Germania
Germania

Najava dana: Počinje osmina finala na Euru, Talijani i Nijemci favoriti za prolaz

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 29.06.24. | 07:59

Evo što smo vam za danas izdvojili.

Švicarska – Italija, 18.00

(Nogomet, 18.00)

Danas su na rasporedu prve utakmice osmine finala Europskog prvenstva, a nokaut fazu otvaraju Talijani i Švicarci od 18 sati na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Talijani su, dobro nam je poznato, prošli dalje nakon onog pogotka Zaccagnija u posljednjim sekundama ogleda protiv Hrvatske, no aktualni prvaci ne oduševljavaju na ovom Euru. Na otvaranju prvenstva su svladali Albaniju 2-1, iako su Albanci imali u samom finišu imali zicer. Protiv Španjolaca su izgubili sa 'samo' 1-0, a trebalo je biti i osjetno više. No, Talijani su i dalje živi, a i favoriti su za proći među najboljih osam.

No to je samo na papiru, jer Švicarci u Njemačkoj igraju sjajan nogomet! Sastav Murata Yakina je u prvom kolu svladala Mađarsku s 3-1, a prolazak dalje su ovjerili s dva remija, oba rezultatom 1-1, protiv Škotske i Njemačke. Iako će kritičari dati prednost Talijanima jer, istini za volju, Azzurri imaju i skuplji i iskusniji sastav, dok im na klupi sjedi sjajni taktičar Luciano Spalletti, ali sigurno da talijansku javnost ne hrabre prezentacije u natjecanju po skupinama. Švicarci, s druge strane, igraju bolji nogomet na ovom turniru, protiv Nijemaca su odigrali sjajnu utakmicu i sada se nadaju da bi na valu tog optimizma mogli skinuti i Talijane. Međutim, Talijane ne treba nikada otpisivati, pokazala je to i utakmica protiv Dalićeve Hrvatske.

Švicarska (3-4-3): Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Stergiou, Xhaka, Freuler, Aebischer - Ndoye, Embolo, Vargas.

Italija (3-5-2): Donnarumma - Darmian, Mancini, Bastoni - Di Lorenzo, Barella, Jorginho, Pellegrini, Dimarco - Chiesa, Scamacca.

Njemačka – Danska, 21.00

(Nogomet, 21.00)

Njemačka je briljantno krenula na domaćem terenu i s 5-1 potopila Škote i time najavila veliku formu. Zatim je uslijedila još jedna pobjeda izabranika Juliana Nagelsmanna, doduše ne toliko uvjerljiva jer je Mađarska pala s 2-0, da bi onda uslijedilo jedno lošije izdanje i teško izboreni remi protiv Švicaraca. Kako god, Nijemci djeluju moćno, igraju pred svojim navijačima i naciljali su veliki rezultata na Europskom prvenstvu. Sigurno da bi ih ispadanje već u osmini finala itekako razočaralo, pa su i iz tog razloga Nijemci osjetni favoriti.

A hrabri ih i činjenica da će s druge strane terena stajati Danska koja ne igra svoj najbolji nogomet na ovom turniru. Danci su u osminu finala prošli neporaženi, ali bez i jedne pobjede u natjecanju po skupinama i sa samo dva zabijena pogotka. Otvorili su Euro remijem 1-1 protiv Slovenaca, zatim su s istim rezultatom napustili teren protiv engleske reprezentacije, da bi nokaut fazu ovjerili 0-0 remijem protiv Srbije. Danci su, dakle, poprilično sterilni u napadačkom dijelu, ali je zato obrana popu armiranog betona. Sada im na noge dolaze raspucani Nijemci koji imaju itekako velike apetite i to bi, konačno, trebali i dokazati večeras na Signal Iduna Parku u Dortmundu. Sve osim pobjede Njemačke stiglo bi kao ogromno iznenađenje.

Njemačka (4-2-3-1):Neuer - Kimmich, Rudiger, Schlotterbeck, Mittelstadt - Kroos, Andrich - Musiala, Gündogan, Wirtz – Havertz.

Danska (3-5-2): Schmeichel - Andersen, Vestergaard, Christensen - Kristiansen, Nørgaard, Eriksen, Højbjerg, Bah - Højlund, Poulsen.

Argentina – Peru, 02.00

(Nogomet, Copa, 02.00)

Argentina kao glavni favorit Copa Americe i branitelj naslova, već je dobila prva dva susreta skupine i sigurna je za knock-out fazu, no jedina dvojba je hoće li možda odmarati Lionela Messija koji je imao problema s lakšom ozljedom, pa se nacija zabrinula. No svejedno su Argentinci favoriti zbog niza od pet uzastopnih pobjeda.             Peruu ni pobjeda možda neće biti dovoljna, oni su jednom nogom već na putu povratka kući.

Kanada – Čile, 02.00

(Nogomet, Copa, 02.00)

Ovo je izravni dvoboj za drugo mjesto u skupini i plasman dalje, jer Kanađani imaju tri boda, dok je Čile samo na jednom te mu igra jedino pobjeda ili mogu pakirati kovčege, spremati se za let natrag u Santiago. Kanađani igraju na svom kontinentu, a pokazali su se kao nacija koja je jako napredovala u nogometu, a imaju u zvijezdu u liku Alphonsa Daviesa koji je interesantan i Real Madridu.

Nomme United – Flora, 13.30

(Nogomet, Premium liga)

Domaćin ovog susreta je uvjerljivo posljednji na ljestvici, a dolazi im drugoplasirana Flora koje jednostavno mora dobiti, jer lider Levadia im nakon 19 kola bježi velikih deset bodova i igraju u isto vrijeme na nešto zahtjevnije gostovanju. Flora se nada svojoj pobjede i kiksu konkurenta. U posljednjih pet utakmica imaju četiri pobjede i jedan remi.

Trans Narva – Levadia, 13.30

(Nogomet, Premium liga)

Levadia isto kao Flora ima 13 bodova iz posljednjih pet susreta, tako da se razlika na vrhu rijetko mijenjala. Gosti žele zadržati prednost nada suparnicima na putu k naslovu prvaka, pobjeda bi im idealno 'sjela'. No rival je malo teži, okupira peto mjesto, a do prošloga kola kada su poraženi kod kuće, imali su niz od četiri trijumfa. No, protiv Levadije će im biti teško vratiti se pobjedama, sigurno bi bili zadovoljni i bodom koji bio se protumačio kao uspjeh.

SJK – Haka, 11.00

(Nogomet, Veikkausliiga)

Finski elitni razred, 13. kolo, derbi sredine ljestvice, susjeda, petoplasiranog i šestoplasiranog u Seinäjokiju. Domaći SJK ima tri pobjede i remi u zadnja četiri nastupa, od čega dva u Kupu, dočim Haka ima tri pobjede pa dva remija, od kojih je posljednji, budući da se radilo o Kupu, pretvorila u pobjedu na 11-erce. Bod više ima SJK, no objema je momčadima cilj plasirati se u Ligu za prvaka finske Lige 12. 

Lahti – Ilves, 18.00

(Nogomet, Veikkausliiga)

Također 13. kolo finske lige, pretposljednji, 11-plasirani Lahti dočekuje četvrtoplasirani Ilves iz Tamperea koji ima isti broj bodova kao i petoplasirani SJK. Do posljednjeg dana svibnja je Ilves bio u strašnoj formi, pet pobjed i remi, no nakon poraza doma od danas vodećeg KuPS-a ima remi, pobjedu i remi u prvenstvu, a poraz u Kupu doma od već spomenutog SJK-a (2-4).

Astana – Kairat, 17.00

(Nogomet, Premier liga)

Odgođene su zbog Europe neke utakmice kazahstanske elitne divizije, pa tako nekadašnji prvak Astana, Dinamova mušterija dobro nam znana, igra utakmicu 13. kola protiv trećeplasiranog Kairata. Astana je tek na osmome mjestu, a Josipu Čondriću i Marinu Tomasovu upravo su došli zemljaci Karlo Bartolec i Branimir Kalaica iz zagrebačke Lokomotive. Neće još nastupiti, no valjda će vidjeti pobjedu svojih novih suigrača. Za vodećima Astana zaostaje sedam bodova, ima još nade...

Ordabasy – Kaysar, 17.00

(Nogomet, Premier liga)

Tri pobjede zaredom ima Ordabasy, uz Aktobe vodeća momčad kazahstanskog prvenstva sa 22 boda nakon 11 kola. U goste joj dolazi Kaysar, koji je na sedmom mjestu sa 16 bodova, osam kola neporažen, dolazi skupo prodati kožu u Shymkent, kod momčadi čiji je član i Hrvat Cvek (Lovro, a ne Matija) i koja ima tri pobjede zaredom, a također je osam kola bez poraza.



 


Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladionicakladionicekladioničarski dan

Ostale Vijesti