Pixsell
Pixsell

Hrvati bez kluba: Dvojica bivših kapetana U21 reprezentacije, velika nada Hajduka, srebrni iz Rusije… (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 03.07.24. | 09:00

Teoretski, bez angažmana je i Luka Modrić, jer Real Madrid još uvijek nije službeno obnovio ugovor s Maestrom, ali svi znamo da je to samo stvar formalnosti…

Ponedjeljak 1. srpnja je 'drugi rođendan' svim nogometnim obožavateljima. Budući da s nogomet u ovo doba inače ne igra (EP i SP) su izuzeci, na scenu stupaju poznati 'crtači'. Oni koji se igraju formacijama, koji maštaju o pojačanjima, koji svaki put iznova sami sebe uvjeravaju kako će baš ovog ljeta klub za kojeg navijaju napraviti čudesan posao.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Na ljetnoj tržnici nogometaša nudi se mnoštvo klasa, a u sektoru rezerviranom za Hrvate uvjerljivo najviše strši Luka Modrić. Koji je, teoretski, od ovog ponedjeljka slobodan igrač. Istina je da Maestro ima dogovor s Real Madridom te da će gotovo pa sigurno nastaviti svoj put u Madridu još godinu dana, ali dok na službenim stranicama ne osvane 'comunicado oficial', oni ranije spomenuti 'crtači' puštaju svojoj mašti na volju da se poigra u kojim bi bojama mogao zaigrati. Iako, ponavljamo, ta boja će biti kraljevsko bijela…

Nekako je najslabija ponuda vratara. Jer, izuzev Renata Josipovića i Marija Mustapića, na tržištu, bez da se ne tko uvrijedi, nema vratara koji bi mogli raditi razliku u HNL-u. Zanimljivo, od hrvatskih vratara koji su trenutno bez ugovorne obveze, najveće HNL iskustvo ima ranije spomenuti Renato Josipović. Koji u HNL-u ima točno 28 minuta! I to dva puta po 14. Prvo je debitirao u 36. kolu sezone 19./20. kad je u 2-0 pobjedi Dinama protiv Varaždina u završnici ogleda na vratima zamijenio Danijela Zagorca. Bilo je to u 'korona sezoni', ta utakmica igrala se pred praznim Maksimirom, dok je drugi nastup u plavom dresu odradio opet u 36. kolu HNL-a, u sezoni 20./21., kad je u završnici utakmice među vratnicama zamijenio kapetana Livakovića.  

Što se tiče braniča, tu je ponuda ipak nešto bogatija. Stoperski par čine nekadašnji kapetan U21 reprezentacije Niko Datković (31) te Dominik Oroz (23). Datković je prošle sezone bio jedan od najboljih braniča Prve ciparske nogometne lige gdje je dvije godine branio boje Nea Salamisa, dok je Oroz odigrao 27 utakmica u Eredivisie u dresu Vitessea.

Od ostalih slobodnih hrvatskih stopera valja spomenuti Marka Stolnika (27), Dragana Lovrića (28), Dominika Kovačića (30) te Matiju Horvata (25).

Na bekovskim pozicijama prednjače oni koji uglavnom trče uz lijevu aut-liniju. Petar Mamić (28) dijete je Dinama, prošao je kroz sve mlađe kategorije Vatrenih, a posljednji angažman imao je u Cluju. Mamić u HNL-u ima 77 nastupa (Dinamo, Lokomotiva, Inter Zaprešić, Rijeka, Varaždin, Hrvatski dragovoljac), a najveći trag ostavio je u Žalgirisu. Osim njega, za tu poziciju konkuriraju još Mario Musa (33) koji je već dvije godine bez kluba, Karlo Bručić (32) te Mihael Kuprešak koji može igrati i nešto ofenzivnije.

Na desnoj strani je najveće ime Ivan Tomečak (34), igrač s jednim nastupom za Vatrene te čak 251 utakmicom u HNL-u. Tomečak je daleko najbolje partije u karijeri pružao u dresu Rijeke (191 nastup, 12 pogodaka, 12 asistencija), a igrao je još za nekoliko velikih klubova poput matičnog mu Dinama te Al Nassra, Club Bruggea i Dnipra. Bez kluba je otkako je otišao iz Rudeša.

Osim Tomečaka, svakako valja spomenuti donedavnog člana Posušja Frana Maglicu (27) te zanimljivog i polivalentnog Jana Jurčeca (23) koji je posljednje dvije sezone odradio u Altachu. U postavu smo se ipak odlučili uvrstiti potonjeg od kojeg najbolje tek treba doći, a svoj potencijal pokazao je i u dresu U21 reprezentacije za koju je skupio četiri nastupa.

U veznoj liniji je najveća gužva. Kao i obično. Naravno da je tu Luka Modrić (39), ali na njega ne računamo kao slobodnog igrača, zna se da je dogovor s Real Madridom postignut te da se sada samo čeka službena potvrda. No, čak i kad Luku ostavimo po strani, opet je gužva takva da ne mogu svi upasti u udarnih 11.

Ivan Šunjić (27), još jedan bivši kapetan U21 Hrvatske te potencijalni reprezentativac BiH nedavno se pozdravio s ljudima u Birminghamu te sa slobodnim papirima traži novi angažman. Povezivalo ga se i s Dinamom, no od te priče, izgleda, neće biti ništa.

Uz Šunjica, klasičnu šesticu, imamo još jednog veznjaka koji jednako kvalitetno može odigrati na poziciji šestice, ali i osmice. Kad je spreman. Riječ je o srebrnom Vatrenom Filipu Bradariću (32) koji je pomalo iznenađujuće napustio Zrinjski. Imao je Splićanin i boljih i lošijih predstava u dresu Plemića, ali njegov boravak u Mostaru ipak je obilježila sjajna asistencija za jedini pogodak u drugoj utakmici finala Kupa. I to svega nekoliko sekundi po ulasku u igru. Bradarić je, poput Tomečaka, najbolje partije u karijeri odigrao u dresu Rijeke pod vodstvom Matjaža Keka, s tim da je u karijeri još igrao za Hajduk, Cagliari, Celtu Vigo, Al Ain i Al Ahli.

Od ostalih središnjih veznjaka bez kluba istaknut ćemo još Christiana Ilića (27), Arijana Brkovića (23), Roberta Miškovića (27) i Marka Điru (25).

Na poziciju desetke postavili smo Andriju Balića (26), nekadašnju veliku nadu Hajduka koji je posljednjih pola godine bio član ViOn-a. Balić je nekoć prešao iz Hajduka u Udinese za tri milijuna eura, ali nikada nije u potpunosti raširio svoja krila. Nije kasno za njega, tek mu je 26, ali sada si više ne smije dopustiti krivi odabir kluba.

Trojica napadača su Dario Vizinger, Ivan Santini te Patrik Mijić. Potonji je prošle sezone briljirao u dresu Rogoške, postigao je čak 14 pogodaka u 21 nastupu, a te brojke imaju dodatnu težinu kad se uzme u obzir da je riječ o klubu iz donjeg doma Prve slovenske nogometne lige. Majić je dijete Dinama, igrao je čak i za drugu momčad Plavih, a iako mu je tek 25, dosad je promijenio čak osam klubova.

U sredini napada je iskusni Ivan Santini, sjajni napadač koji je također bio član Vatrenih, a iako mu posljednje dvije sezone u švicarskoj nisu bile pretjerano uspješne, iza njega je fenomenalna karijera u kojoj je najveći pečat ostavio igrajući za Cean (75 nastupa, 27 pogodaka) te Kortrijk (74 nastupa, 32 pogotka). Puno je klubova promijenio, igrao je u Bundesligi (Freiburg), Kini (JS Sunin), Saudijskoj Arabiji (Al Fateh), s tim da je ipak u Belgiji proveo najviše godina te promijenio najviše klubova (Kortrijk, Anderlecht, Standard Liege). Spominje ga se kao moguće pojačanje Šibenika, ali dok ne potpiše, u našoj postavi svoje mjesto ima.

Posljednji, ali ne i najmanje važan član udarnih 11 Hrvata bez kluba je Dario Vizinger (26). On je posljednji angažman imao u poljskoj Warti, s tim da je u posljednjih nekoliko godina promijenio zaista puno klubova. Sezonu života odigrao je u Celju kad je momčadi koju danas vodio Damir Krznar osigurao prvi naslov prvaka Slovenije u povijesti (19./20.). U nogama ovog Varaždinca ima još puno dinamita, a ako pogodi s odabirom novog kluba, uvjereni smo da bi mogao ponoviti tu ranije navedenu sezonu u kojoj je imao 23 pogotka i 12 asistencija u 35 nastupa.

Od ostalih hrvatskih napadača u potrazi za angažmanom valja notirati Andriju Filipovića (27), Antona Maglicu (32) te Ivana Šarića (23).

Najboljih 11 Hrvata bez angažmana (4-2-1-3):

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLRenato JosipovićJan JurčecIvan TomečakNiko DatkovićAlois Dominik OrozPetar MamićIvan ŠunjićFilip BradarićAndrija BalićDario VizingerIvan SantiniLjetni prijelazni rokLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti