Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Hrvatska sat vremena lomila Andoru, Beljo i Hodža osigurali bitne bodove

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 11.10.24. | 19:40

Mladi Vatreni stigli su do očekivana tri boda, ali puno teže od očekivanja

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija je u susretu pretposljednjeg, 9. kola skupine G kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo, koje će se sljedeće godine održati u Slovačkoj, u Koprivnici svladala Andoru sa 2-0 (0-0) te s ta tri boda stigla na drugo mjesto ljestvice.

Strijelci su bili Dion Drena Beljo u 60. i Veldin Hodža u 86. minuti.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Hrvatska je već u uvodu utakmice preuzela kontrolu nad posjedom lopte, a do prvog uzbuđenja čekali smo tek nešto manje od četiri minute. Moris Valinčić probio je po desnoj strani, ubacio u 16-erac, ali gužvu su očistili gostujući braniči. Nastavili su mladi Vatreni s pritiskom, posjed lopte nakon 11 minuta pokazivao je 77% u korist kockastih, ali nije bilo konkretnog udarca prema Rabelu.

U 15. minuti Leon Belcar iznudio je slobodni udarac u zoni udarca, ali udarac Belje s 18 metara završio je u živom zidu. Prvu priliku Hrvatska je iskreirala u 20. minuti, Franjo Ivanović je sjajno proigrao Diona Drenu Belju, koji je izbio sam pred gostujućeg vratara, ali Mauro Rabelo je obranio njegov pokušaj.

Dvije minute potom, Šimun Hrgović je lijepo centrirao na vrh peterca, Beljo je primio loptu, osjetio blago povlačenje braniča, pao je i zaradio žuti karton za simuliranje. Je li ovdje sudac trebao dosuditi 11-erac, estonski arbitar nije mogao provjeriti jer VAR nije bio na raspolaganju na ovom dvoboju. Povlačenja za dres je svakako bilo, tako da je u najmanju ruku dvojbeno je li Beljo trebao zaraditi javnu opomenu.

U 27. minuti ponovno je raspoloženi Moris Valinčić sjajno 'zakuhao' na desnoj strani, lažnjakom izbacio čuvara, ubacio lijevom nogom na Diona Belju, koji je pokušao glavom zaprijetiti. Je li to bio udarac ili spuštanje na Ivanovića, koji je bio na drugoj strani, manje je bitno jer posla za Rabela nije bilo.

Prvu opasnost pred hrvatskim vratima vidjeli smo u 36. minuti. Zaprijetila je Andora iz kontre, ali udarac sa 17-18 metara otišao je daleko od gola.

Kada ništa drugo nije dalo rezultata, umalo smo pogodak dočekali nakon poklona Rabela. Hrgović je ubacio loptu koja je padala na 2-3 metra, andorski vratar nije je najsigurnije uhvatio, ali uspio je intervenirati prije nego lopta pređe gol liniju i bila je to zadnja opasnost koja se zbila u prvom poluvremenu. Slabo i malo, puno premalo za izabranike Ivice Olića.

Loša igra u prvom dijelu, nagnala je Olića na čak dvije promjene uoči drugog poluvremena. Hodža i Ljubičić ušli su umjesto Belcara i Ivanovića, a Marin Ljubičić odmah je u prvom napadu izborio korner, iz kojeg ipak nismo uspjeli ozbiljnije zaprijetiti.

Nastavili su hrvatski igrači jednako kao i u prvom dijelu. Terenska dominacija i posjed bili su na našoj strani, ali mučili smo se u zadnjoj trećini s probijanjem gostujućeg bloka. Sve do 60. minute! Nakon ubačaja s lijeve strane, Marko Soldo se odlično snašao, primio loptu efektno je prebacio za Diona Drenu Belju, a on je iz blizine zakucao pod gredu za vodstvo Hrvatske.

Prvu priliku nakon pogotka, imala je Andora i bila je to velika šansa. De las Heras je iskoristio činjenicu da su se dva hrvatska igrača spetljala, a kapetan Andore je imao priliku za udarac, ali ipak je otišlo pred gola. Desetak minuta kasnije, nova prijetnja mladih Vatrenih. Kombinirali su Ljubičić i Šotiček, a udarac potonjeg s 10 metara odlazi pored vratnice.

Nakon vodstva Hrvatske, Andora je ipak zaigrala malo ambicioznije što je ostavilo više prostora za protunapade hrvatske reprezentacije, a iz jednoga od njih u 86. minuti stigao je i drugi gol. Marin Šotiček je pobjegao svojim čuvarima te vidio dolazak Hodže iz drugog plana kojemu nije bilo teško svladati već palog Rabela.

Hrvatska je ovom pobjedom stigla do učinka od 19 bodova, dva više od treće Grčke protiv koje će u utorak također u Koprivnici igrati izravni dvoboj za drugo mjesto u skupini. U toj utakmici Hrvatskoj je za drugo mjesto i siguran nastup u dodatnim kvalifikacijama dovoljan i bod, dok bi eventualnom pobjedom mogla čak i do izravnog plasmana na EP kojega će uz devet pobjednika skupina izboriti i tri najbolje drugoplasirane reprezentacije.

Ranije u petak je Portugal potvrdio prvo mjesto u ovoj skupini i izravni odlazak u Slovačku 3-1 pobjedom na gostovanju kod Ovčjih Otoka. Tom je pobjedom Portugal stigao do učinka od 24 boda.

U21 Hrvatska - U21 Andora 2-0

Stadion: Ivan Kušek Apaš, Koprivnica. Glavni sudac: Joonas Jaanovits

Strijelci: 1-0 Beljo (60., Soldo), 2-0 Hodža (86., Šotiček)

Žuti kartoni: Beljo (Hrvatska)

U21 Hrvatska (4-4-2): Čavlina - Valinčić, Vušković, Prpić, Hrgović - Crnac (od 65. Šotiček), Soldo, Belcar (od 46. Hodža), Vidović (od 58. Kačavenda) - Ivanović (od 46. Ljubičić), Beljo (75. Zvonarek)

U21 Andora (4-4-2): Rabelo - Alvarez (od 63. Molins), Boutarfass, Acosta, Robinat, Bellido Ines - Rodrigo Tapia, Izquierdo, Rodriguez, Ferreira Silva - Guma (od 76. Balastegui)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska U21kvalifikacije za U21 EuroKvalifikacije za U21 Euro 2025.AndoraIvica Olić

Ostale Vijesti