Najava dana: Slovenci odlučni da šokiraju Portugalce i pošalju Cristiana u reprezentativnu mirovinu, posljednja prilika 'velike Belgije'

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 01.07.24. | 08:01

Evo koje smo utakmice danas izdvojili.

Francuska - Belgija, 18.00

(Nogomet, Euro)

Najveći derbi prvog kruga Eura igra se na Merkur Spiel Areni u Düsseldorfu. Francuzi su prvenstvo dočekali kao možda i najveći favorit, ali su s dva 'kiksa' u prvom krugu, protiv Nizozemske (0-0) i Poljske (1-1) pali na drugo mjesto skupine koje ih je bacilo u teži dio ždrijeba i to protiv najjačeg mogućeg protivnika - reprezentacije Belgije koja je također dvaput kiksala, izgubivši 0-1 od Slovačke i remiziravši s Ukrajinom (0-0) u utakmici koja im je mogla donijeti prvo mjesto i plasman u lakši dio nokaut faze.

Obje momčadi morat će se pomiriti s propustima iz grupne faze i težim putem pokušati osvojiti naslov. Francuska ima impresivnu obranu, a o njenom napadačkom potencijalu bespredmetno je razgovarati. Kylian Mbappe propisno se ispromašivao u dvije utakmice odigrane na Euru i očekuje se da namjesti nišanske sprave za ključnu fazu natjecanja.

S druge strane, ogroman napadački potencijal prikazala je i Belgija, ali Romeluu Lukakuu nisu priznata tri gola, a napadač Rome je promašio još barem četiri-pet izglednih prigoda za postizanje pogodaka. Dojam je da bi ova utakmica mogla završiti s jednim postignutim pogotkom, ali i njih pet.

Francuski mediji smatraju da bi Didier Deschamps mogao dodatno učvrstiti vezu stavljajući Adriena Rabiota na lijevo krilo, što znači da bi Kante i Tchouameni bili dvije 'šestice'. Domenica Tedesca muče sitne ozlijede Axela Witsela i Thomasa Meuniera, no očekuje se da će obojica krenuti s klupe za pričuve. Najviše upitnika u redovima Crvenih Vragova predstavlja pozicija desnog krila, odnosno, hoće li tamo krenuti Trossard, Carrasco ili Lukebakio koji je propustio dvoboj s Ukrajinom zbog žutih kartona.

Mogući sastavi

Portugal (4-2-3-1): Maignan - Kounde, Saliba, Upamecano, Hernandez - Kante, Tchouameni - Dembele, Griezmann, Rabiot - Mbappe

Belgija (4-2-3-1): Casteels - Castagne, Faes, Vertonghen, Theate - Tielemans, Onana - Doku, De Bruyne, Carrasco - Lukaku

Portugal - Slovenija, 21.00

(Nogomet, Euro)

Jedan od najvećih favorita prvenstva igra protiv jednog od najvećih hitova Eura! Kekova Slovenija impresionirala je u prvom krugu u kojem nije upisala niti jedan poraz. Slovenija djeluje nevjerojatno organizirano, obrambeno su perfektni, a iz tranzicija vrlo neugodni, zahvaljujući superstaru Šešku. No, uz sve dužno poštovanje mladom napadaču RB Leipziga, prva violina susjeda je Matjaž Kek. Zbog bivšeg trenera Rijeke ova slovenska reprezentacija ima glavu i rep i igra na granicama svojih mogućnosti. Nakon što su prošli tešku grupu s Engleskom, Danskom i Srbijom, Deželu danas očekuje najteži ispit - moćna reprezentacija Portugala, ujedno i jedan od najvećih favorita za osvajanje naslova.

Portugal je bio dobar u prvoj utakmici, ali je tek u sudačkoj nadoknadi pobijedio Češku. Selecao je zatim impresionirao protiv Turske, a potom je, kao već sigurni osvajač skupine, neočekivano pokleknuo od Gruzije 0-2. U toj utakmici Roberto Martinez odmarao je ključne igrače, ne i Cristiana Ronalda koji još uvijek nije zabio pogodak na Euru. Poznato je, svevremenski Portugalac je najbolji strijelac i asistent u povijesti Europskih prvenstava, upisao je najviše nastupa, a danas silno želi postati i najstariji strijelac na Eurima (trenutno je to Luka Modrić), odnosno zabiti na svojem šestom turniru.

To što C. Ronaldo još nije zabio je dvosjekli mač. Jer, očekuje se da će zabiti kad tad te će Kekova družina morati biti posebno koncentrirana u današnjoj utakmici. Dojam je da će se Slovenija teško izvući ako Portugal rano povede, no, ako Kekovi ratnici dugo zadrže 'nulu', čime bi dodatno 'unervozili' Portugalce, moglo bi biti svašta...

Roberto Martinez večeras ponovno može računati na Raphaela Leaa (također još nije zabio), ali Portugalce treba brinuti činjenica da svoje 'prvijence' na kontinentalnoj smotri čekaju Šeško i Andraž Šporar.

Mogući sastavi:

Portugal (4-3-3): Costa - Cancelo, Pepe, Dias, Mendes - Vitinha, Palhinha, Fernandes - B. Silva, Ronaldo, Leao

Slovenija (4-4-2): Oblak; Karnicnik, Drkusic, Bijol, Balkovec; Stojanovic, Elsnik, Gnezda Cerin, Mlakar; Sporar, Sesko

Bolivija - Panama, 03.00

(Nogomet, Copa America)

Nakon što je Panama senzacionalno svladala SAD danas može izboriti također senzacionalni plasman u drugi krug natjecanja. Na Copa Americi kriterij za prolazak dalje nije međusobni omjer, već gol razlika. Panama je trenutno na -1, a SAD na +1. Stoga, Panama danas lovi visoku pobjedu, ili se mora nadati porazu SAD-a od Urugvaja. No, dalje može proći i Bolivija, iako ima gol-razliku 0-7. No, za taj pothvat Bolivija bi morala prvo pobijediti Panamu, a onda i nadoknaditi šest golova zaostatka za Panamom (pobjeda od tri ili više razlike), a onda i osam golova zaostatka za SAD-om koji mora izgubiti od Uruhvaja.

SAD - Urugvaj, 03.00

(Nogomet, Copa America)

Domaćin Copa Ameirce, i jedan od 'dark horseva' turnira SAD u posljednjem se kolu mora vaditi protiv, uz Argentinu, najtrofejnije rerpezentacije natjecanja koja je impresionirala u prva dva kola s gol-razlikom 8-1. No, Urugvaj još nije prošao dalje. Teoretski, s porazom od SAD-a i pobjedom Paname nad Bolivijom, mogli bi završiti na trećem mjestu, no to nije baš izvjesno. SAD je svoj status ugrozio porazom od Paname i danas Amerikancima igra samo pobjeda. Matematički mogu proći dalje i s posrtajem, no tada više ne ovise sami o sebi.

Palmeiras - Corinthians, 01.00

(Nogomet, Serie A)

Unatoč Copa Americi, i nastupu Brazila, brazilska Serie A ne odmara. U 1 ujutro po hrvatskom vremenu odigrat će se derbi Sao Paula, ali 13. kola prvenstva između aktualnog prvaka Palmeirasa i slavnog Corinthiansa. Doduše, gosti se nalaze u očajnoj formi i u prvih 12 kola zabilježili su tek jednu pobjedu i drže 18. mjesto, koje vodi u niži rang. Palmeiras je možda i najteži protivnik za vađenje. Napomenimo kako domaćinima zbog Copa Americe fale paragvajski veznjak Gustavo Gomez i kolumbijski Richard Rios, a Corinthiansu paragvajski napadač Angel Romero i ekvadorski branič Felix Torres.

Šiauli FA - Kauno Žalgiris

(Nogomet, litavska A Lyga)

Šiauli je potencijalni protivnik Osijeku u drugom pretkolu Konferencijske lige, no litavski predstavnik prvo mora izbaciti estonsku Levadiju. Da im to neće biti lagano potvrđuje loša forma litavskog prvoligaša. Šiauli je 8. od 10 klubova, s dva boda više od samog začelja tablice. U zadnje četiri utakmice je remizirao, a za pobjedu ne znaju već šest kola. Kauno Žalgiris je treći, ali s čak 18 bodova manje od imenjaka iz Vilniusa.

Čorić - Maeligeni Alves, 12.00

(Tenis, Wimbledon)

Prvi hrvatski reket (89. na svijetu) prilično se muči s formom. Nakon što je od Bublika izgubio finale Monaca, upisao je pet pobjeda i osam poraza. Na otvaranju Wimbledona igra protiv 147. Brazilca, Felipea Maligenija Alvesa koji se u glavni dio ždrijeba plasirao preko kvalifikacija. Ćorić je favorit u ovom meču, a ohrabruje podatak da je hrvatski tenisač u jedinom dosadašnjem susretu, odigranom krajem siječnja u Belgiji, slavio s 2-1 u setovima.

Vekić - Wang Xiyu, 16.00

(Tenis, Wimbledon)

Najbolja hrvatska tenisačioca, nažalost, nije uspjela osvojiti njemački Bad Homburg nakon što je u finalu izgubila od mlade Diane Shnaider s 3-6, 6-2, 3-6. Sada je u prvom kolu Wimabledona očekuje neugodna kineska tenisačica, Xiyu Wang koja je početkom lipnja izgubila u polufinalu makarske, a prije tjedan dana naša Petra Martić porazila ju je u polufinalu kvalifikacija za WTA u Eastbourneu. Vekić se s Wang susrela samo jednom, u osmini finala Washingtona 2022. kada je Wang slavila s 2-1. Danas je, vjerujemo, stiglo vrijeme za revanš.

Mikrut - Cretu, 9.00

(Tenis, Brasov)

Mladi Luka Mikrut je 358. tenisač svijeta, a u prvom kolu rumunjskog Brasova očekuje ga 23-godišnji domaći tenisač Cezar Cretu koji drži 376. mjesto na ATP ljestvici, dakle, za 18 mjesta je slabije rangiran od Mikruta. No, to 20-godišnjeg Splićanina ne bi smjelo ohrabriti budući da je Cretu nedavno osvojio ITF turnir u Satu Mareu, a ranije ovog mjeseca ITF u Ordei. Prema tome, Cretu se nalazi u jako dobroj formi.

Prižmić - Varillas, 10.00

(Tenis, Modena)

Mladi hrvatski tenisač Dino Prižmić (199. na svijetu) u šesnaestini finala Challengera u Modeni ima neugodan ispit, peruanskog tenisača Juana Pabla Varillasa koji drži 162. mjesto na ATP ljestvici. Prižmić se pokušao kvalificirati u glavni ždrijeb Wimbledona, ali je izgubio u polufinalu kvalifikacija od Francuza Gastona te će se morati zadovoljiti nastupom na Challengeru u Italiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladioničarski dan

Ostale Vijesti