Ivo Cagalj/Pixsell
Ivo Cagalj/Pixsell

Hrabri Split minimalno poražen od Crvene zvezde

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 02.01.22. | 21:15

Žuti su na Gripama pružili dobar otpor najboljoj momčadi ABA lige.

Košarkaši Splita odlično su se borili protiv favorizirane Crvene zvezde, ali najbolja momčad ABA lige s Gripa odlazi s pobjedom 62:66. Sam rezultat govori kako se radilo o utakmici u kojoj su obrane bile bolje od napada. Gosti su vodili od sredine prve četvrtine, ali Splićani su se uporno vraćali u utakmicu pred svojom glasnom publikom. Ipak, bez trojice igrača koji nisu igrali zbog bolesti Žuti nisu uspjeli iznenaditi Beograđane, Crvena zvezda je kvalitetnija momčad premda nije odigrala dobru utakmicu. Potpuno su gosti zakazali u šutu, samo 36 posto uspješnosti premalo je za momčad njihove kvalitete. Ipak, dominirali su u skoku i to je bila prevaga na Gripama.

Pred početak dvoboja gledatelji na Gripama su se ustali na noge kako bi pozdravili trenera Hajduka Valdasa Dambrauskasa kojem je direktor Splita na poklon uručio dres Žutih s brojem sedam na leđima. Dambrauskas dolazi iz zemlje košarke Litve, već je dolazio gledati utakmice Splita i veliki je zaljubljenik u košarku pa su Žuti iskoristili trenutak i uručili mu novogodišnji poklon. Naravno, minutom šutnje odana je počast profesoru Vinku Bajroviću Capi, nekadašnjem igraču i funkcioneru Žutih koji je danas preminuo u Splitu.

 Ivo Cagalj/Pixsell Ivo Cagalj/Pixsell

Na tribinama Gripa se okupilo više od 1200 gledatelja, najviše ove sezone, protiv najbolje momčadi u regiji. Htjeli su se Splićani pokazati u najboljem izdanju, ali nažalost utakmicu su morala preskočiti trojica važnih igrača, Toni Perković, Maj Kovačević i Josip Jukić. Izgleda da je razlog koronavirus mada nismo dobili službenu potvrdu.

Prevelik je to bio hendikep za momčad Srđana Subotića, ušli su u utakmicu puni energije kojom su prednjačili mladi Runjić i Bajo, ali egal je potrajao samo pet minuta i rezultata 9:9. Gosti su potom malo pojačali ritam u obrani i počeli se odvajati, bilo je jasno da su znatno kvalitetnija momčad. Nije Crvenu zvezdu dobro služio šut, do kraja prve četvrtine poveli su 9:16, seriju 12:0 produžili su do 13. minute i rezultata 9:21. Splićani više od osam minuta nisu postigli niti jedan koš, sve dok Vuko nije zaustavio seriju Beograđana. Sredinom druge četvrtine probudio se novi igrač Žutih Shannon Shorter, pogodio je dvije trice pa se Split malo trgnuo, došao na minus šest (21:27) u 17. minuti. Odmah je tricom uzvratio mladi Lazarević, smirio publiku i domaće igrače. Završnicu druge četvrtine obilježio je Bajo s nekoliko ubačaja nakon što se izvrtio iz „pick and rolla“, ali Žuti su podbacili u obrambenom skoku pa su gosti održavali prednost. Imala je Crvena zvezda čak 10 napadačkih skokova u prvom poluvremenu, Split samo tri, a ukupno su gosti imali devet skokova više (13:22). Na odmor se otišlo rezultatom 27:34 s tim da su jedni i drugi imali slab postotak šuta, Split 38 posto, Crvena zvezda 37 posto.

Treću četvrtinu tricom je otvorio Shorter za samo minus četiri Splita (30:34), ali u idućem napadu Wolters postiže koš uz prekršaj nakon kojeg pogađa i slobodno bacanje. Potom Ukić još jednom tricom diže publiku, a zatim Žganec krade loptu i šalje u kontru Runjića koji polaže za 35:37 u 23. minuti. Split se definitivno vratio u utakmicu, ali novi problem za domaće je bila četvrta osobna pogreška iskusnog Žganeca u 25. minuti. Inferiornost pod košem nastojali su nadomjestiti trkom i energijom u čemu je prednjačio Runjić, a pomoglo je i što gosti nisu mogli pogoditi gotovo ništa. Do 28. minute Beograđani su imali čak 24 pokušaja za tricu, pogodili tek četiri pa je Split i dalje bio u utakmici. U posljednjem napadu treće dionice veteran Ukić je solo akcijom smanjio na 42:47 i dobio veliki pljesak s tribina. Ostalo je tek desetak sekundi do kraja četvrtine, Ivanović je natjerao Žganeca na petu osobnu i pogodio dva bacanja za 42:49.

 Ivo Cagalj/Pixsell Ivo Cagalj/Pixsell

Amerikanac Shorter je opet četvrtinu otvorio tricom, na isteku 32. minute iz kuta je smanjio na 45:49 za novu nadu Splićana. Trener gostiju Dejan Radonjić je tražio raspoloženu postavu, ima luksuz da može birati između brojnih rješenja, ali nije ih našao. Dočekali su gosti tricu Nikole Ivanovića za 47:53 u 34. minuti, potom je Vuko smanjio na 49:53 i s tim se rezultatom ušlo u posljednjih pet minuta.

Precizan je potom s linije slobodnih bacanja bio Kuzmić, na drugoj strani Shorter je pogodio sva tri bacanja nakon prekršaja na šutu za tricu. Uzvratio je White dvojkom za pet koševa prednosti (52:57), potom Ukić nije bio precizan iz dva pokušaja u istom napadu, a White je nakon minute odmora pogodio jedno bacanje. Ostalo je tri minute do kraja, loptu je odmah uzeo Shorter i pogodio tricu s osam metara za 55:58, ali radost gledatelja kratko je trajala jer je Ivanović uzvratio teškom tricom. Shorter je potom ubacio skok šut za dva, Crvena zvezda je kod rezultata 57:61 pozvala minutu odmora dok je do kraja ostalo nešto manje od dvije minute. Novi napad gostiju opet je vodio Ivanović, držao loptu do posljednjih sekundi i promašio tricu, ali Lazić je skočio u napadu i dao drugu priliku gostima. Iskoristio ju je Dobrić tricom s osam metara za 57:64, minutu i 15 sekundi do kraja. Opet je Shorter uzeo loptu, iznudio prekršaj i pogodio samo jedno slobodno bacanje. Ostali su domaći u presingu i ukrali loptu pa je Runjić smanjio 60:64, 54 sekunde do kraja. Pozvao je Radonjić novu minutu odmora, u idućem napadu White je promašio tricu za goste, pola minute do kraja. Shorter je tražio brzu tricu i promašio, lopta je pala ispred nekoliko igrača, borbeni Mitrović uzeo je loptu i osigurao pobjedu Crvene zvezde. Do kraja su Ivanović i Barič bili precizni s linije slobodnih bacanja, ali pobjeda gostiju nije mogla doći u pitanje.

Žute je predvodio Shorter s 24 koša od čega pet trica, Lovre Runjić ubacio je 13. Kod Crvene zvezde samo su Ivanović i White bili dvoznamenkasti s 11 odnosno 10 koševa.

Beogradska momčad je na vrhu ABA lige s 13 pobjeda i jednim porazom, Split je posljednji s dvije pobjede i 12 poraza.



Ostale Vijesti