Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Kreće Uzbekistan 2024.: Viceprvak Azije je jak, ali Hrvatska mora biti bolja!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 14.09.24. | 08:14

Utakmica otvaranja Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Tajlanda prenosi se u subotu od 12.00 na HTV-u 2

Hrvatska reprezentacija u futsalu na otvaranju Svjetskog prvenstva igra protiv jake reprezentacije Tajlanda. O Taljandu 'ne znamo puno', osim da su jedna od najjačih azijskih reprezentacija, deveta po FIFA-inom renkingu (Hrvatska je 16.), da igraju brzi futsal, a igrači im imaju nisko težište. Tajland je, prema osnovnim karakteristikama, sušta suprotnost Hrvatskoj koja ima tri od pet najviših igrača na turniru, tehnički je sjajno potkovana, ali ne i baš najbrža reprezentacija na turniru. No, dvojica od te trojice najviših su pivoti. Antonio Sekulić i Luka Perić kvalitetom su među najboljim pivotima turnira, i preko njih bi trebali tražiti razliku u odnosu na Azijate.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Ne bojimo se da će španjolski strateg na klupi Tajlanda Miguel Rodrigo (54) preko Google translatora pokušati u ovom tekstu saznati Mavrovićevu taktiku za međusobni dvoboj. Španjolac je iskusan trener koji je sigurno dobro prostudirao Hrvatsku i njene najveće slabosti. No, slabe strane ima i Tajland, a naš stručni stožer također dobro zna od kuda će nam prijetiti najveća opasnost, ali i gdje ćemo imati najviše prostora za ugrozu suparnika.

Rodrigo je 2016. postao drugi Španjolac na klupi Tajlanda nakon Pulpisa koji je potom naslijedio Rodriga. Još tri Španjolca kasnije su trenirala Tajland, prije nego je Rodrigo ponovno preuzeo vrstu početkom ove godine. Dakle, Tajlanđani imaju dugogodišnju tradiciju angažiranja španjolskih trenera, imaju ozbiljnu ligu, a reprezentacija im ima kontinuitet rezultata - sudjelovali su na zadnjih sedam svjetskih smotri, a na posljednja tri prošli su drugi fazu natjecanja.

"Utakmica protiv Tajlanda osim što će biti prva, bit će i najvažnija na turniru. Tajland je jedna jako neugodna reprezentacija, tradicionalno jedna od najjačih u Aziji, ali i na svijetu. Tajlanđani igraju brzi futsal, a zadnjih 20-ak godina vode ih strani treneri, Brazilci i Španjolci. Sudjelovali su na zadnjih sedam Svjetskih prvenstva, a na zadnja tri prošli grupnu fazu natjecanja. Našu prednost vidim na poziciji pivota, tu smo dosta jači od njih. Pokušat ćemo sakriti svoje nedostatke i maksimalno iskoristiti njihove“, rekao nam je nedavno Mavrović.

Tajlanđani su na nedavnom prvenstvu Azije, kojem su bili domaćini, stigli do finala, ali kraj Irana nisu mogli do prvog zlata. Tajland je na domaćem Azijskom kupu nastupio sa svim igračima iz domaće lige, s izuzetkom Muhammada Osamanmusa koji je tada igrao za španjolsku Cordobu, a ovog je ljeta prešao u jaku Jimbee Cartagenu i najveća je zvijezda tajlandskog futsala. Osim Osamanmusa, Tajlanđani nadu polažu u iskusnog kapetana Jirawata Sornwichiana, kojem će ovo biti već četvrto Svjetsko prvenstvo.

"Na ovom turniru želimo dohvatiti četvrtfinale. Plasirati se među osam najboljih neće biti lagano, ali idemo korak po korak. Prvi nam je proći skupinu, koja je jako teška. Brazil je prvi favorit, a Hrvatsku i Kubu ne smijemo podcijeniti, posebno jer s njima još nikad nismo igrali. Ne znamo što očekivati" rekao je Sornwichian za službenu FIFA-inu stranicu.

Tajland je na Azijskom kupu početkom godine 'pomeo' skupinu s Kinom, Mijanmarom i Vijetnamom, sa sve tri pobjede i gol-razlikom 10-2. U četvrtfinalu je pobijedio Irak s 3-2, a u polufinalu Tadžikistan tek boljim raspucavanjem šesteraca, nadoknadivši, u redovnom dijelu utakmice, zaostatak od 1-3. Tajland je u finalu, pred 12 tisuća gledatelja u Bangkok Areni, dobro parirao Iranu, ali najtrofejnija azijska reprezentacija bila je prejaka. Zaista je šteta jer su se odgodile dvije utakmice Hrvatske protiv Irana. Tada bismo mogli imati više informacija o snazi Futsal Vatrenih u odnosu na Tajland.

Tajland je i na pripremama za Mundijal bio dobar. Od 1-4 poraza u finalu Azijskog kupa od Irana, Tajland je svladao Novi Zeland (sudionika SP-a) s 8-0, Kuvajt s 2-0 i Afganistan s 2-1 koji će debitirati na ovom prvenstvu i najveća su nepoznanica turnira jer su do sada odigrali samo jedan Azijski kup. Tamo su Afganistanci bili dobri, a vidimo i da su prije pet dana namučili naše protivnike. Jedini poraz (4-6) zabilježili su od neugodne srednjoameričke reprezentacije Gvatemale.

Prednost Tajlanđana u ovoj utakmici mogao bi biti i natjecateljski ritam. Svi osim jednog igrača stižu iz nacionalnog prvenstva u kojem je odigrano već devet kola, dok su hrvatski reprezentativci od svibnja ove godine odigrali tek dvije prijateljske utakmice, protiv Mađarske i Kosova.

No, unatoč svemu navedenom, Hrvatska je u današnjoj utakmici favorit. Od te uloge se ne smije bježati nego je treba prihvatiti. Koliko god je Tajland dobar, mi moramo biti bolji. Kvalitetu imamo, kao i dobar balans iskustva i mladosti. Sumnjamo da će imena poput Franca Jelovčića, Daria Marinovića i Tihomira Novaka, a li i onih nešto mlađih poput Luke Perića, Kristiana Čekola i drugih, ikome reći da su Tajlanđani bolji igrači od njih samih.

Ozračje u i oko reprezentacije je pozitivno. Vrijeme je da cijelo to ozračje oko reprezentacije utakmica protiv Tajlanda još produbi...

Sretno Futsal Vatreni, a o Brazilu ćemo razmišljati tek nakon utakmice!



Tagovi

FutsalHrvatska futsal reprezentacijasvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti