Dobud suspendiran zbog „nesporazuma s doping testom“!

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 13.04.15. | 15:07

Uoči sutrašnje utakmice Hrvatske i Italije u Splitu u sklopu Svjetske lige, hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju zatekla je neugodna vijest o suspenziji Nikše Dobuda.

Razlog je, kako je pojašnjeno u dopisu Svjetske organizacije za vodene sportove FINA-e, „potencijalno kršenje anti doping pravila DC 2.3 koji se odnosi na izbjegavanje, odbijanje ili neuspjeh prilikom predavanja anti doping uzorka tijekom testiranja 21. ožujka 2015. godine“.

Izvršni odbor FINA-e je pažljivo pregledao sve okolnosti oko predmeta, uzimajući u obzir predstojeće utakmice FINA Svjetske lige, i prema pravilu 7.9.2 odlučio suspendirati Dobuda na svim utakmicama i događajima koji su pod ingerencijom FINA-e ili bilo koje druge članice Svjetske organizacije za vodene sportove. Privremena suspenzija stupa na snagu 13. travnja 2015. godine. Nikšu Dobuda se obavještava kako prema pravilu 7.9.3 prije donošenja konačne odluke u postupku ima pravo na saslušanje, zbog čega je trenutna odluka privremena, te je obaviješten o proceduri koju treba ispoštovati“, stoji u dopisu FINA-e.

Iz Juga su na svojim službenim stranicama potvrdili suspenziju svog kluba i objavili su Dobudovu izjavu.

Došlo je do velikog nesporazuma. Naime, nakon utakmice Svjetske lige u Budvi između Crne Gore i Hrvatske sam bio testiran i dao sam uzorak. Nekoliko sati kasnije je došla i druga kontrola i nije me našla. Zbog svega je do saslušanja došlo do provizorne suspenzije i nesporazuma kojega ćemo izgladiti“, rekao je Dobud, koji se našao u problemima nakon što se poslije utakmice u Budvi, nije odmah vratio kući u Dubrovnik. Svjetska anti-doping agencija ga dan poslije utakmice nije pronašla kod kuće da obavi drugo testiranje i uslijedila je suspenzija zbog, kako je pojašnjeno „izbjegavanja kontrole“, i to ne samo za reprezentativne akcije, nego i sve utakmice u svim natjecanjima. Do kada, nije poznato.

Prvi centar Jugaša tako za početak neće biti na raspolaganju izborniku Ivici Tucku za dvoboj s Italijom.

Ovdje je riječ o nesporazumu. Svi smo u uz Nikšu jer znamo da nije kriv i napravit ćemo sve što treba kako bi se što prije riješila ova situacija“, kazao je izbornik Tucak.

Dok se suspenzija ne ukine, Dobud će trenirati s Jugom s kojim ga očekuju uzbuđenja u Ligi prvaka, no pitanje je hoće li moći igrati u subotu s Partizanom u Gružu.

Na prvu teška i neočekivana situacija, ali iz koje ćemo se nastojati izvući što prije. Nikša Dobud će nastaviti trenirati s nama u nadi da će mu se suspenzija skinuti. Za sve ostalo ne bi ulazio previše u komentare dokle god traje postupak“, istaknuo je trener Juga, Vjekoslav Kobešćak.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 


Tagovi

jugOstali sportoviHrvatska vaterpolska reprezentacijavaterpoloNikša Dobud

Ostale Vijesti