REUTERS/Jon Nazca
REUTERS/Jon Nazca

“Bio je predodređen, ali uništile su ga ozljede! Sad je krenuo Olmovim putem“

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 05.07.24. | 08:00

Španjolski mediji posvetili su nešto prostora novom Dinamovom pojačanju, ističu njegov talent, ali i zlu sudbinu, koja ga je udaljila od predviđenih razina

Raul Torrente napunit će 11. rujna 23 godine, a dva mjeseca ranije kreće, praktički, ispočetka. Mladi španjolski stoper u četvrtak je službeno postao novi Dinamov igrač, u Maksimiru vjeruju da će biti pojačanje, jer po svojem talentu i kvaliteti on to sigurno jest. No, iza njega su vrlo teške dvije godine, u kojima je prošao svašta, teške ozljede, situaciju s ugovorom u Granadi, klupu, tribinu, uvjerljivo ispadanje iz lige. No, čak i španjolski mediji posvetili su mu nešto prostora, najavljujući da je pred njim sezona povratka, sezona u kojoj bi napokon mogao pokazati svoj potencijal.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Ugledni sportski dnevnik 'AS' izvijestio je o Torrenteovu odlasku u Dinamo i dao kratki osvrt na njegovu karijeru. Naravno, usporedio je Torrenta s Danijem Olmom.

"Raul Torrente slijedi put, kojim je nekad išao Dani Olmo i potpisao je za Dinamo, najuspješniji klub u Hrvatskoj, s 25 naslova prvaka, od kojih je zadnjih sedam osvojio uzastopno. Važan korak u njegovoj sportskoj karijeri", napisao je autor i nastavio:

"Središnji branič raskinuo je ugovor s Granadom, koja ni u jednom trenutku nije pokazala namjeru da će mu ga produžiti. Iako je imao ponude iz Segunde, odlučio je prihvatiti izazov igranja za prestižnu momčad, koja je osvajala naslove i u bivšoj Jugoslaviji, a inače je redoviti sudionik europskih natjecanja, uključujući i Ligu prvaka."

No, priča o Torrenteu je priča o talentiranom nogometašu, koji je imao veliki peh, dvije ozljede, koje su mu uzele dio karijere, u najvažnijim godinama, baš kad je trebao napraviti iskorak. Jer, bio je na dobrom putu. Dotaknuo se toga i AS.

"Torrentea je Granada angažirala za svoju podružnicu, Recre Granada, u sezoni 2020.-21. Ta je momčad imala zanimljive igrače koji su došli igrati s prvom momčadi, što se rijetko viđa u omladinskoj školi Granade. Tu su bili Barcia, Isma Ruiz, Mario González i, kasnije, Bryan Zaragoza i Samu Omorodion. Za Granadu je odigrao 37 utakmica. No, branič, kojega krasi snažna igra u zraku i koji uvijek ide 100 posto doživio je ozbiljnu traumu u travnju 2022. godine. Zaradio je rupturu prednjeg križnog ligamenta koljena, uz zahvaćanje vanjskog meniska. Jedna od najtežih ozljeda, koju nogometaš može doživjeti. No, on nije potonuo, radio je, bio uporan, ustrajao je i vratio se na teren."

Oporavak je trajao više od osam mjeseci, a Torrente se na teren vratio 11 mjeseci nakon ozljede. A onda - novi šok.

"Jedanaest mjeseci kasnije vratio se u početnu postavu protiv Burgosa, nakon što je odigrao nekoliko minuta tjedan ranije protiv Málage. Nažalost, ponovno je teško ozlijeđen. Dijagnoza - iščašenje unutarnjeg bočnog ligamenta u lijevom koljenu. Slika njega kako nekontrolirano plače i okruženog svim svojim suigračima bila je nevjerojatna."

Ipak, uspio je Torrente i iz toga uspješno izaći, Granada je u međuvremenu ušla u La Ligu, a on prvu službenu odigrao šest mjeseci nakon te druge ozljede. Dakle, u godinu i pol dana tri utakmice, samo jedna 90 minuta.

"Prebrodio je i taj šamar. Nakon što je ušla u La Ligu, Torrentea je, kao i ostatak momčadi, progutala jedna od najrazornijih oluja koje je Granada pretrpjela u svojih 27 sezona među velikanima (Granada je uvjerljivo ispala iz lige, nap.a.). Došla su nova dva središnja braniča i Torrenteovi nastupi su se prestali brojati. Sad Torrente nastavlja putem kojim je prije desetak godina krenuo Dani Olmo. Katalonac je toliko trijumfirao da je na kraju postao idol kojeg su zvali da igra za Hrvatsku. Na kraju se odlučio za Španjolsku. Ali, Dinamo Zagreb može obnoviti karijeru."

Tako je o Torrenteu pisao AS, a prostor mu je, još prije no što je došao u Dinamo, posvetila i Marca. Tada je madridski list najavio da mu 30. lipnja istječe ugovor s Granadom, da odlazi kao slobodan igrač, a da se za njega interesiraju Betis i Rayo Vallecano. Ne znajući tada za opciju odlaska u DInamo, Marca je, također, napravila presjek njegove karijere.

"Sramežljiv i diskretan, Torrente se oduvijek radije klonio svjetla reflektora, a takav je stav i na oproštaju s Granadom. Njegov ugovor istječe 30. lipnja, kada će središnji branič moći potpisati za neki drugi klub nakon što od crveno-bijelih nije dobio ponudu za obnovu. Ishod koji se činio nezamislivim kada je Torrente ušao u prvu momčad iz pričuve, pokazavši da je usprkos mladosti sposoban igrati na najvišoj razini. Granada je tada reagirala, poboljšala i produžila ugovor mladog igrača, koji je izgledao predodređen da obilježi jednu eru u klubu", piše u Marci, čiji je autor, također, ljubitelj Torrenteova talenta.

"Njegova nenadmašna igra stavila je Torrentea na radar mnogih momčadi, ali sudbina mu je namijenila dramatičnu promjenu scenarija u obliku ozljede. Branič je tada započeo dugi oporavak koji je trajao mjesecima, karijera mu je stavljena na čekanje. Prošle godine uspio se vratiti, no u drugoj utakmici, koljeno je opet izdalo Torrentea, natjeravši ga da se, praktički, vrati na početak. Nakon oporavka, dečko iz Murcije vratio se na igrališta, ali stvari nisu bile lagane i bio je daleko od svoje najbolje razine, što ga je spriječilo da redovito nastupa za momčad rojiblanco. Situacija je dodatno pogoršana situacijom oko produženja ugovora. Sad, s 22 godine, Torrente želi ponovno otkriti sebe i uživati u nogometu."

To je, ukratko, priča o novom Dinamovom igraču, o Raulu Torrenteu, koji je na Dinamovu radaru bio još zimus, ali tada do transfera nije došlo. Sad je stigao kao slobodan igrač. On želi u Dinamu oživjeti karijeru, Dinamo želi igrača, koji će biti pojačanje u obrani. Hoćemo li uistinu vidjeti taj savršeni miks?

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.




Tagovi

GNK DinamoRaul TorrenteLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti