EXPA/Eibner/Eibner-Pressefoto
EXPA/Eibner/Eibner-Pressefoto

Što će biti s Markom Rogom?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 11.10.24. | 10:00

U Dinamu se vratio nogometu, a i Jakiroviću i Bjelici važan je rotacijski igrač, koji uvijek nešto donese. No, Modri nemaju pravu otkupa, hoće li ga pokušati zadržati?

Kad je u 20 i nekoj minuti revijalnog dvoboja protiv četvrtoligaša Poleta u Svetom Martinu na Muru zasprintao i stigao jednu loptu, koja je djelovala izgubljeno, a potom u želji da oduzme drugu loptu napravio prekršaj, Marko Rog pokazao je kako bi to trebalo izgledati. I kako bi svaki Dinamov igrač, pogotovo onaj, koji se želi izboriti za mjesto u momčadi, trebao pristupiti svakoj utakmici. Pa i takvoj u Svetom Martinu. Još je jednom Rog pokazao koliko je zahvalan igrač, kakvoga svaki trener želi imati u svlačionici. Pozitivan, karakteran, nikad nezadovoljan, koliko god igrao, uvijek daje sve od sebe. Protiv Bayerna i Monaca ili Poleta.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Marko Rog jedna je od najzanimljivijih priča Dinamove svlačionice i otvoreni upitnik. Zašto? Naime, jedan je od igrača, koji imaju najviše nastupa ove sezone. Od 14 Dinamovih utakmica, igrao je u njih čak 12, propustio je prvi HNL dvoboj protiv Istre i onaj Kup protiv Banjola. A opet, u minutama je to brojkom - 384. Ili u prosjeku 32 minute po utakmici. Triput je bio starter, protiv Gorice, Šibenika i Bayerna, a baš je ta utakmica u Münchena njegova najslabija u Dinamovom dresu od povratka na proljeće. No, i ostatak momčad, kao što znamo, bio je ispod svakog kriterija. U svim drugim utakmica Marko Rog je uvijek nešto donio. Ili energiju, čvrstinu u sredini terena, ili neku konkretnu opasnost za protivnika. Nevjerojatno je da još nije zabio gol, iako je imao dosta šansi, ali nedostajalo je tu i sreće. Ili je pogađao vratnice i grede, ili su te lopte za nekoliko centimetara završavale pokraj odnosno preko gola. Gledajući taj uzorak, samo je pitanje kad će konačno zatresti mrežu, jednostavno, mora se dogoditi. I protiv Monaca je ušao s klupe kod 1-0, odmah sudjelovao u akciji za drugi gol, dodavši loptu Baturini, koji je onda majstorski zabio. Piše se kao asistencija, iako je ipak Baturina odradio veći dio posla, ukupno ove sezone ima Rog tri asistencije. I kod Jakirovića i kod Bjelice važan je rotacijski igrač, ako je na klupi, ulazi kao prva ili druga zamjena, a kao što vidimo, može igrati i od prve minute. Ne oscilira, nema velikih amplituda u njegovoj igri, a što je najvažnije, više nema ni onih sitnih ozljeda, koja prate svaki duži oporavak i remete kontinuitet utakmica. Rog je tu fazu, očito, prošao.

No, ono što kod Roga stvara taj upitnik jest njegov status. Došao je proljetos na posudbu iz Cagliarija, bio je to, na neki način, očajnički potez Dinamove Uprave, u trenucima kad su se Modri još uvijek grčevito borili za naslov i spas sezone. Rog je došao kao igrač, koji dugo nije igrao i koji se tek treba vratiti nogometu na imalo ozbiljniju razinu. Pritom, ne postoji opcija otkupa, po isteku posudbe u siječnju Rog bi se trebao vratiti na Sardiniju. Poslovno, vrlo nelogičan potez, jer u prijevodu, Dinamo služi kao platforma za Rogovu 'regeneraciju', od koje će koristi imati Cagliari. I, čitajući talijanske medije, u Cagliariju Roga i dalje smatraju svojim, prate njegove korake, bilježe minute, koje je odigrao za Dinamo i očekuju ga na zimu ponovno u svojim redovima. Dakle, možemo zaključiti da je Rog od Dinama dobio ono što mu je trebalo, vratio se nogometu, dobio minutažu, zaboravio ozljede... Dobio je i Dinamo igrača, koji može pomoći, koji je zahvalan u bilokojoj ulozi i od kojega koristi ima momčad, ali i mladi igrači imaju od koga učiti. Protiv Gorice je bio i kapetan, što je, naravno, velika čast, ali i potvrda ga u Dinamu cijene.

Međutim, što dalje? Što će biti s Markom Rogom i Dinamom? U jednu ruku, znači, dobrodošao je i Nenadu Bjelici, pogotovo u ritmu utakmica, koji Modre čeka do kraja godine. Dolaskom Marka Pjace, njegova velikog prijatelja i Rogu je Dinamo postao ozbiljna opcija za nastavak karijere. S druge, pak, strane, Rog bi prema sadašnjoj opciji posudbe natrag u Cagliari trebao prije kraja Lige prvaka, neće biti na raspolaganju za zadnje dvije utakmice u siječnju. Također, koliko strateški ima smisla koristiti Roga u 'manjim' utakmicama i tako kočiti minutažu Paviću, Šunti, Kačavendi, Stojkoviću..., igračima koji su Dinamova budućnost? Nogometno, valjda i financijski. I koje treba pripremati za ono što dolazi u nastavku dugačke sezone. Glupo je ne koristiti njegovu kvalitetu i karakter dok god je ovdje, ali je li pametno forsirati igrača, koji će uskoro napustiti Dinamo? To je jedan neobičan i začarani krug.

Najlogičnije bi bilo kad bi Dinamo ipak pokušao zadržati Roga. Kad bi pokušao s Cagliarijem dogovoriti otkup, za neku povoljnu svotu, za koju bi dobio vrlo korisnog igrača, za kojega se sad može reći da je prebrodio najteže dane karijere, međutim, trenutno se čini da klub sa Sardinije nije baš sklon takvom raspletu. Pred Dinamom je još nekoliko mjeseci za rješenje ove zagonetke, sigurno će i Nenad Bjelica imati presudnu riječ. I dotad od Roga pokušati dobiti najbolje, koristiti ga u gotovo svakoj utakmici. Ne sumnjamo da bi već sad volio zadržati Roga, a ne sumnjamo da će i on, bez obzira na konačano rješenje, kao i u Svetom Martinu u svakoj utakmici davati maksimum. A gol? Otvorit će se negdje...



Tagovi

GNK DinamoMarko RogNenad BjelicaCagliari

Ostale Vijesti