Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Hoxha za Germanijak: “Modriću sam poželio sreću, bila mi je čast! Bit ću u Dinamu kao i na Euru“

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 16.07.24. | 08:01

Krilo Modrih i albanske reprezentacije o dvoboju s Hrvatskom na Euru i pohvalama, koje je dobio, konkurentu Pjaci, prošloj i novoj sezoni

Arbër Hoxha jedan je od onih Dinamovih igrača, koji su sretni što su tu gdje jesu. Svakim danom, svakim treningom, Hoxha pokazuje koliko mu znači Dinamo, koliko je ponosan što je ostvario svoj igrački san i zaigrao u modrom dresu. Iza njega je najuzbudljivijih šest mjeseci karijere, od dolaska u Dinamo, gdje je prošao put od sumnjivog pojačanja do junaka u borbi za naslov, potom i nastupi na Euru za albansku reprezentaciju, od kojih je onaj protiv Hrvatske bio posebno upečatljiv.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Naravno, na pripreme je malo kasnio, onda mu se u Bad Radkersburgu upalila tetiva mišića, propustio bi utakmicu protiv Besiktasa da se igrala. Ali, sad je sve u redu, u ponedjeljak se Hoxha vratio treninzima i u konkurenciju za momčad.

"Moram priznati da mi jest malo teško, vratio sam se iz reprezentacije s Eura, imao sam samo devet dana slobodno. Bilo je zahtjevno na Euru, teške utakmice i puno emocija i sad mi je malo teže bilo na početku priprema. Ali, sve je to normalno, treba raditi i trenirati, tome i služe pripreme. Ozljeda je iza mene, to je bitno, počeo sam normalno trenirati", priča nam Hoxha, malo na hrvatskom, malo na engleskom, u lobiju hotela Im Park u austrijskom Bad Radkersburgu. Razumije Arbër hrvatski, ali još se nije opustio pričajući ga, zato ponekad poseže za engleskim. Iako, čini nam se da za to nema potrebe, da je, zapravo, stvar u nekom njegovom strahu da će 'pomiješati padeže'. Što, naravno, nije nikakav problem.

"Evo, kad ćemo sljedeći put razgovarati, bit će to samo na hrvatskom", obećao je uz osmijeh.

Naravno, Euro je bio dominantna tema na početku razgovora. Arbër Hoxha odigrao je vrlo dobar turnir, svojim ulascima s klupe donosio je novu energiju, preokret. Pogotovo protiv Hrvatske, kad je napravio nered u našoj obrani, 'isposlovao' pogodak za 2-2, koji nas je udaljio od drugog kruga.

"Euro je za mene bio veliki doživljaj i sjajno iskustvo. Svaka je utakmica bila priča za sebe, pogotovo utakmica protiv Hrvatske. Igrali smo generalno jako dobro, možda ne protiv Italije, ali protiv Hrvatske i Španjolske smo pokazali da imamo dobru momčad. Protiv Hrvatske smo zabili prvi gol, onda primili dva, ali nismo se predali, nismo odustali i zabili smo za 2-2."

Je li, kad je ulazio u igru u Hamburgu, osjećao da će njegov dar-mar Hrvatsku gurnuti na rub ispadanja? Je li primijetio i prije ulaska da je Hrvatska slaba, da ima prostora za nokaut?

"Ne, nisam znao da će tako ispasti kad sam ulazio u igru, ali bio sam jako motiviran, kao i na svakoj utakmici, svakome igraču je tako na Europskom prvenstvu. Osjećao sam se dobro, a kad istrčiš u takvoj atmosferi, pred 60 tisuća ljudi, glasnih i euforičnih Albanaca i Hrvata, to je poseban osjećaj, dodatno gorivo."

Dobio je nakon te utakmice i puno pohvala iz Hrvatske, posebno od Dinamovih navijača. Iako je bio zaslužan za hrvatski 'flop' u zadnjim sekundama, mnogi su rekli, ako je već morao netko, neka bude Hoxha.

"Želim zahvaliti svima na pohvalama, pogotovo Dinamovim navijačima. I želim tako igrati i ove sezone u Dinamovom dresu! Svjestan sam da u prvih šest mjeseci nije uvijek bilo dobro, da sam imao loših razdoblja. No, uvijek dajem sve od sebe i vjerujem da ću u novoh sezoni biti bolji, da ću ovu igru s Eura pokazati u Dinamovom dresu."

Pamti se i slika s kraja utakmice kad je tješio utučenog Luku Modrića.

"Rekao sam mu samo: 'puno sreće u idućim utakmicama!' Bila mi je velika čast što sam igrao protiv njega, što smo se susreli na terenu. On je sjajan čovjek i sjajan igrač, doista za mene veliko zadovoljstvo i uspomena za cijeli život."

A u Maksimiru ga je dočekao Marko Pjaca. Sad su konkurenti za lijevo krilo, vidjeli smo i na jednom od treninga kako jedan drugoga guraju da budu još bolji. Hoxha ga je dočekao prijateljski, ustupio mu je svoj broj 20.

"Konkurencija je normalna i dobra stvar u klubu kao što je Dinamo, može te samo gurati naprijed. Pjacu izuzetno poštujem, on je vrhunski dečko i vrhunski igrač. Da, prepustio sam mu i njegov broj 20, on je to želio, on to zaslužuje. Igrao je kao mlad u Dinamu, bio je jedan od najvećih talenata, ne samo u Dinamu, nego i u Europi, napravio veliki transfer i doista nisam vidio nikakav problem u tome da mu prepustim broj, koji nosi veći dio karijere, ako mu je to važno. Ja ću nositi broj 11. Prvo je vrhunski dečko, a onda i vrhunski igrač."

Prvu polusezonu u Dinamu pamtit ćemo Hoxhu, dakle, po amplitudama. Od utakmica u kojima nije izgledao kao pojačanje do onih, koje je odlučio. Poput asistencije Kaneku za prolaz Betisa i onaj gol na Rujevici za naslov prvaka.

"Da, na početku nije bilo najbolje, imao sam amplitude, bilo je gore-dolje, trebalo mi je neko vrijeme da se prilagodim. Bili smo i kao momčad u teškoj situaciji, nije nam išlo, ali na kraju je sve ispalo super, uzeli smo sve što smo mogli."

Kako se bilo nositi s očekivanjima i pritiskom velikog kluba kao što je Dinamo?

"U početku je bilo teško, ali s vremenom se privikneš, shvatiš da je recept da na terenu moraš uvijek dati sve od sebe, biti dobar, jer u Dinamu se priznaju samo pobjede. Sad sam spreman na za taj pritisak i očekivanja."

Znači, u novoj sezoni mogli bismo gledati pravog Hoxhu?

"Očekujem da ću biti bolji i znam da moram biti. Poznajem mentalitet kluba, znam što se očekuje, kako Dinamo funkcionira. Bit će mi sigurno lakše iduće sezone!"



Tagovi

GNK DinamoArber HoxhapripremeLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti