Germania
Germania

Najava dana: Danas igraju Cristiano Ronaldo i debitanti iz Zemlje vina

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 18.06.24. | 07:59

Evo što smo vam za danas izdvojili.

Turska – Gruzija, 18.00

(Nogomet, Euro, skupina E)

Tursku smo dosta dobro upoznali u kvalifikacijama za Euro. Pobijedili su nas u Osijeku i zakomplicirali nam život. Međutim, iako su kvalifikacije završili kao lider skupine, samim time i potvrdili kvalitetu, u njima nisu briljirali, dapače. Da su razina ispod najjačih reprezentacija Europe potvrdili su 0-1 poraz od Mađarske i posebno 1-6 poraz od Austrije u prijateljskim utakmicama u ožujku. Turci će biti jako nepredvidljivi. Zbog svojeg stila igre koji graniči s fanatizmom, ali i individualne kvalitete, mogu pobijediti svakoga, ali nitko se ne bi začudio kada bi skupinu završili i kao posljednji.

U Njemačkoj se svakako mogu nadati velikoj podršci ogromne turske dijaspore. Utakmice će, praktički, igrati u domaćinskoj atmosferi, a to je dodatni 'argument' u korist Turskog prolaska skupine.

Gruzijci na turnir dolaze kao reprezentacija od koje se najmanje očekuje, no momčad s istoka Europe ili zapada Azije, kako vam je draže, ne smijemo samo tako otpisati. Recimo, prema popularnom TM-u čak četiri reprezentacije (redom: Slovačka, Slovenija, Albanija i Rumunjska) imaju manju prosječnu vrijednost od Gruzijaca. I sigurno će pokazati da nisu 'samo' zemlja vina, već i nogometnog talenta.

No u ovom su susretu ipak Turci osjetni favoriti. Imaju više kvalitete i iskustva, a sada to samo moraju pokazati na terenu u Dortmundu.

Turska (4-1-4-1): Çakir - Çelik, Demiral, Kaplan, Kadioglu - Özcan - Yilmaz, Çalhanoglu, Güler, Yildiz – Tosun.

Gruzija (5-3-2): Mamardašvili - Gočoleišvili, Dvali, Kašija, Kvirkvelija, Lobjanidze - Kočorašvili, Kvekveskiri, Čekvatadze - Kvarachelija, Mikautadze.

Portugal – Češka, 21.00

(Nogomet, Euro, skupina F)

Europski prvaci iz 2016. i viceprvaci iz 2004. na svako europsko prvenstvo stižu kao jedan od najvećih favorita natjecanja, ali ipak iz drugog ešalona reprezentacija koje mogu do titule. Na posljednjih sedam europskih smotri europski Seleçao je, osim zlata i srebra, u još dva navrata igrao polufinale (2000. i 2012.), dva puta četvrtfinale (1996. i 2008.), a na prošlom Euru (2021.) zapeli su u osmini finala izgubivši od Belgije. Najveći forte Portugala i dalje je, dakako, napad. Osim od gol-mašine Cristiana Ronalda (kojem bi ovo trebao biti posljednji Euro, možda i posljednje veliko natjecanje), suparničke obrane strahovat će od Rafaela Leaa, Dioga Jote, Goncala Ramosa, Joaa Felixa, sve redom elitnih napadača, a Roberto Martinez je prvoj momčadi priključio i Pedra Neta iz Wolverhamptona, odnosno mladog Francisca Conceicaa (21) iz Porta.

Kao samostalna država Česi su igrali na samo jednom Mundijalu, 2006. u Njemačkoj, a Euro u Njemačkoj 2024. bit će im osmo Europsko prvenstvo od samostalnosti, s time da nisu propustili niti jedno. U sklopu bivše države sa Slovačkom imaju zlato iz 1976. i dva treća mjesta, a kao samostalna Češka srebro 1996., jedno polufinale (2004.) i dva prolaska skupine (2012. i 2021.). Dakle, Euro je njihovo natjecanje... Ova Češka nije jaka kao slavna generacija iz 1996. ili ona koja je igrala 'najljepši nogomet' na Euru 2004. Međutim, i dalje je riječ o neugodnoj momčadi, posebno ako gledamo njen ofenzivni segment. Napad joj predvode Patrik Schick (uz C. Ronalda najbolji strijelac zadnjeg Eura) te Adam Hložek koji je 2021. imao tek 18 godina.

Međutim, u ovom ogleduu Leipzigu Portugal je jasan favorit i sve osim pobjede Portugalaca bi bilo veliko iznenađenje.

Portugal (4-3-3): Diogo Costa - Dalot, Dias, A. Silva, Cancelo - B. Silva, Palinha, Fernandes - Jota, C. Ronaldo, Leao.

Češka (5-3-2): Stanek - Coufal, Vitik, Zima, Krejči, D. Jurasek - Barak, Sadilek, Souček - Schick, Hložek.

Kalju – Kalev, 17.00

(Nogomet, Estonija)

U nekim malim nogometnim zemljama dok traje Euro igraju se nacionalna prvenstva, primjer za to su baltičke države, pa počinjemo s Estonijom. U 16. kolu trećeplasirani Nömme Kalju dočekuje sedmoplasirani Kalev u derbiju Tallinna. Kalju ima 13 bodova više od svog suparnika u Ligi 10, vodeća Levadia bježi 10 bodova, a samo tri boda iza Kaleva je zona razigravanja, sedam ispadanja.

Paide – Pärnu, 17.00

(Nogomet, Estonija)

Još smo u Estoniji, četvrtoplasirani Paide (nema veze s NK Pajde koje je osnovala obitelj Rakitić u Švicarskoj) dočekuje osmoplasirani Vaprus iz Pärnua, među njima je razlika 15 bodova, domaćin se bori za Europu, a današnji gost, koji pet kola nezna za pobjedu, bori se, dakako, za ostanak. Međutim, Paide je tek u prošlom kolu protiv Kaleva (5-2) prekinuo niz od četiri poraza u prvenstvu i Kupu, „ne cvjeta cvijeće ni u njihovom poduzeću“, rekao bi nekad jedan tv-junak...

Dainava – Šiauliai, 18.00

(Nogomet, Litva)

Prva utakmica 18. kola liatvskog prvenstva, dvoboj skoro pa susjeda na ljestvici, šestoplasirane Dainave iz Alytusa i osmoplasiranog Šiauliaija iz istoimenoga grada, razdvaja ih samo dva boda, dakle moguće je prestizanje na ljestvici. Dainava ima pobjedu, poraz i remi u zadnja tri kola, a Šiauliai dva poraza i remi. Koji od gubitnika će večeras biti sretan? Remijem bi možda bila oba...

Stjarnan – Hafnarfjörđur, 21.15

(Nogomet, Island)

Igra se prvenstvo i na Islandu, kad će ako neće sada, kada noći gotovo da ni nema, a čak je i relativno toplo! Sedmoplasirani Stjarnan u Garđabaeru dočekuje četvrtoplasirani Hafnarfjörđur, koji ima dva poraza i dva remija u zadnja četiri kola te nakon devet odigranih utakmica zaostaje 11 bodova za vodećim Vikingurom. Stjarnan zaostaje za FH-om samo bod, predvodi skupinu klubova koji će nakon 22 kola u takozvanu Ligu za ostanak, dakle cilj domaćinu je plasman među prvih šest.

Valur – Vikingur, 22.15

(Nogomet, Island)

Derbi 10. kola prvenstva Islanda, treći protiv prvog, četiri boda ih razdvaja. Valur je sedam kola bez poraza, s Kupom čak 10 utakmica, dočim je Vikingur sedam nadmetanja ukuono bez pognute glave, a pet u prvenstvu. U Superkupu 1. travnja Vikingur je slavio na 11-erce protiv svog današnjeg domaćina, dakle motiva Valuru ni u kom slučaju ne nedostaje, ići će se maksimalno, završit će utakmica i iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu.

DPMM – Lion City Sailors, 13.45

(Nogomet, Singapur)

Okršaj treće i četvrte momčadi lige u 4. kolu sezone singapurskog elitnog nogometnog društva donosi bitku u kojoj sudjeluje i jedan od Hrvata koji ondje zarađuju za kruh svojim nogometnim uslugama – Toni Datković. I jedna i druga momčad imaju po pest bodova nakon samo dvije odigrane utakmice, budući da im je ona prošloga kola odgođena. Gosti imaju nešto bolju gol razliku i pokušati nastaviti svoj pobjednički niz nakon nešto lošijih predstava u prijateljskim utakmicama prije sezone, a otprilike je ista slika i domaćinima, samo uz duplo kraći pobjednički niz – samo dvije utakmice.ž

Meizgou Hakka – Shangai Port, 13.45

(Nogomet, Kina)

Gostujuća momčad veliki je favorit ovog susreta, budući da su s 36 boodva druga momčad prvenstva, a samo jedan bod ih dijeli od njenog vrha. S druge strane domaća momčad je an sigurnom, ali ne na bajnom dvanaestom mjestu. Tri mjesta iznad zone ispadanja, ali samo zahvaljujući gol razlici. Teško da će se moći u ovom susretu nadati bodovima, ali misle li ostati van zone ispadanja, hitno će morati pronaći 'žrtvu', ali teško da će to biti momčad koja je nanizala sedam uzastopnih pobjeda.

Al Ittihad – Al Ahly, 18.00

(Nogomet, Egipat)

Utakmica bi trebala biti tijesna, obrambena, pri čemu obje momčadi očajnički žele ne primiti gol, ali će zbog toga i rijetko koja pokušavati pogoditi protivnički gol. Teško da ćemo vidjeti previše golova u ovoj utakmici između Al Ittihada i Al Ahlyja s obzirom na njihov nedostatak golgeterskih sposobnosti, dapače, vjerojatno ćemo vidjeti manje od dva gola. Posljednja utakmica između timova bila je početkom svibnja u također ligaškom susretu. Rezultat je bio 4-1 za Al Ahly, ali to je bila daleko veća iznimka nego li pravilo kada je u pitanju količina golova na duelima ovih momčadi. No gosti bi trebali malo više ovoga puta gristi žele li se domoći mjesta za CAF Confederation Cup.


Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladionicakladionicekladioničarski dan

Ostale Vijesti