Srećko Niketić/Pixsell
Srećko Niketić/Pixsell

Može li Gonzalo Garcia postati favorit iz sjene?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 30.08.22. | 14:11

Španiolac urugvajskih korijena na klupi Istri već drugu sezonu zaredom prima komplimente struke i javnosti i njegovo se ime, samozatajno kakav je i sam, spominje među kandidatima za Osijekovu i Rijekinu klupu. Uostalom, Osječanima je već pomogao, pod njegovom palicom eksplodirao je Beljo, iskoračili su i Mišković, Marin, sad je tamo Petković, možda od sutra i Fućak. Ali, i na Rujevici su ga ranije spominjali...

Osijek traži trenera! Rene Poms zasad je privremeno rješenje, a nakon ispucavanja prvog arsenala kandidata za Bjeličina nasljednika, kako to obično biva, stiglo je malo primirje. Vukojević, Tomić, Jakirović, Zekić, Kulešević..., provlačilo se već u prvim satima nakon šokantnog Bjeličina odlaska, dosta imena. No, zasad se konačno rješenje ne nazire.

Slično je i na Rujevici. Dragan Tadić više nije na Rijekinoj klupi, nema niti Roberta Palikuče u kancelariji sportskog direktora, a v.d. trenera Fausto Budicin priziva konačnu odluku i što brži dolazak stalnog 'šefa struke'. Mario Cvitanović, Dean Klafurić, Sergej Jakirović, Samir Toplak... To su neka od imena koja su se spominjala u kontekstu dolaska na Rujevicu, no, kao i u osječkom slučaju, nakon prvih 'rafala' paljba je utihnula. Što ni u jednom slučaju, osječkom i riječkom, ne znači da već danas ili sutra nećemo saznati za koga su se odlučili klupski čelnici.

A dok s nestrpljenjem čekamo, saznajemo da se ime jednog trenera iz HNL-a spominje na oba kraja Hrvatske, na Kvarneru i na Dravi. Ono je upisano u bilježnicu onih koji odlučuju i na Rujevici i u Gradskom vrtu, o njemu se prilikom zadnje smjene trenera 'šuškalo', doduše ne ozbiljno, i u Maksimiru. Riječ je o Gonzalu Garciji. Španjolac urugvajskih korijena, već je drugu sezonu zaredom na klupi Istre i za svoj rad redovno dobiva komplimente struke i javnosti. Iako Istrini rezultati, na prvu, ne izgledaju spektakularno, jer ipak se radi o klubu koji se bori za ostanak, Garcijin rad prepoznali su mnogi u hrvatskom nogometu. Njegova Istra igra proaktivan, moderan nogomet, momčad ima glavu i rep, niti protiv favorita u HNL-a ne igra bunker, već žel igrati, zabiti gol više od suparnika. Nakon tri startna poraza (Hajduk, Varaždin, Dinamo), kad se Istra još tražila, a Garcia tek uigravao nove igrače, uslijedile su dvije pobjede i dva remija u iduće četiri utakmice. Pobjede nad Osijekom i Goricom, remiji s Rijekom i Šibenikom. Istra se ponovno budi, igra lijepo i svrsishodno, Garcia nastavlja tamo gdje je stao prošle godine.

Još je jedan argument na strani Garcije, pogotovo kad je u pitanju klupa Osijeka. Naime, Garcia je u Puli razvijao neke Osijekove igrače, prije svih Diona Drenu Belju, koji je pod njegovom palicom eksplodirao u svojoj prvoj, pravoj prvoligaškoj sezoni. Ali, ne samo on. Luka Marin, Vinko Petković, Robert Mišković, sve su to igrači koje je Garcia u Puli razvijao, ili ih još uvijek razvija, time je pokazao da zna i s mladima. Eto, na ime toga što je napravio navodno bi na Drosinu iz Gradskog vrta mogao i Kristian Fućak. Nije stoga čudno da se Garciju sve više spominje kao mogućeg trenera Bijelo-plavih, ali i o njemu već od ranije razmišljaju i na Rujevici.

Može li Gonzalo Garcia, samozatajni Španjolac, koji rijetko privlači pažnju medija javnim nastupima, ali intrigira svojim nogometnim izričajem, odjednom postati favorit iz sjene? Koliko čujemo, nije bez šansi!

HNL, 8.kolo

Petak, 2.rujna

Dinamo – Rijeka 20.00

Subota, 3. rujna

Varaždin – Gorica 18.55

Osijek – Šibenik 21.05

Nedjelja, 4. rujna

Istra 1961 – Lokomotiva 18.55

Hajduk – Slaven Belupo 21.05

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igrajte odgovorno 18+


Tagovi

OsijekGonzalo GarciaIstra 1961Nenad BjelicaHNLHNK Rijeka

Ostale Vijesti