Screenshot HRT
Screenshot HRT

Strahonja: “Bio je kazneni udarac za Dinamo, a ja se ne bih usudio priznati Mierezov pogodak”

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 01.08.23. | 08:18

Modri su u Puli kod sportnog trentuka već vodili 3-0, ali Osijek je “nevidljivim pogotkom” smanjio na 3-1 pred kraj poluvremena u Kranjčevićevoj

Sudački ekspert Marijo Strahonja u emisiji Stadion na HRT-u analizirao je sporne situacije u 2. kolu hrvatskog nogometnog prvenstva.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pomalo ispod radara prošao je fantomski Mierezov pogodak, odmah smo u izvještaju napisali da ga je pomoćni sudac priznao odokativno, a VAR također (gol-tehnologije u HNL-u nema), jer na snimci, zbog nedovoljno kamera odnosno njihova rasporeda, nije jasno je li doista cijela lopta prešla crtu. Podsjećamo, riječ je o pogotku za 3-1 u 43. minuti, kansije su ga Rudešani označili ključnim za kasniji preokret gostiju. U Kranjčevićevoj je sudio Mario Zebec, VAR je bio Igor Pajač.

“Ovo se ponavlja dva kola za redom. Ono što je dobro je kvalitetna i brza reakcija pomoćnog i glavnog suca. Nisu svojim odlukama doveli u pitanje regularnost ovog pogotka. Donijeli su hrabro odluku da je pogodak. Je li ili nije, teško je reći, ja se ne bih usudio reći. Znamo da cijelim obujmom lopta mora prijeći liniju. VAR tehnologija je radila provjeru, ali ona nije dovoljna. Mislim da je vrijeme za jedno unapređenje”, kazao je Strahonja.

Hoće li se nešto napraviti po tom pitanju?

“Pričalo se da je VAR skup pa se implementiralo. Prava gol tehnologija iz Lige prvaka je jako skupa, ali postoje druge metode i načini koji bi kvalitetno rješavali situacije. Kamera iza gola i trodimenzionalna slika. Ta sustav nije pretjerano skup, vjerojatno u HNS-u o tome razmišljaju. Zamislite da ovakav pogodak odlučuje o prvaku, ispadanju... Tražimo samo regularnost”, ističe Strahonja.

Potom se analiziralo sporne trenutkena utakmici Istre 1961 – Dinamo 0-3, sudac Duje Strukan, situacija kad je Ćalušić nagazio Špikića, laički, čisti kazneni udarac.

“Bio je dobro postavljen, je li smatrao da se nalazi o lakšem gaženju, a vidi se jasno gaženje s leđa i to ne bi trebalo praštati. Apsolutno se radi o kaznenom udarcu”, objasnio je Strahonja koji je istaknuo da je Strukan iznimno kvalitetan sudac koji je jako dobro odradio susret, ali mu se potrkala ova pogreška.

Utakmicu Varaždin - Slaven Belupo (2-2) sudio je Ante Čulina, a imao je dvije sporne situacije. Kazneni udarac koji su tražili gosti nakon ruke Luke Jelenića te dosuđeni isti nakon prekršaja Matije Kolarića.

“Ruka je postojala, ali nije kažnjiva. Ispred njega bio je igrač koji ga je ometao, ali upitno je koliko je ruka bila odvojena od tijela i dajem za pravo sucu koji je bio dobro postavljen, a radila je i VAR soba. Što se tiče penala, vidite reakciju suca koliko je uvjeren iako to uživo nije bilo jednostavno i lagano za procijeniti, ali jasno je da je tu bilo udaranja s leđa. Apsolutno prekršaj za kazneni udarac.”

Utakmicu između Gorice i Lokomotive (1-0) sudio je Dario Bel, a tu nije bilo nikakvih spornih situacija te je Strahonja pohvalio osječkog suca, a komentirao je i Jadranski derbi, suđenje mladog Patrika Kolarića.

“Zadovoljan sam jako. Imao je kvalitetnu prilagodnu na derbi, bilo je 32 tisuće ljudi. On se nije povukao, ostao je dosljedan, ostao je striktan kod disciplinskih mjera. Ima svoj gard, sama utakmica u konačnici nije bila izazovna. Velika energija za samog suca kojega čekaju i izazovne europske utakmice”, poručio je Strahonja. (G)



Tagovi

Mario StrahonjaStadionHrvatska nogometna ligaDuje StrukanMario ZebecDario BelPatrik KolarićAnte Čulina

Ostale Vijesti