Germania
Germania

Najava dana: Košarkaši u borbi za Pariz, tražimo posljednja dva putnika u četvrtfinale Eura

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 02.07.24. | 07:59

Evo što smo vam za danas izdvojili.

Slovenija – Hrvatska, 20.00

(Košarka, kvalifikacije za OI)

Nakon rukometaša i vaterpolista, posljednja momčad koja bi na Olimpijskim igrama u Parizu mogla predstavljati Hrvatsku su košarkaši. Njihov posljednji nastup na najvećem planetarnom sportskom natjecanju gledali smo u Rio de Janeiru 2016. godine, a od 2. do 7. srpnja očekuje ih nastup na kvalifikacijskom turniru. Hrvatska nastupa na turniru u Grčkoj i u skupinu A je sa Slovenijom i Novim Zelandom, a križat će se sa skupinom B u kojoj su Egipat, Grčka, Dominikanska Republika. Obje skupine igrat će se u grčkom gradu Pireju. Prve dvije reprezentacije prolaze u polufinale, a naše igrače večeras očekuje izuzetno težak dvoboj protiv Slovenije predvođene Lukom Dončićem.

Egipat – Dom. Republika, 16.30

(Košarka, kvalifiacije za OI)

Dvoboj je ovo skupine B na turniru na kojem igra i Hrvatska. U toj grupi Grčka je apsolutni favorit za prvo mjesto na domaćem terenu, dok je Egipat veliki autsajder. Što se Dominikanske republike tiče, na turnir stižu bez dvije najveće zvijezde. Naime, neće igrati Karl Anthony Towns i Al Horford, pa će glavna zvijezda biti Chris Duarte iz Sacramento Kingsa.

Gruzija – Latvija, 18.00

(Košarka, kvalifikacije za OI)

Bit će ovo izuzetno zanimljiv dvoboj jer su obje momčadi krcate sjajnim igrčaima. Kod Latvije će veliki hendikep biti izostanak Kristapsa Porzingisa. Latvijski 28-godišnji krilni centar pretrpio je u drugoj utakmici NBA finala puknuće medijalnog retinakuluma, a vrijeme potrebno za oporavak mu onemogućuje nastup za reprezentaciju Latvije na Olimpijskim igrama u Parizu, čak i ako ih izbore. No, ima u baltičkoj selekciji sasvim dovoljno sjajnih igrača da zamijene učinak Porzingisa. Ponajprije, braća Bertans, Žagars, braća Kurucs, Timma, Strelnieks i drugi. Ova skupina igra se u Rigi tako da je Latvija priličan favorit za pobjedu protiv Tornikea Shengelije i društva s Kavkaza.

Brazil – Crna Gora, 14.30

(Košarka, kvalifikacije za OI)

Selekcija koju s klupe predvodi Aco Petrović nastupa na turniru u Rigi, a u skupini ih očekuju dvoboju protiv Kameruna i Crne Gore. Upravo će naši južni susjedi biti prvi protivnici Brazila, koji u dvoboj ulazi kao veliki favorit. Predvode ih neuništivi Marcelino Huertas, Bruno Caboclo, Yago Dos Santos, Raul Neto, Gui Santos i drugi. Sjajna skupina izvrsnih igrača, no adute imaju i Crnogorci, koje predvodi Nikola Vučević, uz naturaliziranog Amerikanca Kendricka Perrryja.

Rumunjska – Nizozemska, 18.00

(Nogomet, Euro, 1/8 finala)

Rumunjska će u Münchenu tražiti još jedan iznenađujući skalp, kada će svoju snagu odmjeriti protiv Nizozemske. Izabranici Edwarda Iordanescua bili su na vrhu iznimno tijesne skupine E te zaslužili susret s Nizozemcima, koji su bili osuđeni na neočekivano treće mjesto u skupini D. Rumunjska je okončala 24-godišnji izgon iz nokaut faze velikih turnira, nakon što je posljednji put napredovala dalje od grupne faze Europskog prvenstva 2000. prije nego što je pala na prvoj prepreci u izdanjima 2008. i 2016. Trijumf u samo jednoj od zadnjih sedam utakmica na svim turnirima također ne daje Rumunjskoj puno prostora za optimizam, ali nadolazeći protivnici sigurno imaju puno samopouzdanja, unatoč trećem mjestu i 'provlačenju' kroz ušicu igle. Oranje je pretrpjelo poraz u samo jednoj od prethodnih 13 utakmica s Rumunjskom, izgubili su 1-0 u kvalifikacijama za Euro 2008., ali su ispravili te pogreške trijumfom od 2-0 te iste godine, što je ostala njihova jedina bitka na velikim turnirima do danas.

Neželjenu obrambenu promjenu mora napraviti rumunjski trener Iordanescu, koji je izgubio lijevog beka Nicusora Bancua zbog skupljanja žutih kartona. Ovaj 31-godišnjak je drugi put opomenut u grupnoj fazi protiv Slovačke. Desni bek Vasile Mogos i Deian Sorescu - kojemu je ugodnije u ulozi napadača - smatraju se dvojicom glavnih kandidata za zamjenu Bancua, a prvi bi mogao dobiti prednost zbog svog obrambenog stila, čime bi Andrei Ratiu bio pomaknut ulijevo. Marin je opet u treningu, a Iordanescu ima nedoumicuc u napadu, gdje se bore Ianis Hagi, Dennis Man, Florinel Coman i Valentin Mihaila za dva mjesta s obje strane Denisa Dragusa. Nasuprot tome, svaki bi nizozemski vojnik trebao biti dostupan, ali očekuju se taktičke promjene u veznom redu. Uz to, Joshua Zirkzee sada ponovno u trenira nakon kratke bolesti.

Uz svo dužno poštovanje prema Rumunjskoj, Nizozemska do sada još nije pokazala za što je doista sposobna, Koemanovi bistri napadači trebali bi doći do punog sjaja tek u ovoj utakmici.

Rumunjska (4-3-3): Nita - Mogoš, Dragušin, Burca, Ratiu - R. Marin, S. Marin, Stanciu - Hagi, Draguš, Coman

Nizozemska (4-2-3-1): Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Reijnders, Schouten - Frimpong, Simons, Gakpo - Otplatiti

Austrija – Turska, 21.00

(Nogomet, Euro, 1/8 finala)

Austrija je bila jedna od najimpresivnijih momčadi na Euru 2024., ali se u suočava s teškim ispitom protiv Turske u fazi osmine finala. Bivši menadžer Manchester Uniteda Ralf Rangnick okupio je dobro organiziranu momčad i pobjede protiv Poljske i Nizozemske, nakon žestokog poraza od Francuske u prvoj utakmici, dovele su ih do iznenađujućih pobjednika skupine D. Međutim, Turska također ima zamah na svojoj strani, nakon što je bivši Evertonov napadač Cenk Tosun pobjedničkim golom protiv Češke donio momčadi Vincenza Montelle drugo mjesto u skupini F. Dok pokušavaju slijediti korake Turske koja je 2008. stigla do posljednja četiri, Austrija je već izjednačila svoj najbolji učinak ikada na Europskom prvenstvu i nastoji po prvi put proći u četvrtfinale. Pobjednici će se sučeliti s Rumunjskom ili Nizozemskom na Olympiastadionu u Berlinu u subotu za mjesto među posljednje četiri reprezentacije.

Abdulkerim Bardakci vratio se nakon suspenzije i trebao bi se pridružiti Merihu Demiralu u srcu turske bek četvorke, s Okayem Yokusluom, Kaanom Ayhanom i Orkunom Kokcuom koji se bore zamijeniti Calhanoglua u veznom redu. Prvog golmana Merta Gunoka još muči ozljeda, iako se vratio treningu pa bi mogao biti između vratnica.

Ako su igrači poput Arde Gülera i Hakana Çalhanoğlua u najboljoj formi, Turska će biti opasna, iako to možda neće biti dovoljno da zaustavi Austrijance. Talentirana turska momčad posjeduje alate za probijanje gotovo svakog protivnika, ali i dalje su obrambeno ranjivi i jako će im nedostajati njihov kapetan u Leipzigu protiv organizirane Austrije.

Austrija (4-2-3-1): Pentz - Posch, Danso, Lienhart, Mwene - Seiwald, Grillitsch - Schmid, Baumgartner, Sabitzer - Arnautović

Turska (4-2-3-1): Gunok - Muldur, Demiral, Bardakci, Kadioglu - Yuksek, Yokuslu - Kahveci, Guler, Yildiz - Yilmaz

Brazil – Kolumbija, 03.00

(Nogomet, Copa, skupina D)

Sraz na vrhu ljestvice za kraj grupne faze Copa Americe. Kolumbijci su dobili svoje prve dvije utakmice u skupini D i mogu zadržati svoj savršen niz netaknutim pobjedom u ovoj utakmici. U utakmicu ulaze s dva boda prednosti u odnosu na Brazilce, pa bi čak i remi Kolumbiji osigurao prvo mjesto u skupini. Što se tiče Brazila, oni bi prošli u četvrtfinale s remijem, ali dobra igra protiv Cafeterosa je neophodna jer žele izgraditi zamah uoči nokaut faze. Kolumbija, pod vodstvom Argentinca Nestora Lorenza, nije okusila poraz u 25 utakmica i pobijedila je Brazil 2-1 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u studenom.

Kostarika – Paragvaj, 03.00

(Nogomet, Copa, skupina D)

Kostarika još uvijek ima male šanse za prolazak u četvrtfinale Copa Americe, ali trebat će im velika pobjeda protiv Paragvaja u utorak kako bi održali svoje nade. Ticosi su treći u skupini D, tri boda manje od drugoplasiranog Brazila. Brazilci se u isto vrijeme sučeljavaju s vodećima u skupini - Kolumbijom, a Kostarika će također željeti da izgube- po mogućnosti s velikom razlikom - kako bi nadoknadili zaostatak od šest golova u gol-razlici. To je mala prilika, ali Kostarikanci se nadaju da protivnici nisu motivirani budući da su već eliminirani s natjecanja. Paragvaj je na dnu i ne može se kvalificirati dalje. Izgubili su obje dosadašnje utakmice, 2-1 od Kolumbije i 4-1 od Brazila u skupini koja se pokazala zahtjevnom.

Valmiera – Riga, 17.00

(Nogomet, Virsliga)

Evo nas u 21. kolu latvijskog prvenstva, trećeplasirana Valmiera protiv drugoplasirane Rige, razlika između njih je šest bodova. Valmiera je u prošlom kolu 'kihnula' kod vodećeg Rigas FS-a 1-4, prije toga je imala sedam pobjeda zaredom. Riga je 11 kola neporažena, pet bodova zaostaje za vodećim Rigasom, dakle pobjeda je jedina opcija ako želi do naslova. A želi...

Auda – Grobinas, 19.00

(Nogomet, Virsliga)

Dvoboj peto i sedmoplasirane momčadi u latvijskoj Ligi 10, šest bodova razlike je među njima, no Auda ima dva poraza zaredom, a Grobinas dvije pobjede u zadnja tri kola, uz poraz 0-6 doma od Rige. Prošla utakmica ovih dviju momčadi završila je 2-2, a pretprošla 1-1, obje su bile odigrane u Liepaji. Kako će biti u Rigi?



 


Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladioničarski dankladionicekladionica

Ostale Vijesti