Sanjin Strukic/ PIXSELL
Sanjin Strukic/ PIXSELL

Treneri klubova za Germanijak: „Očekujemo prolaz grupe, a Hrvatska može biti dark horse turnira“

Vrijeme Čitanja: 8min | pet. 13.09.24. | 08:17

Hrvatska futsal reprezentacija u subotu (12.00) protiv Tajlanda započinje nastup na Svjetskom prvenstvu u Uzbekistanu. Očekivanja na nastup Hrvatske, ali i cijelog turnira dala su nam petorica trenera hrvatskih prvoligaša.

Sutra (subota) u podne Hrvatska i Tajland otvorit će 10. izdanje Svjetskog prvenstva u futsalu kojem je domaćin srednjoazijska država Uzbekistan. Od predstojećeg Mundijala očekuje se da će biti možda i najizjednačeniji do sada, a na njemu, prvi put nakon 24 godine, sudjeluje i hrvatska reprezentacija u futsalu. Od Futsal Vatrenih također se očekuje, da, za početak, prođe grupu s Tajlandom, Brazilom i Kubom, a onda, ovisno o ždrijebu u nokaut fazi i formi, pokušaju napraviti dodatni iskorak.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Pred početak prvenstva kontaktirali smo pet hrvatskih trenera koji vode klubove HMNL, a koji su nam najavili predstojeći Mundijal.

Trener dvostrukog uzastopnog prvaka države Futsal Dinama, Matija Đulvat, bivši je reprezentativac koji je kao igrač dijelio svlačionicu s nekoliko sadašnjih hrvatskih reprezentativaca (Tihomir Novak, Franco Jelovčić, Dario Marinović, Kristijan Postružin, Luka Perić, Kristian Čekol, Mateo Mužar...), a u Dinamu trenira ili je donedavno trenirao čak šest aktualnih reprezentativca (Novak, Perić, Postružin, Čekol, Mužar i Ante Piplica).

"Rekao sam svojim igračima da nas predstavljanju minimalno do četvrtfinala, a vjerujem kako ova generacija ima potencijal za napad na medalju. Svi igrači u reprezentaciji su nam kvalitetni, a ovo im je velika prilika da se pokažu i dokažu na velikoj sceni. Ako svaki od naših igrača pokaže pravo lice, u što vjerujem da hoće, možemo se ravnopravno nositi sa svim reprezentacijama turnira. No, dugoročno je najbitnije da stvorimo kontinuitet odlazaka na velika natjecanja, odnosno da Hrvatska postane njihov stalni sudionik", rekao je Đulvat koji smatra da Hrvatska u jednoj utakmici može pobijediti svaku reprezentaciju na turniru, pa tako i Brazil, s kojim se Hrvatska susreće u drugom kolu.

"Brazil je nominalni favorit ne samo u toj utakmici nego i jedan od najvećih na cijelom turniru. No, ako bolje pogledamo njihov sastav, vidimo individualno jaka imena, ali to su sve igrači koji vole držati loptu u svojem posjedu, odnosno, ne vole igrati bez lopte. Tu vidim našu priliku u kojoj možemo iznenaditi Brazilce, odnosno možda doći i do pobjede".

Sljedećeg smo kontaktirali Franu Despotovića, još jednog bivšeg reprezentativca i trenera viceprvaka Olmissuma koji će na Svjetskom prvenstvu imati dva predstavnika, Josipa Jurlinu i Duju Kusturu te nekoliko bivših igrača (Antonija Sekulića, Kristijana Postružina, Franca Jelovčića).

"Mislim da Hrvatska definitivno ima kvalitetu za prolazak grupe. Na Svjetskom prvenstvu se nalazi jako puno reprezentacija s drugih kontinenata i ne znamo što od njih možemo očekivati. Za Tajland znamo da su po renkingu ispred nas, da dugi niz godina rade sa španjolskim trenerima, da su brzi i imaju nisko težište, ali više od toga ne. Siguran sam da će im naša kvaliteta, posebno pivota, raditi probleme i vjerujem da ih možemo pobijediti. Brazil je po meni jedan od dva najveća favorita za osvajanje, kao i u svim ostalim sportovima u kojima se lopta udara nogom. S njima ćemo teško na kraj, a Kubu bi, vjerujem, trebali pobijediti. Prva utakmica je ključ, vjerujem da Tajland možemo pobijediti, da smo kvalitetnija reprezentacija", rekao nam je Despotović i naglasio kakva su očekivanja od samog turnira:

"Napredak futsala doveo je do toga da najbolje reprezentacije, poput Brazila i Španjolske, više nisu nepobjedive, a i one najslabije reprezentacije su podignule svoju razinu kvalitete i nikome neće biti lagano. Osim Brazila i Španjolske, naslov su na zadnja dva turnira osvojili Argentina i Portugal. Puno se očekuje od Maroka, Irana i Francuske koja se dosta dignula. Jako me zanima i kako će izgledati domaćin Uzbekistan. Naravno, ja bih bio najsretniji kada bi Hrvatska osvojila Svjetsko prvenstvo, ali realno gledajući, najveći favoriti za naslov su Brazil kao broj jedan, te Portugal, Španjolska pa i Argentina".

Bivši vratar Ivo Jukić dugi je niz godina bio kolega Jelovčiću, Marinoviću i Novaku u reprezentaciji. Već neko vrijeme obnaša funkciju trenera, a od iduće sezone vodit će dubrovački Square koji je u prošlom prvenstvu i Kupu zapeo u polufinalima...

"Ogromna je stvar jer smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo nakon toliko godina. Grupa nam je po mjeri i ako će nositelji naše igre biti na svojoj razini, možemo očekivati prolazak u drugi krug. Primarni cilj treba nam biti prolazak grupe, a kasnije vjerujem da imamo dovoljnu kvalitetu da u jednoj utakmici možemo pobijediti bilo koju reprezentaciju. Naravno, dosta toga ovisit će o raspoloženju pojedinaca, kao i o dozi sreće koja je vrlo bitna na ovako velikim natjecanjima. Siguran sam da niti jednoj reprezentaciji na turniru neće biti lagano igrati protiv Hrvatske. Vjerujem da možemo dogurati daleko", rekao je Jukić i nastavio o najvećim favoritima za naslov:

"Ovo je definitivno najzanimljivije Svjetsko prvenstvo do sada jer su mnoge reprezentacije ostvarile zapažene rezultate posljednjih godina. Osim tradicionalno najjačih reprezentacija Portugala, Brazila, Argentine i Španjolske u prvom redu istaknuo bih Maroko koji je, zbog svojih sjajnih rezultata protiv najjačih momčadi, postao prva afrička reprezentacija na koju možemo gledati kao na nekog ozbiljnog konkurenta na Svjetskom prvenstvu. Iran je godinama također pri vrhu. Brazil i Španjolska su, po meni, i dalje prvi favoriti, ali ima još nekoliko reprezentacija koje se mogu umiješati u borbu za naslov."

Za futsal se kaže da je sport u kojem je utjecaj golmana na igru možda i najveći od svih momčadskih sportova. S obzirom na to da je Jukić bivši golman, a hrvatska jedinica Zoran Primić stiže iz Squarea, zanimalo nas je njegovo mišljenje o spomenutoj temi...

"Futsal je uz rukomet sport u kojem golman ima možda i najveći utjecaj na rezultat. Teren je mali, udaraca ima jako puno i teško je ostvariti ozbiljan rezultat bez dobrog učinka golmana. Mi imamo sreću jer je Zoran Primić odličan golman i uu sjajnoj formi. Priprema se cijelo ljeto za Svjetsko prvenstvo i stvarno se nadam kako će on biti taj kotačić koji će nas gurnuti prema vrhunskom rezultatu".

Nakon Ive Jukića, čuli smo se s njegovim prezimenjakom Marinom Jukićem, trenerom koji je prošle sezone vodio Square, a ove je preuzeo Torcidu koja u novu sezonu ulazi s velikim ambicijama.

"Iako nije idealna, grupa je prolazna. Brazil je glavni favorit ne samo skupine nego i za naslov. Tajland i Kuba su nepoznanice, ali zaslužuju respekt. Tajland je igrao u finalu prvenstva Azije, a Kuba je bila finalist prvenstva Sjeverne Amerike. Iako je Kuba najlakši protivnik 'na papiru', drugo mjesto na kontinentalnom prvenstvu pokazuje da vrijede. Iako su Tajland i Kuba nepoznanice, vjerujem da će se hrvatski stožer najbolje što može pripremiti za utakmice i protivnike. Brazil je šlag na tortu za svakog igrača na Svjetskom prvenstvu. Vjerujem i nadam se da možemo napraviti dobar rezultat, za početak proći skupinu, a kasnije će dosta toga ovisiti i o ždrijebu. Imamo dobre šanse proći i tu prvu stepenicu", rekao nam je Marin Jukić i osvrnuo se na ostale sudionike prvenstva..

"Uz Brazil bih istaknuo aktualne svjetske prvake Portugalce koji su najkonstantniji. Što se tiče ostalih reprezentacija, za naslov bi se mogle boriti Argentina, Španjolska i Iran. Istaknuo bih Irance koje sam pogledao u nekoliko pripremnih utakmica. Radi se o nevjerojatno zanimljivoj momčadi s odličnim individualcima. Jako ih je lijepo gledati. Slažem se s tvrdnjama da ćemo gledati nikad jače prvenstvo. Futsal je uzeo zamah u cijelom svijetu, na velikoj sceni ima sve više vrhunskih igrača".

Zanimljivost Hrvatske je ta da ćemo imati dva kapetana, Franca Jelovčića i Darija Marinovića, dva senatora koja su ovog ljeta pojačala novi Jukićev klub, Torcidu. Zanimalo nas je hoće li i u klubu dijeliti kapetansku traku ili će kapetan biti netko treći?

"U Torcidi neće biti kapetani", govori nam Marin Jukić kroz smijeh i nastavlja: "Drago mi je da njih dvojica predstavljaju naš klub na Svjetskom prvenstvu i da su kapetani reprezentacije. Riječ je o dva prijatelja i suigrača i naravno odlična igrača. Želim im, kao i svim ostalim reprezentativcima da ih zaobiđu ozljede i da u najboljoj formi odigraju Svjetsko prvenstvo".

Za kraj, javio nam se mladi trener novog prvoligaša Rijeke Duje Maretić (32), koji je s Olmissumom već osvojio dva naslova prvaka Hrvatske.

"Možemo svi biti sretni i ponosni jer smo se nakon 24 godine plasirali na Svjetsko prvenstvo. To je veliki uspjeh za naš futsal i nadam se da je ovo samo jedna početna točka u kontinuiranim nastupima na Svjetskom prvenstvu na kojem hrvatski futsal, po meni, pripada. Svjetsko prvenstvo je praznik futsala, nadam se da će biti dobrih i atraktivnih utakmica, što je i najbitnije za naš sport. Krug najvećih favorita nekako se uvijek svodi na južnoameričke zemlje, Brazil i Argentinu te dvije najjače europske Portugal i Španjolsku. Zanimljive su reprezentacije Maroka i Irana, ali ima tu još nekoliko 'dark horseva' među kojima bi mogla biti, ako se stvari tako poklope, možda i Hrvatska".

Uz funkciju trenera Rijeke obnaša ulogu izbornika hrvatske U19 reprezentacije. Maretić je donedavno bio i pomoćnik Mavroviću u A vrsti tako da dobro poznaje kvalitetu hrvatskog kadra...

"Budući da četiri trećeplasirane reprezentacije prolaze dalje, nekako je normalo je da se svi nadamo prolasku skupine. No, moramo biti svjesni da je termin prvenstva jako nezgodan. Našem stožeru mogao bi biti problem jer nam liga počinje kasnije, a igrači nisu u najoptimalnijem natjecateljskom ritmu. Odigrali smo dvije prijateljske utakmice te se nadam da će nam utakmice u skupini poslužiti za ulazak u pravi ritam kako bi daj Bože u nokaut fazi bili na našoj najboljoj razini. Nedostaje ritma, ali znam da su reprezentativci i stručni stožer na čelu s izbornikom Mavrovićem pripreme iskoristili najbolje moguće u ovakvim okolnostima, a mislim i da je Savez pomogao maksimalno s uvjetima za pripreme. Nadam se da će sve proći kako svi priželjkujemo. Navijat ćemo pred malim ekranima".

Sve o Svjetskom prvenstvu u futsalu 2024. pronađite OVDJE.



Tagovi

FutsalHrvatska futsal reprezentacijasvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024Matija ĐulvatFrane DespotovićDuje MaretićIvo Jukić

Ostale Vijesti