Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Rijeka se želi vratiti na vrh, gosti lišeni ikakvih imperativa, Žutin povratak veseli domaće navijače

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 22.09.24. | 08:01

Carevića 'glava boli', a Đalović zna što se od njegove momčadi očekuje. Utakmica se igra u 20 sati uz prijenos na Max Sportu 1.

Oni manje upućeni u zbivanja oko HNL-a na prvu bi pomislili da je sudar Rijeke i Šibenika jednosmjerna ulica u kojoj je ishod unaprijed jasan. No, oni koji su ove sezone na dnevnoj bazi pratili što se to događa u većini nam omiljenoj ligi svijeta itekako dobro znaju da je okršaj Plavo-bijelih i Narančastih sve samo ne jednosmjerna ulica. Prije možda jedno veliko raskrižje s četiri trake u kojem se sve svašta može dogoditi. Naročito ako se samo jedan vozač, a uvijek postoji takav, ne drži 'pravila'.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon slavlja protiv Neretvanca (3-1) u Kupu, Riječani će ove nedjelje, po drugi put ovog tjedna, na svojoj Rujevici istrčati kao favoriti. Na suprotnoj strani stajat će Šibenčani koji su u prvih šest kola nadmašili sva očekivanja i koji su dosad skupili iznimno respektabilnih 10 bodova. Ne igraju atraktivno, nema tu uživanja u nogometu koliko suhe pragmatike i jasnih postavki 'tko, što i kako', ali sviđalo se to nekome ili ne, Mario Carević svakako je u dosadašnjem dijelu sezone zaslužio veću ocjenu od svih drugih kolega na klupama hrvatskih prvoligaša. Odnosno, kako je to davno Machiavelli konstatirao, cilj opravdava sredstvo, a Šibenčani jednim tvrdim, ratničkim, ali i prilično uigranim principima osvajaju bodove. I na kraju priče – to je jedino bitno. Bodovi.

Iako se prije utakmice mnogi vole prisjetiti nekih već odigranih utakmica dvaju takmaca koji će uskoro ponovno odmjeriti snage, neko ozbiljnije zadržavanje na temi 'kako je to izgledalo zadnji put' nema smisla. Jer, Rijeka je tada slavila minimalnim rezultatom, sjajni Matija Frigan bio je strijelac tog pogotka, a na klupama su bili – Sergej Jakirović i Damir Čanadi. Spomenuti dvojac odnedavno je bez angažmana, s tim da je i jednom i drugom presudila 'sramota' u Europi – Jakiroviću od Bayerna, a Čanadiju od Inter Escaldesa iz Andore.

Sedmo kolo u HNL-u nije kao i svako drugo. U redu, prva utakmica nije ponudila neko veće iznenađenje, znalo se unaprijed da će jedan pogodak presuditi, a njega je na kraju postigao Belcar. Iako, da je na suprotnoj strani nešto ranije bio precizan Vuk, možda bi Varaždinci upisali svoj prvi poraz ove sezone. Subota je pak bila nevjerojatno uzbudljiva. Dinamo je ‘popio’ četiri komada od Slaven Belupa, dok je Hajduk, nakon što je Gorica povela u ranoj fazi utakmice, u konačnici na krilima wunderkinda Brune Durdova te istinskog Superstara HNL-a Marka Livaje uspio ‘prekopirati’ Farmaceuta te slaviti s 4-1.

Riječani bi, naravno, potpisali bez sekunde razmišljanja da oni također dođu do 4-1 pobjede, ali ne bi se vjerojatno bunili ni da do tri boda dođu kao što je to napravio Varaždin. Zapravo, dojam je potpuno nebitan, jer momčad Radomira Đalovića u ovom ogledu mora samo jedno – pobijediti. Sad, hoće li do toga doći na spektakularan način, tiki-takom, nekim projektilima iz daljine ili pak sigurnim realiziranjem najstrože kazne, potpuno je nebitno. Ali, pobijediti se mora, jer pobjeda je ta koja će ih vratiti na vrh i omogućiti im da sljedeće kolo, u kojem dočekuju Hajduk na domaćem terenu, dočekaju kao lider HNL-a.

Šibenčani pak u ogledu na Rujevici nemaju što za izgubiti. Zapljeskat će Rujevica nekim igračima u narančastim dresovima, primarno to vrijedi za Dujmovića (igrač Rijeke na posudbi u Šibeniku) i Punčeca (bivši igrač Rijeke), ali jedan igrač dobit će ovacije, pravi ‘standing ovation’ te će, štogod on na utakmici napravio, od navijača Rijeke još jednom dobiti potvrdu da je na Kvarner – uvijek dobrodošao.

Leonard Žuta, objektivno govoreći, nije najbolji lijevi bek kojeg su Riječani imali prilike gledati u bijelom dresu. Dalibor Višković, Krunoslav Rendulić, Manuel Pamić i Marin Leovac samo su neki koji su – nogometno gledano – bili kvalitetniji igrači od Sjevernog Makedonca porijeklom iz Švedske, ali sama činjenica da je Žuta bio standardni prvotimac šampionske generacije koja je u sezoni 16./17. Osvojila dvostruku krunu na Kvarneru ga je učinila – besmrtnikom! Njegov dolazak na Šubićevac mnoge je iznenadio, a Žuta je odmah po dolasku postao standardan prvotimac. U 4. kolu, protiv Lokomotive u gostima, postigao je jedini pogodak na utakmici što znači da je vlastoručno potpisao dosadašnjih 30 posto osvojenih bodova Narančastih. Žuta je u svim utakmicama prvenstvenim utakmica Šibenika ove sezone bio u udarnih 11, stoga nema sumnje da će mu Carević dati povjerenje i u ogledu koji slijedi. A ako bude pokoji put pogriješio u dodavanju, valja ga razumjeti, ipak je na Rujevici navikao igrati u bijelom dresu...

“Ipak smo mi novaci u 1. ligi, još se prilagođavamo. Na prošloj utakmici nismo bili dobri napadački, no to je dijelom zasluga i Varaždina i njegove obrane. Nekad zabiješ isprve, kao u Osijeku, nekad treba više šansi; važno je ostati fokusiran naprijed. Imamo u napadu i kvantitetu i kvalitetu, boli me glava koga staviti”, kratko je u najavi utakmice rekao Mario Carević, trener Šibenika, kojem će za ovaj ogled nedostajati tek Iker Pozo.

“Očekuje nas teška i zahtjevna utakmica protiv suparnika koji igra momčadski, trener Carević je dugo s njima, uz to skupili do sada osvojili i deset bodova. Imaju konstantu jer su zadržali okosnicu momčadi iz druge lige. Mi smo imali nekih ozljeda, ali vjerujem u svoje igrače od kojih, uz pomoć navijača koji su protiv Neretvanca došli u velikom broju i koje ponovo pozivam, očekujem dobru partiju i dobar pristup”, rekao je Radomir Đalović, trener Rijeke, kojeg sigurno veseli da su mu svi oni ‘glavni’ igrač na raspolaganju.

Što se tiče sastava, kod gostiju nekih većih dilemi nema. Uostalom, Carević je dosad radio minimalne korekcije u udarnih 11, a budući da je s takvim razmišljanjem dogurao do prilično neočekivanih 10 bodova u prvih šest kola (Rudeš je u cijeloj prošloj sezoni skupio jedan bod manje), takav pristup zasad mu se pokazuje vrlo dobrim. Kod domaćina postoje dvojbe, dvije u obrambenoj i jedna u veznoj liniji. Za stopersku poziciju konkuriraju Majstorović, Radeljić i Galešić, a iako neki misle da je najiskusniji od navedenih najbolji izbor za ‘hrvanje’ sa Santinijem, potonji dvojac ipak nešto bolje kotira za ovaj ogled. Nadalje, Goda se vratio, igrao je protiv Neretvanca te nije nemoguće da zaigra i protiv Šibenika. Sad, hoće li to biti od prve minute ili će prednost ipak dobiti Devetak pa da onda Goda uđe u nastavku, tek treba vidjeti, ali svakako Đalović ima o čemu misliti. Za kraj, tu je i pozicija lijevog krila. Ili će tamo biti Niko Janković, koji je već neko vrijeme jedan od boljih igrača Rijeke, ali isto tako postoji mogućnost da lijevo Đalović postavi Rukavinu pa da onda Jakovića prebaci u dražu mu sredinu. Ako Janković bude na lijevom krilu, to onda znači da će s Frukom u sredini biti Gojak, što u prijevodu znači da će u udarnih 11 biti ili Gojak ili Rukavina.

Za kraj spomenimo kako tek trojici igrača koji mogu zaigrati u ovom ogledu prijeti treći žuti karton, a oni su Petrovič i Majstorović kod domaćina te Bakić kod gostiju.

Očekivani sastavi:

Rijeka (4-1-4-1): Zlomislić – Smolčić, Galešić, Majstorović, Devetak – Petrovič – Pašalić, Gojak, Fruk, Janković – Andrić

Šibenik (3-4-3): Đaković – Perić, Morrison, Punčec – Kolega, Bakić, Kavelj, Žuta – Majić, Santini, Božić

Glavni sudac utakmice je Mario Zebec (Cestica), pomoćni suci su Hrvoje Radić (Split) i Dominik Benković (Zaprešić), dok je četvrti sudac Renato Lacić (Split). U VAR sobi bit će Fran Jović (Zagreb), a njemu će asistirati Jerko Crnčić (Vrbovec).



Tagovi

HNK RijekaRijekaNK ŠibenikHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti