REUTERS/Angelika Warmuth
REUTERS/Angelika Warmuth

VIDEO Dani, heroj Španjolske! Olmo umirovio Kroosa i odveo La Roju u polufinale

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 05.07.24. | 20:22

Gol i asistencija nakon ulaska s klupe

Da nije bilo ozljede Pedrija, tko zna bi li Španjolci danas uopće slavili prolazak u polufinale Eura i svog heroja - Danija Olma! Pogotkom i asistencijom Merinu, Olmo je riješio pitanje pobjednika u Stuttgartu u kojemu su u produžecima Španjolci s 2-1 slomili Nijemce, a usput i poslali Tonija Kroosa u mirovinu. Igrom slučaja, Španjolci su dobili igrača čije će se ime večeras slaviti diljem zemlje..

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+).

A upravo je Kroos obilježio prve minute ogleda. Ali ne svojim trademark navođenim dodavanjima već mesarskim startovima. Nije, doduše, kriv Toni koji je imao poseban motiv ne ispasti s Eura i tako odigrati svoju posljednju nogometnu utakmicu, već glavni arbitar Anthony Taylor. Bez obzira na to što dolazi iz Premier lige i unatoč Kroosovom renomeu, Taylor mu je morao pokazati žuti karton za prekršaj nad Pedrijem, pa i/ili nad Yamalom. Pedri je zbog tog starta mora izaći i van iz igre, a onda su se nogometni bogovi odlučili umiješati i nešto kasnije odlučili uzvratiti za očitu nepravdu. Pedrija je, naime, zamijenio Dani Olmo...

Nastavilo se prvo poluvrijeme u sličnom tonu, osvetoljubivo se osjećao Nico Williams koji je uzvratio oštrim prekršajem na Kimmichu koju minutu kasnije, a onda se konačno Taylor dozvao pameti pa pokazao prvu od tri javne opomene u prvih 45 minuta. 'Sretni vlasnik' postao je Rüdiger koji je zbog toga dobio 'odmor' od jedne utakmice zbog nakupljenih kartona na Euru.

Prvi dio, dakle, nije bio pretjerano sadržajan, igrao se nogometni šah, a i De la Fuente i Nagelsmann su očito bili zaokupljeni idejom branjenja vlastitih vrata i to se osjetilo na stadionu u Stuttgartu.

A onda je drugi dio donio 'vatru'. Yamal je dobio loptu na desnoj strani, shvatio je da ga braniči Njemačke ne shvaćaju ozbiljno pa je iskoristio sav ponuđeni prazni prostor i ušao u 16-erac. Uslijedilo je nisko dodavanje prema sredini, što je nanjušio Olmo i pravovremenim utrčavanjem s 15-ak metara iz prve pogodio za vodstvo Španjolaca u 51. minuti. Naricali su španjolski mediji da Olmo mora zaigrati u početnoj postavi, da je u boljoj formi od Pedrija, a tek je Kroosov start natjerao De La Fuentea da ubaci bivšeg igrača Dinama u igru...

Inače, Yamal je asistencijom postao najbolji asistent Eura uz Nizozemca Xavija Simonsa trećim dodavanjem za pogodak, dok je Olmo ovjerio svoj drugi zgoditak na Euru.

Pogodak je sasvim otvorio utakmicu. Uzvratili su Nijemci, Raum je skuhao jednu situaciju ubačajem s lijeve strane, uz manje poteškoće Španjolci su ju uspjeli otkloniti. Minutu kasnije Yamal i Williams su odigrali dupli pas, a onda je potonji loše zahvatio loptu i upropastio sjajnu akciju.

U 67. minuti se, pak, dogodilo 'nemoguće': Toni Kroos je dobio žuti karton. Povukao je Olma na 30-ak metara od svojih vrata.

Deset minuta kasnije zatresla se greda Simona! Füllkrug se našao prvi na kratkom dodavanju Kimmicha, iz prve zapucao s Nachom na leđima, ali ovog puta nije donio sreću Nijemcima.

Nasrtali su Nijemci nošeni publikom, tražio se pogodak i pogodak je pronađen. Kimmich je krajnjim naporima nadskočio svog čuvara, vratio dugu loptu glavom u srce kaznenog prostora gdje ju je dočekao Wirtz i poslao utakmicu u produžetke.

U prvom produžetku nije bilo previše atrakcije i sadržaja, ali zato jest u drugom. Igrala se 106. minuta kada je Musiala potegnuo s ruba kaznenog prostora, lopta je na putu do gola čisto pogodila Cucurellu u ruku, no Taylor je ostao nijem. Uzalud su Nijemci reklamirali jedanaesterac, a tko zna zbog čega engleski sudac nije reagirao, zbog čega je, konačno, i VAR soba ostala hladna na čisto igranje rukom u kaznenom prostoru...

REUTERS/Lee SmithREUTERS/Lee Smith

Kako god, ogled se nastavio. I jedni i drugi su igrali oprezno, malo toga se događalo pred vratima i jednih i drugih. Praktički su se samo čekali preodužeci.

Ali Olmo je imao drugačiju ideju. Primio je loptu u 119. minutu, dignuo glavu i naciljao glavu Merina koji je ostao potpuno sam i pogotkom glavom odveo Španjolce u polufinale Europskog prvenstva!

Pogotke pogledajte OVDJE

Španjolska – Njemačka 2-1 (nakon produžetaka)

Stuttgart. MHPArena. Gledatelja: 54.000.

Sudac: Anthony Taylor.

Strijelci: 1-0 Olmo (51., Yamal), 1-1 Wirtz (89., Kimmich), 2-1 Merino (119., Olmo)

Žuti kartoni: Le Normand, Torres, Simon, Carvajal, Rodri (Španjolska), Rüdiger, Andrich, Raum, Mittelstadt, Schlotterbeck, Wirtz, Undav (Njemačka).

Crveni kartoni: Carvajal (drugi žuti)

Španjolska: Simon - Carvajal, Le Normand (46. Nacho), Laporte, Cucurella - Rodri, Pedri (8. Olmo), Ruiz (102. Joselu) - Yamal (63. Torres ), Morata (79. Oyarzabal), Williams (79. Merino).

Njemačka: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah (79. Müller), Raum ( 57. Mittelstadt) - Can (46. Andrich), Kroos - Musiala, Gündoğan (57. Füllkrug), Sane (46. Wirtz) - Havertz (91. Anton).




Tagovi

Euro 2024Njemačka nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti