Reuters
Reuters

1/8 finale Eura: Englezi i dalje prvi favorit, Slovenci i Gruzijci u 'paklu' težeg dijela kostura

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 29.06.24. | 08:01

Od subote 29. lipnja do utorka 2. srpnja igra se osmina finala Eura.

Prvog dana osmine finala igraju (nažalost) Švicarska i Italija, a u kasnijem terminu (21 sat) sučelit će se Njemačka i Danska.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Poznato je, 'gornji' dio ždrijeba je prepun najjačih momčadi turnira. Osim domaćina Njemačke tu su još Španjolci (igraju u nedjelju protiv Gruzije), dok će u ponedjeljak zaigrati Portugal sa Slovenijom te najveći derbi osmine finala - Francuska protiv Belgije!

Susjedski derbi bit će veliki ispit za francusku reprezentaciju, ali i Belgiju koja je jedva prošla najslabiju grupu, ali je pokazala zanimljiv napadački potencijal. Francuzi su pak možda najbolja obrambena momčad prvenstva, a o njihovom napadačkom potencijalnu ne trebamo pričati. Mbappe i Lukaku propisno su se ispromašivali na ovom prvenstvu. Od ove utakmice možemo očekivati nečuju pobjedu od 1-0, ali i golijadu i pobjedu od 3-2. Francuzi su favoriti, ali očekuje nas jedan vrlo nepredvidljiv dvoboj.

Osim pet kandidata za naslov u gornjem dijelu ždrijeba očekuju nas još Danska, koja je uvijek u ulozi 'dark horsea' te dva 'hita' prvenstva, reprezentacije Gruzije i Slovenije. Gruzijci naizgled nemaju šanse protiv moćne španjolske reprezentacije, posebno jer od Gruzijaca do sada nismo vidjeli igru na gol manje, glavne zvijezde momčadi su im napadača (Kvarachelija i Mikautadze) a znamo, nadigravati se sa Španjolskom u broju postignutih golova je jako teško. No, Gruzijci su protiv Portugala dokazali da mogu odigrati sjajnu obranu, a imaju i ponajboljeg golmana turnira, Mamardašvilija.

Puno veće šanse za prolaz imaju Kekovi Slovenci, koji na krilima bivšeg trenera Rijeke djeluju nevjerojatno organizirano, obrambeno perfektni, a prema naprijed opasni, posebno zbog Benjamina Šeška. Ipak, Portugal ima strašnu selekciju, a važan podatak je i da Cristiano Ronaldo nije zabio pogodak u tri utakmice grupne faze. Ako Portugalci rano povedu, teško će se Slovenci vratiti.

Večerašnja utakmica Njemačka - Danska bit će također derbi te repriza finala 1992. kada su Danci senzacionalno stigli do naslova.

I dok će gornji dio ždrijeba imati nekoliko 'finala prije finala', donji izgleda gotovo kao kostur B divizije Lige nacija. Neuvjerljivi Englezi će u toj diviziji ionako igrati počevši od rujna, a Tri 'lavića', unatoč velikim kritikama domaće i svjetske javnosti, i dalje nose titulu najvećeg favorita ne samo donjeg dijela ždrijeba, nego i cijelog turnira. Englezi djeluju vrlo organizirano u obrani, zabit gol bit će im teško. No, izuzetno čemerno izgledaju u napadačkoj fazi igre, iako na toj poziciji imaju najbolje igrače Premier lige, La Lige i Bundeslige. Neki tvrde da se Englezima negdje mora 'otvoriti', drugi (većina) tvrde da se pod Southgateovom paskom ne može ništa promijeniti.

Tri lava imala su veleke sreće sa ždrijebom, te će se preostalih pet favorita za naslov međusobno elimitirati u gornjem dijelu kostura. Englezi u osmini finala igraju protiv Slovačke, a ako prođu, bit će favoriti protiv boljega iz dvoboja Švicarska - Italija (eh, da se u Leipzigu igralo do 97. minute...). U tom nesuđenom hrvatskom dvoboju Talijani su ipak favoriti, iako su Švicarci pokazali zavidnu napadačku igru i mogli bi otići daleko, posebno ako Slovaci iznenade Engleze.

Međutim, Englezi ili Talijani bi prema prognozama i našim tečajevima trebali igrati polufinale, a drugi polufinalisti bit će netko iz četverca Rumunjska - Nizozemska - Austrija - Turska. Nizozemska je svakako najjače ime u ovoj skupini, ali Austrijanci su potvrdili da su najbolja momčad skupine D, uz našu vjerojatno najjaču na turniru. No, naši sjeverni susjedi, koji su dojmili svojom silinom, trkom i stilom igre, morat će prvo poraziti povijesne neprijatelje Turke, koji su vrlo nepredvidljiva momčad i u prvom krugu su imali više sreće nego pameti. Bit će zanimljivo vidjeti tko će osvojiti 'rat' na tribinama. Njemačka je povijesno bliža Austriji, no Turci su od pamtivijeka imali pretenzije prema tom dijelu Europe. U Njemačkoj trenutno živi oko osam milijunua Turaka te Turska za sada ima prednost domaćeg terena.

Rumunji su još jedna senzacija prvenstva, no za njih je već prolazak skupine velika srcar. Očekuje se da će iskusni Nizozemci rutinski svladati Rumunje.

Da rezimiramo, izgledni favoriti za četvrtfinale u ovom su trenutku Španjolska protiv Gruzije, Portugal protiv Slovenije, Nizozemska protiv Rumunjske, Engleska protiv Slovačke, a napisat ćemo i Njemačka protiv Danske jer je Elf za sada pokazao puno i dakako igraju na domaćem terenu.

Neizvjesno bi trebalo biti u utakmicama Francuske i Belgije, Austrije i Turske te Švicarske i Italije. Iako, ovaj Euro je pokazao da naizgled sigurne oklade vrlo lagano mogu postati nepredvidljive.

Tako da ne bismo nikome napisali da nema šanse za prolaz, pa čak niti Gruziji protiv Španjolske.

Što se tiče oklade za prvaka, Englezi i dalje vode s tečajem 4.50, slijedi ih Španjolska s 5.5, a treće mjesto dijele Francuska i Njemačka sa 6.5. Na te tečajeve je sigurno uvjetovao teži odnosno za Engleze lakši dio ždrijeba.

Izgledne šanse za naslov ima i Portugal (7.50), a zanimljivo, iako se nalaze u lakšem dijelu ždrijeba, europski prvaci Talijani imaju 'samo' 17.0 šanse za naslov, više nego Nizozemska (13) i jednako kao Austrija (17). Najmanje šanse za naslovom imaju Gruzija i naši susjedi Slovenci (250).

Na osvajača Eura možete se kladiti OVDJE (Dugoročne oklade)



Tagovi

EUROEuro 2024

Ostale Vijesti