Reuters
Reuters

Transfer-ljeto 2024: De Bruyne i Salah prema SA, velikani žele Osimhena, Hviču i – Olma

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 03.07.24. | 08:16

Ako izuzmemo već realizirani prelazak Kyliana Mbappea u Real Madrid, u tekućem prijelaznom roku ne bismo trebali svjedočiti velikom broju 'bombastičnih' transfera.

U ponedjeljak 1. srpnja započeo je ljetni prijelazni rok 2024., a u srijedu 3. srpnja,krećemo i s našim s nestrpljivo iščekivanim transfer-blogom.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Već prvog dana prijelaznog roka izvršeni su brojni transferi, od kojih je dva najzvučnija realizirao Real Madrid. Prvaka Europe pojačala su dva napadača, Kylian Mbappe stigao je kao slobodni igrač iz Paris Saint Germainea, a još prije dvije godine dogovoreni Endrick iz Palmeirasa za ukupnu odštetu od 47.5 milijuna eura.

Zanimljive transfere odradio je i Juventus koji je za 47.5 milijuna eura doveo Douglasa Luiza iz Aston Ville, a koji je u Staru Damu stigao u 'paketu' s djevojkom Alishom Lehmann, jednom od najboljih, ali i najatraktivnijih nogometašica današnjice.

Hit prošlosezonske Premier lige za taj je novac (44.5) doveo nizozemskog lijevog beka Iana Maatsena iz Borussije Dortmund, a da će Englezi biti prilično rastrošni i ovaj prijelazni rok potvrđuju igrači poput 18-godišnjeg Archijea Graya koji je za 41.25 milijuna eura Leeds zamijenio Tottenhamom. Zatim Elito Anderson (21) koji je za isti iznos prešao iz Newcastlea u Nottingham Forest, a Svrake su ostale i bez Yankube Minteha (19) koji je za 38 milijuna eura prešao u Brighton & Hove Albion. S druge strane, Newcatsle je za 33 milijuna eura doveo 19-godišnjeg lijevog beka Lewisa Halla iz Chelseaja. Brentford je za 33 milijuna eura doveo Brazilca Igora Thiaga iz Club Bruggea, a West Ham je 23 milijuna eura platio Palmeirasu za 18-godišnjeg napadača Luisa Guilhermea.

Ako se po prvim danima prijelazni rok poznaje, engleski klubovi ponovno će preplaćivati mlade igrače.

S druge strane, možemo reći kako je talijanski prvak Inter za sada ponovno odradio jako dobar posao. Osim što je otkupio ugovore Davidea Frattesija, Carlosa Augusta i Marka Arnautovića za ukupno 50 milijuna eura (ponovimo, Archie Gray i Eliot Anderson su prešli u Tottenham i Nottingham Forest za 41.2 milijuna eura – svaki), Nerazzurri su u svoje redove doveli dva proslavljena reprezentativca kao slobodne igrače – Piotra Zielinskog iz Napolija i Medija Taremija iz Porta. Uz to, s posudbe im se vraćaju Joaquin Correa, Sebastiano Esposito, Lucien Agoume...

No, pravi 'teškaški transferi', mimo Mbappea tek se očekuju. Na žalost mnogih ljubitelja Premier lige, ovog ljeta bi najpopularniju ligu svijeta mogla napustiti dva istinska kapitalca koji su obilježila recentnu povijest ove lige. Kevin De Bruyne i Mohammed Salah dobili su super-lukartivne ponude iz Saudijske Arabije i, sudeći po signalima koje daju u javnosti, izgledne su šanse da bi mogli pokleknuti pod zovom petrodorala i 'osigurati egzistenciju' svojim praunucima, budući da su živuću familiju i buduće unuke već odavno namirili.

U Saudijsku Arabiju je već otišao Realov kapetan Nacho Fernandez (Joselu je pojačao katarski Al Gharafi) i sigurno je da će na perzijski poluotok ovog ljeta stići još mnoštvo igrača.

Što se tiče ostatka 'očekivanih' transfer-kapitalaca, u prvi red nameće se nekoliko imena, među kojima je i Španjolac Dani Olmo. Ovo bi moglo biti ljeto u kojem će Olmo (napokon) napustiti RB Leipzig, a kao moguće destinacije nameću se Bayern München, Barcelona i – Real Madrid. Cijena bi mu trebala iznositi oko 60 milijuna eura.

Slična sudbina predviđa se i njemačkom wunderkindu Floiranu Wirtzu. Njega je (navodno) već zakapario Real Madrid, ali tek za ljeto 2025. No, s obzirom na veliki interes Barcelone i Bayerna za njemačkog reprezentativca, postoji mogućnost da Real Madrid već ovog ljeta u svoje redove dovede Wirtza (ili Olma).

Od pojačanja, Real Madrid već neko vrijeme 'oko' drži i na Alphonsu Daviesu kojem ugovor s Bayernom ističe idućeg ljeta i ne bi imao ništa protiv da Allianz Arenu zamijeni Santiago Bernabeuom.

Igrač koji se svaki prijelazni rok povezuje s najbogatijim klubovima je Victor Osimhen. Njega vabe PSG, Arsenal, Chlesea i Barcelona i nigerijski napadač je prvi 'favorit' za najunosniji transfer tekućeg prijelaznog roka, posebno jer znamo da Aurelio De Laurentis nikada ne prodaje svoje igrače ispod cijene.

Osim Osimhena, Napoli bi ovog ljeta trebao napustiti i Hviča Kvarachelija kojeg žele pa, skoro isti klubovi kao i Osimhena, a među kojima se ističu PSG i Barcelona. Hviča nije jedini Gruzijac interesantan nogometnom tržištu. Na veliku scenu ovog su lipnja dospjeli vratar Giorgi Mamardašvili koji je u grupi zabilježio rekordnih 21 ubranu i mogao bi u multimilijunskom transferu (prema TM-u vrijedi 35 milijuna eura) pojačati nekog od velikana (za sada se spominjao Bayern). Također, Gerges Mikautadze potvrdio se kao vrlo dobri realizator, već je prešao iz Ajaxa u Metz (koji ga je prodao Ajaxu, a onda doveo na posudbu i otkupio njegov ugovor), no ubrzo bi trebao primijeniti sredinu i prijeći u Monaco ili Lyon.

O mogućem prelasku Benjamina Šeška u Milan pričalo se i prije Eura, a dionice mladog Slovenca (21) dodatno su skočile nakon nastupa na Euru (na kojem doduše nije zabio gol i ispao je tragičar osmine finala protiv Portugala). Ugovor s RB Leipzigom veže ga do 2024., prema TM-u vrijedi 50 milijuna eura, a nakon Eura mogao bi i više.

Euro i Njemačkoj istaknuo je i do sada široj javnosti nepoznatog Talijana Riccarda Calafiorija (22), koji vrijedi 30 milijuna eura i mogao bi prijeći u Juventus ili Liverpool. Vrlo dobar nastup na Euru u fokus najjačih klubova svijeta postavio je i Crystal Palaceov dvojac Marca Guehija i Eberechija Ezea, a plavo-crveni dio Londona mogao bi napustiti i Nigerijac Michael Olise.

Kada smo se ponovno dotaknuli Premier lige, izgledan je prelazak Ivana Toneya u Arsenal, ali i transferi dvije 'šestice', brazilskog reprezentativca Brune Guimaraesa (26, 85 milijuna eura) iz Newcatslea, odnosno portugalskog Palhinhe (28, 55 milijuna eura) iz Fulhama.

Naravno, u međuvremenu će se pojaviti i nova imena koja će ući u fokus najvećih klubova svijeta, no nekako smo dojma kako ovog ljeta nećemo svjedočiti spektakularnim transferima te kako bi najjača imena ponovno trebala odletjeti u Saudijsku Arabiju.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Ljetni prijelazni rokLjetni prijelazni rok 2024.Germanijak transferitransfer blogtransferitransferi uživo

Ostale Vijesti