunjeno pripremama, ali nikome to ne čini problem jer znaš zašto to radiš. Vjerojatno je svima nama san otići na Igre, jedino čega se bojim je neka ozljeda, da ne iskrenem zglob tri dana prije ili tako nešto. Osobno si ljeti uzmem možda sedam dana slobodno, a sve ostalo uvijek radim, imam i svog trenera u Splitu, tako da uvijek aktivno provodim pauzu."

Na prošlim utakmicama u Norveškoj nismo bili bajni. Gdje krenuti s poboljšanjima?

"Mislim da moramo više trčati, nema sekunde stajanja u današnjem rukometu, kada te uhvati netko u 'mašinu' nema niti sekunde predaha, tako da mislim da se tu moramo poboljšati. To je, uostalom, naglasio i izbornik."

Prva pripremna utakmica je Egipat.

"Mislim da je to odličan izbor, sjećamo se naše kobne utakmice protiv njih prije dvije godine. Bit će to sigurno dobar ispit, težak protivnik koji će pokazati što nam nedostaje, što još treba popraviti i nadograditi ili će pokazati da je sve super."

Protivnici na Igrama su jasno, jaki.  Hrvatska se na Olimpijskim igrama u Parizu nalazi u Skupini A zajedno sa Španjolskom, Njemačkom, Švedskom, Slovenijom i Japanom. Upravo s tom reprezentacijom otvaramo natjecanje 27. srpnja u 14.00 sati. Nakon toga, slijedi susret sa Slovenijom 29. srpnja u 11.00 sati. Treći susret naši rukometaši igraju protiv Njemačke 31. srpnja, ponovno u 11.00 sati. Dva dana kasnije odnosno 2. kolovoza Hrvatsku u 14.00 sati čeka susret sa Švedskom. Zavrni okršaj je onaj protiv Španjolske, 4. kolovoza u 21.00 sat.

"Što se tiče broja igrača, svima je tako pa to ne trebamo naglašavati. Što se skupine tiče, mislim da je sjajno da smo sa svima u nedavnom periodu igrali i da smo ih pobijedili, a Japan izbornik najbolje poznaje. To otvaranje je uvijek kobno za nas, ali mislim da sa svima možemo igrati, da možemo biti i prvi u skupni", konstatirao je Šipić.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Marin Šipićhrvatska rukometna reprezentacija

Ostale Vijesti