REUTERS/Agustin Marcarian
REUTERS/Agustin Marcarian

Nestvarni učinak 'najiritantnijeg golmana svijeta': 'Začarao' vrata Argentine, posebno kod jedanaesteraca

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 05.07.24. | 14:00

U ovom trenutku drži titulu svjetskog i južnoameričkog prvaka, najboljeg golmana svijeta, najboljeg golmana Svjetskog prvenstva i Copa Americe na kojoj vodi Argentinu prema novoj tituli...

Nakon što je Emiliano Martinez ponio titulu Zlatne rukavice Svjetskog prvenstva 2022. svi su bili šokirani njegovim 'vulgarnim' performansom pred očima ne samo sablažnjenih katarskih šeikova, već i cijelog svijeta.

Hrvati su bili posebno ljuti na tu FIFA-inu odluku, ne toliko zbog Martinezovog izrugivanja s prestižnom nagradom koja je do 2010. nosila ime po Lavu Jašinu, a koju su kroz povijest još osvajali istinski velikani nogometne povijesti poput Michela Predu'hommea, Fabiana Barteza, Olivera Kahna, Gialuigija Buffona, Ikera Cassillasa, Manuela Neuera i Thibauta Courtoisa. Naime, svi mi bili smo uvjereni da će tu nagradu ponijeti Dominik Livaković koji je u grupnoj fazi primio samo jedan pogodak, potom je u osmini finala Japancima obranio tri jedanaesterca, a Brazilcima u četvrtfinalu jedan i bio je proglašen najboljim igračem utakmice.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

No, ako subjektivnost stavimo na stranu, i ako zanemarimo antipatičnost koja isijava iz Emiliana Martineza (prvenstveno zbog 'iritantnih' plesova nakon obranjenih jedanaesteraca), teško je reći da argentinski vratar nije zaslužio postati prvi Južnoamerikanac s nagradom za najboljeg vratara Mundijala. Argentinac je na cijelom turniru imao najviše 'clean sheetova', tri. Protiv Nizozemske je u četvrtfinalu obranio dva jedanaesterca, protiv Hrvatske u polufinalu imao je dvije obrane. No, razlog zbog kojeg je na koncu dobio Zlatnu rukavicu bila je prilika Randala Kolo Muanija u 123. minuti finala. Martinez je čudesnom reakcijom spriječio gol Francuske, a potom je obranio jedanaesterac Kinsgleyu Comanu.

Malo je poznato da je današnji 31-godišnjak prvi poziv u reprezentaciju dobio prije čak 13 godina za prijateljske utakmice u kojima je Argentina izgubila 1-4 od Nigerije i 1-2 od Poljske s time da Martinez tada nije debitirao. Trebalo je proći više od osam godina da dobije novi poziv za A vrstu, a 10 da debitira, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022., kada je između vratnica uskočio umjesto tadašnje 'jedinice' Franca Armanija.

Martinez je bio prvi vratar Argentine na Copa Americi 2021. u Brazilu na kojoj su Gaučosti stigli do prvog međunarodnog trofeja nakon Copa Americe 1993., dakle nakon 28-godišnje suše. Martinez je na na cijelom truniru primio samo dva pogotka, u prvom kolu protiv Chilea, i Kolumbije u polufinalu (1-1) u kojem je briljirao obranivši tri jedanaesteraca u raspucavanju za plasman u finale protiv Brazila. Martinez je i na legendarnoj Maracani zaključao svoja vrata. Argentina je svladala Brazil s 1-0.

Martinez je, dakle, s Argentinom osvojio sve što se osvojiti može - Svjetsko prvenstvo 2022., Copa Americu 2021., Filanissimu 2022., te Zlatne rukavice za najboljeg golmana Mundijala i Cope te nagradu Lav Jašin za najboljeg golmana sezone 2022./23. Nakon što je potpisao najveće nogometne uspjehe u novijoj povijesti Argentine, vratar Aston Ville najzaslužniji je i za plasman Gaučosa u polufinale Copa Ameirce 2024., budući da je u četvrtfinalu obranio dva jedanaesterca Ekvadorcima čiji je nositelj igre (Enner Valencija) u redovnom dijelu iz kaznenog udarca pogodio stativu.

U posljednje tri godine u kojima je Martinez argentinska jedinica, Dibu (Crtež, op.pr), kako mu glasi nadimak u domovini, branio je za Argentinu u 43 navrata, primio je 17 pogodaka, a u čak 31 utakmicu (odnosno u 72 posto slulčajeva) sačuvao je svoju mrežu netaknutom. Primio je, dakle, golove u tek 12 utakmica.

Ono što posebno impresionira je njegova statistika kod branjenja jedanaesteraca. Kao nominalna argentinska jedinica, Martinez je branio 24 udaraca s bijele točke, u redovnom vremenu, produžecima ili raspucavanju. Od 24 udaraca Martinez je obranio njih čak devet, u dva navrata protivnici su promašili gol, a jednom (sinoć) pogodili njegov okvir. Martinez je, dakle, primio 12 od 24 udaraca s bijele točke, što znači da u 50 posto navrata - nije primio pogodak!

"Jedanaesterci su potpuno druga utakmica. Tada smo na pozornici samo ja i pucač jedanaesteraca. Ljudi misle da golmani trebaju samo stajati na crti i baciti se u jednu stranu. S druge strane, igrači mogu poskočiti kod pucanja, usporiti, mogu se veseliti golu, tebi u facu, mogu plesati. A mi bismo trebali samo izvaditi loptu iz mreže i vratiti je pucačima? Ne razumijem?", rekao je Martinez i dodatno obajsnio svoju teoriju:

"S mojim ponašanjem želim protivnicima stvoriti dodatni pritisak i skinuti ga s leđa mojih igrača. Kada golman obrani jedanaesterac, to je veliki psihički udarac za suparničku momčad. A kada nakon obranjenog jedanaesterca još počinje plesati i skakati, to još dodatno demoralizira suparnike. To želim postići kao golman svoje momčadi".

Njegove metode ne djeluju na svakoga, recimo, Kylian Mbappe mu je zabio tri jedanaesterca u finalu Svjetskog prvenstva (i još jedan gol iz igre).

"Moje ponašanje ne utječe na svakoga. Mbappe je najbolji primjer. Potrebno je osjetiti moment. Kada osjetim strah kod pucača, ili veliki pritisak na njegovim leđima, e to je trenutak kada krenem animirati publiku i iritirati suparnike. Na meni je da obranim jedanaesterac, a takvim ponašanjem sebi dižem samopouzdanje i radim dodatni pritisak na suparnika. Pomislim si u tom trenutku, nema šanse da će ga suparnik zabiti. Znao sam da ću Tchouameniju obraniti u finalu Katara, kao da će i Coman promašiti udarac. Iako ga nisam obranio, vjerujem da sam ga svojim pristupom natjerao da promaši jedanaesterac", rekao je nakon finala Svjetskog prvenstva Martinez, čime je svijetu dao do znanja da nije riječ samo o 'iritantnom luđaku', već 'racionalnom luđaku', kojem takav performans nije samo odraz karaktera već i oružje s kojim želi destabilizirati suparnika, ali i podignuti samopouzdanje svojoj momčadi i, prije svega, samome sebi.

Martinez kao da je začarao svoja vrata dok god brani za Argentinu. I dalje nakon velikih obrana, posebno jedanaesteraca, pleše svoj iritantni ples i ne smeta ga imidž 'najiritantnijeg nogometaša svijeta', a kojeg nosi još od Katara.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.




Tagovi

Emiliano MartinezArgentinska nogometna reprezentacijaCopa AmericaCopa America 2024

Ostale Vijesti