Slavko Midžor/Pixsell
Slavko Midžor/Pixsell

Dinamo tek u drugom poluvremenu slomio otpor Hrvatskog dragovoljca, presudio autogol Smolčića (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 03.04.22. | 17:56

Vodeća momčad prvenstva namučila se protiv Sigećana koji su igrali u bojama ukrajinske reprezentacije, Kopić ke morao uvesti i Ademija i Ristovskog da sačuva pobjedu

Namučili su se Dinamovi nogometaši protiv Hrvatskog dragovoljca u 29. kolu Prve HNL da dođu do već davno uračunata tri boda i bude im gotovo svejedno kako će završiti sudar izravnih konkurenata za naslov prvaka u Gradskom vrtu. Za pobjedu 2:0 zabili su Komnen Andrić u 46. i Ivan Smolčić autogol u 81. Igrali su Crni iz Sigeta u ukrajinskim bojama i namučili Zagrepčane kao da su na drugoj strani bili njihovi kijevski imenjaci, stvorili su više prilika Kopićevoj momčadi nego Osijek i Hajduk zajedno u nedavnim derbijima...

Plavi su na momčad vrijednu prvaka ličili tek na momente u drugom poluvremenu, kad su, očito nakon trenerove jezikove juhe, zaigrali punom snagom. Imali su i sreću da su poveli već u 37. sekundi nastavka, a uoči derbija s Rijemom na Rujevici u sljedećem kolu može ih radovati da su se sačuvali javnh opomena, koje bi nekima bile treće. Štoviše, zagrebački sudac Ante Čuljak, onaj kojeg je Nenad Bjelica nedavno prozivao, nije pokazao nijedan žuti karton.

Trener Dinamovih nogometaša Željko Kopić iznenadio je s postavom za sraz s Hrvatskim dragovoljcem na tragu onog o čemu smo pisali u najavi: Petković i Tolić zajedno su u vezi, uz Mišića na 'šestici', a Andrić i Oršić su u napadu. Petko je, dakako, bio 'desetka', a Tolić 'osmica', u defenzivi uz Mišića, u ofenzivi se, nakon što bi sudejlovao u otvaranju, pridodavao naprijed.

Nadalje, Špikić je desni, a Bočkaj lijevi bočni, dočim je trojac u obrani bio Theophile, Dilaver, Franjić, što znači da se za Rujevicu odmarao i čuvao trećeg žutog kartona Josip Šutalo. Makedonci Ademi i Ristovski bili su na klupi, kao i Gojak, Moharrami, Emreli, Baturina, Jurić te povratnik nakon ozljede Dino Perić. Osim Šutala, u zapisniku nije bilo ni Lauritsena.

Trener gostiju, Dragan Tadić, postavio je gotovo istu postavu kao s Rijekom prije tri tjedna, jedina razlika je iskusni Brtan u vezi umjesto Bašića. Hrvatski dragovoljac je igrao u žuto-plavim dresovima s dezenom narodne nošnje ratom zahvaćene Ukrajine. U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa, ti dresovi moći će se kupiti na klupskom web shopu po cijeni od 400 kn, a sav iznos bit će doniran zagrebačkom Crvenom križu koji svakodnevno brine o 630 obitelji iz Ukrajine koji su utočište pronašlu u glavnom gradu Hrvatske. Evo i slike:

Slavko Midžor/PixsellSlavko Midžor/Pixsell

Na početku je HD iznenadio domaćina, ali i 2029 gledatelja na tribinama: već u 30. sekundi Karrica je pobjegao Theophileu i Dilaveru, a Franjić spasio ispred Frigana. Presing su zaigrali mladi, Rijekinim kadrom 'boostani' Dragovoljci, Dinamo je tek u 4. minuti prešao centar, a u 5. imao prvu priliku, Bočkaj za Špikića, ali preslab udarac. U 6. minuti Petković je sa 20 metara zagrijao Šubarića. Dobro su se gosti branili u gustih 5-4-1, blokom iz kojeg su vrebali kontre, tako je Kopić u najavi rekao da ih očekuje, za tako nešto je spremao protuigru.

Međutim, mučili su se Plavi, griješio je Emir Dilaver, koji je zaigrao nakon mjesec dana, a starter je bio prvi put nakon 3. listopada i dvoboja s – Hrvatskim dragovoljcem (8:0). Nisu gosti znali iskoristiti te darove domaćih...

U 27. minuti Petković je bio u prilici nakon prekida, ali mu je volej iz okreta bio neprecizan. U 29. je Mišić nakon solo-akcije pucao preko vratiju. Rastreseno su, nervozno djelovali dinamovci. Pokušavali su preko oba boka, ali nisu uspijevali izigrati suparnike u zadnjoj trećini terena. U 32. minuti, nakon brze akcije koju je začeo Petković i prebrojavanja zdesna na lijevo, Bočkaj je pucao, Šubarić obranio, natrčao je Andrić, no Šubarić je tijelom zaustavio i njegov udarac. Dotad najveća prilika za Dinamo!

Nastavili su domaći s pritiskom, bili su u kaznenom prostoru i Franjić i Špikić i Tolić, no uvijek bi netko od gostiju odbio loptu, barem u korner. No, kako to obično biva, u 42. minuti kontra gostiju koju je osvojenom loptom začeo Smolčić, Karrica glavom proigrao Hodžu, ovaj izbacio Frigana, ali mladi Riječanin opet nije bio precizan iz obećavajuće situacije.

U drugom poluvremenu, Dinamo je energično krenuo s centra, odmah stisnuo i zabio. Prvo je Vulikić blokirao Oršića u matnoj situaciji, no potom je Majstorović uklizavanjem neželjeno dodao Bočkaju na lijevom krilu. Uslijedio je oštar centaršut, a na drugoj vratnici ispred stopera se ubacio Andrić i nogom skrenuo loptu u mrežu. Teškom mukom domaći su došli do 1:0, u 37. sekundi nastavka.

No, nisu dragovoljci klonuloi duhom, nastavili su kao da se ništa nije dogodilo. U 50. minuti se tako Roko Jurišić, bivši Dinamov junior 'fakin' izborio za udarac i dobro zagrijao Livakovićeve dlanove.

Vidio je Kopić da Vrag odnosi šalu i uveo svoja dva makedonska ratnika, dočekana pljeskom, Stefan Ristovski i Arijan Ademi umjesto Franjića i strijelca Andrića. To je, dakako, značilo rošade: Dilaver je prešao na Franjićevo mjesto lijevog stopera, Theophile u sredinu, a Tolić na 'desetklu', a Petković naprijed, u tandem s Oršićem. Ademi je ubro došao u priliku za gol, ali je pucao ravno u Šubarića.

U 64. minuti mijenjao je i Tadić, odmah trojicu. Filip Braut je ušao na desni bok, pa se Majstorović se pomaknuo desno naprijed, Mario Veljača ušao u špicu umjesto Frigana, a Admir Bristrić na lijevo umjesto Karrice. Kopić je odgovorio šest minuta kasnije Moharramijem i Emrelijem umjesto Špikića i Petkovića.

Azer Emreli je u 77. minuti pogodio gredu, protiv Šibenika sjevernu, ovaj put južnu (i ta se još trese!), a Kopić iskoristio i posljednju zamjenu, uveo mladog Martina Baturinu umjesto Tolića. I u 81. minuti srednji sin Mate Baturine je probio po desnoj strani, do visine peterca, htio dati paralelu Oršiću, ali uklizao je Ivan Smolčić i prevario vlastitog vratara. Tada su tek navijači, ali i klupa i Uprava Modrih mogli odahnuti...

No, u sudačkoj nadoknadi, nakon dvaju prekida, dvije prilike za goste, morao je intervenirati Livaković, no sačuvao je sviju mrežu.

U sljedećem kolu Dinamo 10. travnja u 20 sati gostuje kod Rijeke, a Hrvatski dragovoljac dan ranije u 17 sati u Kranjčevićevoj dočekuje Lokomotivu.

1.HNL, 29.kolo, Zagreb

Dinamo – Hrvatski dragovoljac

Stadion: Maksimir. Gledatelja: 2029.

Sudac: Ante Čuljak (Zagreb). Pomoćnici: Vedran Đurak (Sveti Ivan Zelina) i Ivan Mihalj (Velika Gorica). VAR: Marin Vidulin (Kanfanar). AVAR: Robi Kezele (Rijeka).

Strijelci: 1:0 Andrić (46', Bočkaj), 2:0 Smolčić (81'-ag, Baturina)

Žuti kartoni: -

Crveni kartoni: -

Dinamo (3-4-1-2): Livaković – Theophile, Dilaver, Franjić (56’ Ristovski) – Špikić (70. Moharrami), Mišić, Tolić (78’ Baturina), Bočkaj – Petković (70’ Emreli) – Andrić (56’ Ademi), Oršić

Hrvatski dragovoljac (3-4-2-1): Šubarić – Smolčić, Galešić, Vulikić – Majstorović (87. Cvetković), Brtan, Hodža (87’ Kukoč), Jurišić – K. Perić (64’ Braut), Karrica (64’ Bristrić) – Frigan (64’ Veljača)

1. HNL, 29. kolo

Subota, 2. travnja

Šibenik – Gorica 0:1

Istra 1961 – Rijeka 0:2

Nedjelja, 3. travnja

Dinamo – Hrvatski dragovoljac 2:0

Osijek – Hajduk 19.30

Ponedjeljak, 4. travnja

Lokomotiva – Slaven Belupo 18.00 


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

GNK DinamoHrvatski dragovoljacDinamo ZagrebPrva HNLHNL

Ostale Vijesti