Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Germanijak.hr postava 29. kola: Osijekov trojac, Slovenac i Kolumbijac iz Rijeke, Dabro u vrhu napada

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 05.04.22. | 00:00

Još jedno zanimljivo kolo je za nama, s tim da je derbi kola nažalost naviše pamtimo po sudačkim odlukama, a ne po golovima.

Devet pogodaka, 17 žutih kartona i dva kaznena udarca vidjeli smo ovog 29. kola u 1. HNL. Većih iznenađenja nije bilo, vidjeli smo četiri pobjede favorita, dok u derbiju kola nije bilo golova, a samim time ni pobjednika.

Novo kolo u hrvatskom nogometu otvorili su Šibenik i Gorica. Gosti su na kraju stigli do minimalne pobjede, jedini pogodak na utakmici postigao je Vlatko Stojanovski, a otkako je sjeo na klupu kluba iz Turopolja, Samir Toplak upisao je tri pobjede i jedan remi. Pravi preporod doživjeli su Goričani dolaskom Toplaka u klub, a da su kojim slučajem u ponedjeljak Farmaceuti napustili Kranjčeviću s pozitivnim rezultatom, u 30. kolo 1. HNL ušli bi kao peta momčad prvenstva.

Tko će biti prvak? (1.35) Dinamo (5.50) Osijek (10.00) Hajduk (15.00) Rijeka

Gorici je ovo bila četvrta utakmica zaredom u kojoj nisu poraženi, dok je domaćinu ovo bio četvrti uzastopni poraz u prvenstvu. Da Rosas u prvom dijelu sezone nije skupio zavidan broj bodova, tko zna kako bi se do kraja sve odvilo, jer u nastavku sezone Šibenik je najgora momčad 1. HNL s osvojenih četiri od maksimalnih 27 bodova. Domaćin, izuzev jedne prilike na početku utakmice, nije opasnije ugrozio gol gostiju, iako je Dean Računica poslije ogleda izjavio kako njegova momčad izgleda nešto bolje u odnosu kad je prvu njegovu utakmicu na klupi Šibenika.

U subotu smo isto tako mogli uživati u ogledu Istre 1961 i Rijeke, utakmice koju neki vole nazivati 'Derbijem della Učka', iako glavnih komponenata da bi se taj ogled nazivao derbijem zapravo nema. Beljo je imao dvije poluprilike, vidjeli smo i jednu dobru intervenciju Labrovića, a gosti su 'na mišiće', a mišići su se te subote zvali Haris Vučkić, stigli do očekivana i važna tri boda.

Slovenski ofenzivac igra sve bolje u dresu Rijeke. Ovo mu je bio osmi pogodak u 1. HNL ove sezone, a efikasniji od njega u redovima Riječana samo su Josip Drmić (16) i Robert Murić (10). Potonji je asistirao Vučkiću za drugi pogodak, a u ogledu protiv Istre 1961 još jednom se istaknuo Kolumbijac Solano koji je došao u zimskom prijelaznom roku te se veoma brzo pokazao pravim pojačanjem Riječana. Po tko zna koji put skauting služba kluba s Kvarnera napravila je dobar posao, a Tomiću je pao kamen sa srca nakon što je njegova momčad u prethodna dva ogleda protiv Dragovoljca i Gorice upisala dva poraza. Privremeno je Rijeka opet na trećem mjestu 1. HNL, s tim da Hajduk ima utakmicu manje od rivala s Kvarnera.

Nedjelja je cijela bila u znaku derbija, a ogled Dinama i Hrvatskog dragovoljca bio je dobar uvod u isti. Prvi put ove sezone kad su Crni gostovali u Maksimiru Plavi su im zabili osma pogodaka, ali ovog puta predstavili su se u puno boljem svijetlu. Čak si u ranoj fazi utakmice imali nekoliko dobrih prilika da ugroze Livakovića, ali do pogotka ipak nisu mogli.

Plavi su na kraju rutinski slavili rezultatom 2:0. Kopić je istaknuo da njegova momčad u prvih 20-ak minuta nije bila na razini kakvu zahtjeva klub poput Dinama, ali razlika u kvaliteti bila je tolika da je domaćin, iako nije igrao na svojih 100 posto, rutinski odradio posao i osigurao nova tri boda. Petar Bočkaj asistirao je za prvi pogodak na utakmici, dok je kod drugog najveći dio posla odradio mladi Baturina koji je 'natjerao' Smolčića na autogol.

Potom je uslijedio derbi, utakmica koju su nogometni fanatici u Hrvatskoj najviše čekali. Osijek je ugostio Hajduk, prvih 45 minuta, iako pogodaka nije bilo, je odrađeno na iznimno visokoj razini, a uvjerljivo najslabiji pojedinac na terenu bio je sudac Jović koji se istaknuo s nekoliko loših procjena.

Kod domaćina su najbolji bili Bralić, Žaper i Nejašmić koji je bio igrač utakmice, dok su kod gostiju veoma dobre utakmice odigrali kapetan Lovre Kalinić te centralni branič Elez.

Utakmicu je obilježio i katastrofalan kazneni udarac Mije Caktaša koji je mogao zagorčati život svojoj bivšoj momčadi, ali je njegova Panenka na kraju otišla preko gola. Užasan pokušaj ofenzivnog veznjaka domaćina kojem je malo 'u glavu' ušao i kapetan gostiju Lovre Kalinić sitnim provokacijama i mentalnim igricama prije samog izvođenja najstrože kazne. Iako Kalinić nije obranio udarac svojeg nekadašnjeg suigrača, sigurno je utjecao na njegovu 'nervozu' te je zbog toga zaradio 'pola ocjene više'.

Kolo su zaključili Lokosi i Farmaceuti ogledom u Kranjčevićevoj. Gosti su poveli preko Crnca, drugog Crnca koji je postigao pogodak u 1. HNL nakon nekadašnjeg braniča Marsonije i Slaven Belupa Pave.

Posljednji ogled ovog kola odlučio je Marko Dabro koji je ušao s klupe i s dva pogotka preokrenuo rezultat u korist domaćina. Prvo je lijepo realizirao najstrožu kaznu, a zatim u 77. minuti sjajno realizirao jednu priliku koju mu je namjestio Cipetić, s tim da Dabro 'zahvalnicu' može uputiti i na adresu Gorana Parackog koji je lošom procjenom leta lopte sudjelovao u kreiranju ove prilike Lokosa.

POTEZ KOLA – MIJO CAKTAŠ

Uglavnom je ova rubrika namijenjena za nešto dobro, ali iz perspektive navijača Osijeka, ovaj put je nešto loše nešto po čemu će se pamtiti 29. kolo 1. HNL. Caktaš je mogao postati heroj navijača Bijelo-plavih, ali njegovom panenkom bodovna razlika između Osijeka i Dinama dodatno se povećala, što u prijevodu znači da su se šanse da prvi put u povijesti naslov prvaka završi na krajnjem istoku Hrvatske dodatno smanjile. Caktašev promašeni kazneni udarac pogledajte u nastavku.

 


Germanijak.hr postava 29. kola:


1. HNL, 29. kolo

Subota, 2. travnja

Šibenik – Gorica 0:1

Istra 1961 – Rijeka 0:2

Nedjelja, 3. travnja

Dinamo – Hrvatski dragovoljac 2:0

Osijek – Hajduk 0:0

Ponedjeljak, 4. travnja

Lokomotiva – Slaven Belupo 3:1

Tko će biti prvak? (1.35) Dinamo (5.50) Osijek (10.00) Hajduk (15.00) Rijeka

1.HNL, 30. kolo

Petak, 8. travnja

Gorica – Istra 1961 18.00

Subota, 9. travnja

Hrvatski dragovoljac – Lokomotiva 17.00

Hajduk – Šibenik 19.05

Nedjelja, 10. travnja

Slaven Belupo – Osijek 17.00

Rijeka – Dinamo 20.00

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Germanijak postava kolaHNLLovre KalinićAnders SolanoJosip ElezSlavko BralićIvan MiličevićDarko NejašmićMihael ŽaperHaris VučkićPetar BočkajMarko DabroMijo Caktaš

Ostale Vijesti