Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Futsal-zanimljivost: Među pet najviših igrača SP-a - tri su Hrvata!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 11.09.24. | 19:14

Svjetsko prvenstvo počinje u subotu (14. rujna) utakmicom između Hrvatske i Tajlanda u podne.

Za svega nekoliko dana, u subotu 14. rujna, započet će jubilarno 10. Svjetsko svjetsko prvenstvo u futsalu. Domaćin turnira je Uzbekistan, a na njemu, prvi put nakon 24 godine sudjeluje i Hrvatska koja otvara Mundijal utakmicom protiv Tajlanda, ove subote u podne. Tri dana kasnije igramo s Brazilom, a u petak 20. rujna i posljednju utakmicu skupine s Kubom. U osminu finala proći će dvije najbolje momčadi svake skupine i četiri od šest najbolje plasiranih trećih reprezentacija.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Sve utakmice Hrvatske moći ćete pratiti u izravnom prijenosu na HTV-u 2!

Prije početka turnira Fifa je na službenoj stranici Svjetskog prvenstva objavila nekoliko zanimljivih statističkih podataka, a jedan od njih je sljedeći: Hrvatski pivot Antonio Sekulić je sa 196 centimetara visine najviši igrač Svjetskog prvenstva!

Slijede ga Venezuelanac Milton Francia visok 1.94 metara, a slijedi ga još jedan hrvatski pivot Luka Perić visok 1.93 metara! Na četvrtom mjestu je Kazahstanac Azat Valiulin (192), a peto mjesto (191 cm) dijele Portugalac Edu, Panamac Jose Yearwood i Hrvat - Franco Jelovčić!

Dakle, među pet najviših igrača turnira Hrvatska ih ima trojicu, od čega jednog najvišeg (Sekulić), jednog na trećem mjestu (Perić) i jednog na petom (Jelovčić).

U futsalu, nažalost, skok igra nije presudni faktor za pobjedu, ali vjerujemo da će hrvatski stručni stožer ovaj podatak znati iskoristiti...

Od ostalih zanimljivosti, FIFA je izdvojila Miroslava Malivuka, braniča Novog Zelanda kao najstarijeg igrača turnira s 41 godinom. On je treći najstariji igrač koji je ikad igrao na završnici prvenstva, a, zanimljivo, drugi najstariji s 45 godina je bio legendarni Kazuyoshi Miura i to 'daleke' 2012. u Tajlandu. Za one koji to možda ne znaju, legendarni japanski nogometaš i danas je aktivan, s 57 godina igra u klubu Atletico Suzuke...

Kada je riječ o najstarijim igračima tekućeg prvenstva, naš Tihomir Novak, koji će krajem listopada napuniti 38, također je među najstarijim igračima turnira...

Najviše igrača na Svjetskom prvenstvu, njih 39, stiže iz španjolskog klupskog nogometa. Svih 14 Španjolaca, devet Argentinaca, sedam Brazilaca te igrači Portugala, Kube, Francuske, Talanda, Novog Zelanda i Ukrajine. Španjolsku slijede Iran s 18 i Portugal s 15 predstavnika iz njihovih liga.

U Uzbekistanu će nastupiti čak 16 igrača koji su već osjetili slast osvajanja naslova prvaka svijeta. Na vratima Brazila brani zlatni iz 2012. Guitta. Čak pet zlatnih Argentinaca iz 2016. i dalje su u kadru Futsal Gaučosa (Cristian Borruto, Alan Brandi, Nico Sarmiento, Pablo Taborda i Kiki Vaporaki), a 10 Portugalaca je prije tri godine osvojilo naslov prvaka svijeta (Tiago Brito, Fabio Cecilio, Andre Coelho, Bruno Coelho, Erick, Afonso Jesus, Joao Matos, Tomas Paco, Pany Varela i Zicky Te).

Napadač Argentine Christian Borruto i legenda Irana Ali Hassanzadeh, osim što su najbolji postojeći strijelci SP-a s 13 pogodaka svaki, ovo će im biti peto Svjetsko prvenstvo, čime će se po broju nastupa izjednačiti s legendarnim Brazilcem Falcaom.

Zanimljiv igrač je i Novozelanđanin Dylan Manickum koji je prošle godine igrao za Auckland City, između ostalog na FIFA-inom Svjetskom klupskom prvenstvu u utakmici protiv Al Ittihada za kojeg igraju Karim Benzema i N'Golo Kante. Također, najbolji igrač Paname, Alfonso Maquensi, predstavljao je svoju državu i na FIFA-inom Svjetskom prvenstvu u nogometu na pijesku.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Futsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024Hrvatska futsal reprezentacijaAntonio SekulićLuka PerićFranco JelovčićTihomir Novak

Ostale Vijesti