Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Odlična Hrvatska pobjedom otvorila pohod na četvrtu olimpijsku medalju

ned. 28.07.24. | 16:20

Prvi suparnik hrvatske vaterpolske reprezentacije u Parizu bila je jaka reprezentacija Crne Gore.

Aktualni svjetski vaterpolski prvaci i europski doprvaci, hrvatska muška vaterpolska reprezentacija s11-8 svladala je Crnu Goru i na najbolji način otvorila svoj osmi olimpijski turnir. Podsjetimo, Barakude su 2012. u Londonu osvojile zlato, a 1996. u Atlanti i 2016. u Rio de Janeiru srebro. Pohod na četvrtu medalju otvarili smo protiv Crne Gore, jake europske reprezentacije koja je na tri od svoja četiri nastupa na Olimpijskim igrama završila četvrta.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

U prvoj utakmici skupine Italija je s 12-8 svladala SAD, a u večernjem terminu igraju Rumunjska i Grčka s kojom igramo u drugom kolu.

Hrvatska je odlično otvorila susret i prvu dionicu 'osvojila' rezultatom 3-1. U drugoj dionici imali smo velikih problema s crnogorskim pucačima te se na odmor otišlo s rezultatom 5-5. Ključna je bila treća dionica u kojoj je Hrvatska ponovno pobjegla na +2, a u posljednjoj četvrtini Hrvatska je još povećala prednost i na kraju zasluženo slavila. Izabranici Ivice Tucka bili su jako dobri u igri s igračem više, a najefikasniji Hrvat bio je Loren Fatović s tri pogotka.

Hrvatska je na samom otvaranju izborila igrača više, a Luka Bukić iskorištava brojčanu prednost Barakuda i postiže prvi pogodak za našu reprezentaciju. Pokušali su uzvratiti Crnogorci, ali Toni Popadić sjajno skida dva udarca. Nakon sjajne kombinacije Joković-Fatović-Žuvela, potonji je poentirao za 2-0 vodstvo Hrvatske. Iskoristili smo dva od tri igrača više. U obrani nas čuvaju Popadić i okvir gola.

Ipak, sjajnog Tonija Popadića slomio je - Vlado Popadić. Dalekometnim udarcem crnogorski vaterpolist matirao je hrvatskog golmana i smanjio prednost Hrvatske. No, Hrvatska se za manje od minute vratila na +2. Loren Fatović sjajno je zabio iz 'kornera', u trenucima kada se u igru vraćao isključeni crnogorski igrač.

Luka Lončar je 15 sekundi prije kraja prve dionice izborio peterac, ali Jerko Marinić Kragić puca dosta visoko iznad gola. Hrvatska je propustila pobjeći na +3, ali je unatoč tome ostavila vrlo dobar dojam u prvoj četvrtini. Hrvatska je sva tri pogotka iskoristila u igri s igračem više.

Prvi pogodak u drugoj četvrtini, s 'istekom sirene' za realizaciju napada, iskoristio je Bogdan Đurđić. Crna Gora je ponovno stigla na -1, ali samo na kratko. Joković nakon sjajne akcije dodaje Rinu Buriću koji neometan iz blizine poentira za 4-2 vodstvo Hrvatske. Nekakvih četiri minute prije kraja prvog dijela do tada odlična hrvatska obrana zaboravila je na Đuričića, potom i Stefana Vidovića koji dalekometnim, ali snažnim udarcima matiraju T. Popadića i poravnavaju rezultat na 4-4.

No, iskusni Maro Joković, kojem su ovo pete olimpijske igre, uzvraća istom mjerom, dalekometnim udarcem za novo vodstvo Hrvatske koje je trajalo vrlo kratko. Na suprotnoj strani ponovno se ukazao Đuričić koji postiže svoj treći pogodak na utakmici i opet poravnava rezultat.

Nakon jako dobrog prvog poluvremena Hrvatske, druga dionica pripala je Crnogorcima te se na odmor otišlo s rezultatom 5-5.

Hrvatska dobro otvara i treću četvrtinu, drugi pogodak na susretu zabio je Loren Fatović, preciznim udarcem iz peterca. Crnogorci odmah uzvraćaju, nakon brze kombinatorike Đuro Radović topovskim udarcem postavlja na 6-6. Dosta smo se mučili s udarcima s distance.

S druge strane, Hrvatska je jako dobro reagirala nakon primljenog pogotka. Luka Bukić poentirao je za novo vodstvo Barakuda (7-6). Na hrvatska vrata stao je Marko Bijač koji je s dvije sjajne obrane zaustavio pokušaje Crnogoraca, a potom je Loren Fatović prekrasnim pogotkom (trećim na susretu) Hrvatsku odveo na +2. Barakude su s vodstvom 8-6 ušle u zadnju četvrtinu.

S dobrom igrom nastavili smo i u odlučujućoj, posljednjoj dionici, Fatović je spustio loptu do Žuvele koji je prvi put na utakmici Hrvatsku odveo na +3 (9-6). Hrvatska je peti put u dvoboju iskoristila igrača više. Hrvatska je dobila potom peterac kojeg je realizirao Konstantin Harkov. Hrvatska je otišla na velikih četiri gola razlike, šest minuta do kraja.

Prvi pogodak u posljednjoj četvrtini za Crnu Goru je zabio Vlado Popadić tri minute prije kraja, a već 40-ak sekundi kasnije Vladan Spajić smanjuje na -2 i vraća Crnu Goru u život. No, potpuni povratak suparnika u utakmicu spriječio je Bijač koji sjajnom obranom zadržava prednost Hrvatske na dva razlike. U sam smiraj utakmice Burić je zabio svoj drugi pogodak i postavio konačni rezultat.

Hrvatska je uvjerljivom igrom i pobjedom otvorila svoj nastup na Olimpijskim igrama.

Hrvatska - Crna Gora 11:8

Četvrtine: 3-1, 2-4, 3-1, 3-2

Dvorana: Paris Aquatic Center

Suci: Borsi Margeta (Slovenija), David Gomez (Španjolska)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

vaterpoloHrvatska vaterpolska reprezentacijaPariz 2024Olimpijske igre

Ostale Vijesti