Screenshot
Screenshot

Pet utakmica prvog kola SP-a koje ne smijete propustiti

Vrijeme Čitanja: 10min | sri. 11.09.24. | 13:06

Naravno, na popis nismo uvrstili utakmicu između Hrvatske i Tajlanda s kojom se u subotu u podne po hrvatskom vremenu otvara Svjetsko prvenstvo u futsalu.

Ove subote, s početkom u 12 sati po hrvatskom vremenu počinje jubilarno 10. Svjetsko prvenstvo u futsalu. Domaćin je Uzbekistan, a igrat će se u tri uzbečka grada, prijestolnici Taškentu, Andijanu te u Bukhari u kojoj Hrvatska igra prve dvije utakmice, protiv Tajlanda i Brazila, dok ćemo se Kubom sučeliti u Taškentu. Sjajna vijest za sve ljubitelje futsala u Hrvatskoj, kao i one koji će tek to postati, jest da će se utakmice Hrvatske na Svjetskom prvenstvu prenositi na kanalu HTV-a.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dvoboj Hrvatske protiv Tajlanda bit će ujedno i utakmica otvaranja Svjetskog prvenstva. Izbornik Marinko Mavrović tu je utakmicu okarakterizirao kao najbitnijom za hrvatske ambicije na Svjetskom prvenstvu. Jer, u drugom kolu igramo protiv jednog od najvećih favorita turnira, Brazilaca, i svaki pozitivan rezultat u tom dvoboju bio bi svojevrsno iznenađenje (što ne znači da se Hrvatska u toj utakmici ne treba nadati i pobjedi!). S druge strane, susret posljednjeg kola, protiv autsajdera skupine Kube, trebali bismo pobijediti (što ne znači da Hrvatska u tu utakmicu smije ući podcjenjivački i nedovoljno motivirano!). Dakle, pobjeda protiv Tajlanda (devete reprezentacije svijeta po FIFA-inom renkingu) u prvom kolu donijela bi nam prijeko važna tri boda koja bi nas dovela na korak do drugog kruga, ali i napunila samopouzdanjem prije utakmice protiv Brazila u drugom kolu.

Dakle, u prvom kolu igramo s Tajlandom, a ta utakmica je i službena utakmica otvaranja Mundijala. Prema tome, ne trebamo vam iznositi argumente zašto tu utakmicu 'morate' gledati.

No, predstojeće Svjetsko prvenstvo bit će nikad interesantnije jer koncentracija kvalitete, smatraju mnogi, nikada nije bila veća i jača. Osim Portugala (aktualnog prvaka svijeta i Europe), Brazila (najtrofejnije reprezentacije SP-a i aktualnog prvaka Južne Amerike), Argentine (srebrnog i zlatnog s posljednja dva Mundijala) i Španjolske (najtrofejnija europska reprezentacija), za medalje će se boriti prvak Azije Iran te prvak Afrike Maroko, a u konkurenciju za medalju mogle bi ući i jake europske reprezentacije, među kojima se nalazi i Hrvatska - Kazahstan, Ukrajina i Francuska. Ozbiljna rola očekuje se od Paragvaja, Venezuele i Tajlanda s kojim Hrvatska otvara u prvom kolu.

Prema tome, odlučili smo izdvojiti pet utakmica prvog kola, izuzev susreta Hrvatska - Tajland, a koje bi se isplatilo pogledati...

1. Brazil - Kuba (subota, 14. rujna, 14.30)

U subotu u 14.30, dva i pol sata nakon početka prvenstva, igra se druga utakmica 'naše' skupine B. Brazilci su najtrofejnija svjetska reprezentacija s pet svjetskih zlata te 11 službenih 21 ukupnih južnoameričkih zlatnih medalja. No, Brazil nije osvojio naslov od Mundijala 2012. u Tajlandu. U Kolumbiji 2016. senzacionalno je u četvrtfinalu izgubio od Irana, a na zadnjem prvenstvu u Litvi, u polufinalu je Brazilce zaustavila rivalska Argentina te se Futsal Secelaco morao zadovoljiti brončanom medaljom.

S druge strane Kubanci su prema FIFA-inom renkingu najslabija reprezentacija turnira, a Kubanci su uz to imali i velikih problema s 'sportskim dezerterima'. Naime, samo u 2024. Kubu je napustilo pet igrača koji su pobjegli iz reprezentacije i zatražili azil u drugim državama. Posljednja dvojica, 22-godišnji Harold Aguilera i 20-godišnji golman Leonardo Hierrezuelo napustili su reprezentaciju za vrijeme priprema u španjolskoj Huelvi, a početkom godine, za vrijeme Sjevernoameričkog prvenstva igranog u Nikaragvi, Kubu su napustila još tri bitna igrača.

Dakle, ova utakmica rezultatski neće biti neizvjesna, ali bit će nam interesantna kako bismo vidjeli koliko su Brazilci pucački nastrojeni te koliko 'krnja' Kuba može protiv jedne od najjačih reprezentacija svijeta. Što se reprezentacije Brazila tiče, najviše Brazilaca igra u španjolskom LNFS-u (Dyego Zuffo, Pito, Rafa Santos, Marcel, Valerio, Neguinho i Marlon), tri ih stižu iz brazilske Serie A (Lucas Gomes, Leandro Lino i Marcenio), dva golmana iz Rusije (Guitta i Willian) dok treći golman (Roncaglio) igra za belgijski Anderlecht. Glavna zvijezda Brazila je pak Ferrao koji brani boje kazahstanskog Semeyja.

2. Uzbekistan - Nizozemska (subota, 14. rujna, 17.00)

Prvog dana natjecanja domaćin Uzbekistan odigrat će utakmicu protiv Nizozemske, koja je daleke 1989. igrala finale na prvom Svjetskom prvenstvu, ali ovo će im biti prvi nastup na Futsal Mundijalu od Gvatemale 2000. Nizozemci su nominalno najslabija od sedam europskih sudionika SP-a, a na Mundijal su se plasirali uz puno muke i uz dosta sreće. Glavnu rundu prošli su kroz dodatne kvalifikacije, a playoff su izborili nakon što su na parketu slavili u samo jednoj utakmici Elitne runde natjecanja, a šest bodova zaradili su za 'zelenim stolom' budući da su Rumunji dvije utakmice protiv Nizozemske igrali s Brazilcima koji nisu imali pravo nastupa. Potom su, nakon dvije izjednačene utakmice, pobijedili Finsku u playoffu i tako prekinuli post od 24 godine bez Svjetskog prvenstva.

Uzbekistan, pak, kao domaćin nije trebao igrati kvalifikacije, ali bi i preko njih (Azijski kup) dohvatio mjesto na Mundijalu. Domaćin Svjetskog prvenstva je jedna od najjačih azijskih reprezentacija koja je na 12 posljednjih Azijskih kupova čak 10 puta stigla do polufinala, pritom je osvojila tri srebra i šest bronci. Ovo im je treće Svjetsko prvenstvo, a prije tri godine u Litvi prošli su skupinu i u osmini finala izgubili od Irana s 8-9. Uzbekistanci su u 2024. odigrali, mimo Azijskog kupa, jako puno prijateljskih utakmica. U zadnje tri igrali su protiv dva najveća favorita. Od Portugala su izgubili 1-4, a od Brazila 2-9 i 2-5.

Uzbekistan, očito, nije na razini najboljih reprezentacija turnira, ali ima kvalitetu u vidu lokalnih zvijezda Ilkhomjona Khamroeva, Khusniddina Nishonova i Ikhtiyora Ropieva te, dakako, domaću publiku iza sebe. Nizozemci pak igraju atraktivan, napadački futsal, ali imaju i dosta igrača koji mimo futsala imaju standardne poslove ili još uvijek studiraju. Dakle, riječ je o ne u potpunosti profesionalnoj reprezentaciji. Glavne zvijezde reprezentacije su sjajan dribler Ayoub Boukhari te vratar Maunel Kuijk.

3. Španjolska - Kazahstan (nedjelja, 15. rujna, 14.30)

Uz utakmicu Argentina - Ukrajina, ovaj dvoboj najjači je u prvom krugu Svjetskog prvenstva. Španjolska je najtrofejnija europska reprezentacija s dva svjetska zlata i tri srebra. Na Euru su sedam puta puta bili zlatni, dvaput drugi i triput treći. Osvojili su medalju na svakoj od europskih smotri. No, zadnje zlato osvojili su u Srbiji 2016. Dakle, za zlato ne znaju osam godina, a na zadnja dva Mundijala zapeli su u četvrtfinalu. Španjolska liga LNFS najjača je liga na svijetu, a u njoj igraju svi španjolski reprezentativci. Futsal La Roja s Brazilom, Argentinom i Portugalom čini veliku četvorku Svjetskog futsala.

Španjolci na svakoj poziciji imaju na nekoliko opcija. Na vratarskoj čak tri vrhunska golmana, a u napadu će se najviše osloniti na iskusnog Sergia Lozana, Tomaza, Adolfita, Catalu i Miguela Mellada. Španjolci su taktički odlični i jedna od najjačih reprezentacija u igri jedan na jedan. Uz to, imaju, kao i u svim ostalim sportovima, pobjednički mentalitet. Vjeruju da je ovo godina kada će nogometnim zlatima u riznicu vratiti i futsalsko.

Kazakhstan je posljednjih osam godina jedna od najjačih europsko-azijskih reprezentacija. Na zadnjem Mundijalu završili su četvrti (poraz od Brazila), a imaju i dva euro-polufinala. Momčad koju krase naturalizirani Brazilci (Leo Higuita i Douglas Junior), ali i dobri domaći igrači, uvijek je pri vrhu, ali nikada i na vrhu. Od Kazahstana se očekuje iskorak, ali pitanje je mogu li ga ostvariti u ovako jakoj konkurenciji. Dvoboj protiv Španjolske pokazat će koliko se na njih ozbiljno može računati...

4. Argentina - Ukrajina (nedjelja, 15. rujna, 17.00)

Dvoboj između svjetskog viceprvaka (i zlatnog iz 2016.) i jedne od najjačih europskih reprezenatcija bit će jedan od najzvučnijih dvoboja susreta prvog kola Mundijala. Argentinci, dakako, susret dočekuju kao favoriti, no Ukrajina je polufinalist sa zadnjeg Eura, a u nedavnoj prijateljskoj utakmici svladala je Portugalce, aktualne osvajače trostruke krune (Svjetsko prvenstvo, Euro i Finalissima) sa 6-3 i time dokazali da su reprezenatcija koja može pobijediti svakoga

Argentinci su prije osam godina u Kolumbiji postali prva reprezentacija mimo Brazila i Španjolske koja se okitila naslovom Svjetskog prvaka. Pet godina kasnije u Litvi (posljednje SP pomaknuto je zbog pandemije koronavirusa) Argentina je stigla do finala u kojem je izgubila od Portugala. Matias Lucuix, mladi argentinski izbornik na raspolaganju i dalje ima Cristiana Borrutza, Alana Brandija, Nicu Sarmienta, Pabla Taboradu i Kikija Vaporakija koji su osvojili zlato 2016., a jedan od najbitnijih igrača i ove godine bit će Angel Claudino koji je zabio jedini pogodak za Futsal Gaučose u 1-2 porazu od Portugala u finalu prije tri godine.

Ukrajinci su pak tradicionalno jedna od najjačih europskih reprezentacija koja je, recimo, završila četvrta na zadnjem Euru, a Ukrajinci pamte i dva europska srebra (2001. i 2003.). Ukrajina ima i jedno četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu (1996.), a u drugi krug prošli su i na svim ostalim turnirima na kojima su nastupili do sada. Glavne zvijezde reprezentacije su Igor Korsun, 'zadnji' iz Uragana te sjajni vratar Kirilo Cipun.

5. Portugal - Panama (ponedjeljak, 16. rujna, 14.30)

Aktualni svjetski i dvostruki uzastopni europski osvajači Portugalci Svjetsko prvenstvo dočekuju kao prvi favorit za naslov. Uz tri velika trofeja, Portugal je osvojio i zadnju Finalissimu i pohod na peti uzastopni trofej otvaraju protiv prvaka Sjeverne Amerike, Paname. Panamci su možda najbolja sjevernoamerička reprezentacija, no sve osim uvjerljive pobjede Portugala u ovoj utakmici predstavljalo bi iznenađenje.

No, to ne znači da će utakmica biti nezanimljiva. Iako za Portugalce više ne igra Ricardinho, Europski Seleçao i dalje ima, po imenima, jednu od najjačih kadrova turnira. U kadru Portugala nalazi se čak 10 igrača koji su prije tri godine u Litvi osvojili zlato, a nekako najzvučnija imena su iskusni bek Panny Varela, pivot Zicky Te te zadnji Erick Mendoca. U kadru Portugalaca igra i 21-godišnji wunderkind Edmilson Kutchy koji igra na poziciji lijevog krila. Portugal, kao i preostale tri reprezentacije 'velike četvorke', na svakoj poziciji ima po dvije do tri opcije i dvoboj protiv Paname bit će sjajni test za svjetske i europske prvake na početku turnira, posebno jer u posljednjim pripremnim utakmicama nisu briljirali - izgubili su od Ukrajine 3-6 i dvaput remizirali s Paragvajem (2-2 i 1-1).

Panami će ovo biti četvrto uzastopno Svjetsko prvenstvo i prvo na koje su se plasirali kao prvaci kontinenta. Panama je na kontinentalnim smotrama u pravilu uvijek gledala u leđa Kostariki, SAD-u, Guatemali i Kubi, a početkom godine, na turniru u Nikaragvi, ostvarili su najveći uspjeh u povijesti futsala i osvojili naslov prvaka Sjeverne Amerike. U grupi su izgubili od Kube, a onda su preko SAD-a i Gvatemale stigli do finala u kojem su ponovno igrali s Kubom koja je, pak, u polufinalu izbacila nominalno najjaču sjevernoameričku reprezentaciju Kostariku. Panama je slavila s 4-3 i postala prvakom. Ova srednjoamerička reprezentacija nema velikih zvijezda, ali ima nekoliko vrlo dobrih 'španera' poput Alfonsa Maqunsija, Rumana Milroda, Abidela Ortiza, Aquilesa Camposa...

Ostale zanimljive utakmice

Prvak Azije Iran, brončani sa SP-a 2016. u prvom kolu igra protiv jake južnoameričke reprezentacije Venezuele (ponedjeljak, 16. rujna, 14.30). Irance će i na ovom turniru predvoiti zvijezde Hossein Tayyebi, Ali Hassanzadeh i Moslemn Oladghobad. Skupina F je, uz skupinu A, možda i najizjednačenija jer se u njoj još nalaze jaka reprezentacija Francuske (potencijalni dark horse turnira) i tradicionalno jaka Gvatemala (ponedjaljak, 16. rujna, 17.00). Prvaci Afrike, Marokanci, igraju jedan od najatraktivnijih i najmodernijih futsala. Na zadnjem Mundijalu stigli su do četvrtfinala, a igrači poput Sofiane El-Mesrara i Soufiana Charraouija garantiraju da će i ovaj turnir dočekati kao svojevrsni dark horse Mundijala. U prvom kolu igraju protiv Tadžikistana (ponedjeljak, 16. rujna, 17.00) kojem će ovo biti prvi nastup na Svjetskom prvenstvu.

Iz prvog kola trebamo izdvojiti i sudar dvije egzotične reprezentacije Angole i Afganistana (nedjelja, 15. rujna, 14.30). Angola, kao bivša portugalska kolonija, ove je godine iznenadila Egipat u polufinalu prvenstva Afrike i na kraju stigla do drugog mjesta na kontinentu. Na Mundijalu su sudjelovali i prije tri godine, kada su skupinu sa Španjolskom, Paragvajem i Japanom završili na zadnjem mjestu, bez osvojenog boda. Reprezentacija Afganistana je posebna priča. Na svojem prvom nastupu na Azijskom kupu, početkom ove godine, stigli su do četvrtfinala, a onda su u razigravanju za peto mjesto pobijedili favorizirane reprezentacije Iraka i Kirgistana i plasirali se na svoj prvi Mundijal.



Tagovi

Hrvatska futsal reprezentacijasvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024Futsal

Ostale Vijesti