Stefanos Kyriazis/IPA Sport / ip  AGENCIJA  IPA
Stefanos Kyriazis/IPA Sport / ip AGENCIJA IPA

Kapetan kapetanski

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 03.07.24. | 08:01

Možda ga u Golden Stateu više nisu htjeli, ili su procijenili da im njegove usluge nisu potrebne, ali Hrvatskoj itekako jesu. Šarić je protiv Slovenije od starta udario svoj ritam, a ova pobjeda ima njegov potpis.

Taj ogled četvrtfinala Olimpijskih igara u Riju i dalje je jedna od bolnijih epizoda hrvatske košarke, a konkurencija je, znamo, poprilično žestoka. U tijesnoj završnici Hrvatska Ace Petrovića poražena je od Srbije i nakon toga su kola nezaustavljivo krenula nizbrdo. Možda se neki ne sjećaju, ali u toj utakmici su se, osim u Bojana Bogdanovića, velike nade polagale i u tada mlađahnog Darija Šarića koji je na koncu iščeznuo s parketa. Za pola sata igre ponudio je skromnih sedam poena i uglavnom čitavu utakmicu bježao od bilo kakve odgovornosti.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon utakmice ga je dočekalo pitanje kako to da je u još jednoj važnoj utakmici protiv Srbije odigrao slabo, a Dario se naljutio na pitanje kolege i odjurio u svlačionicu nakon čega neko vrijeme nije bio dostupan za domaće medije.

U međuvremenu je Dario sazrio. Od dečka kojega su u košarkaškim izvedbama znale smetati svakakve stvari, postao je, kao što će to nakon pobjede nas Slovenijom reći izbornik Josip Sesar – kapetan, vođa.

A nije bilo puno onih koji su vjerovali da će Dario ovog ljeta biti ovako dobar. Ne zato što je zaboravio igrati košarku – Šibenčanin je jedan od naših najboljih košarkaša, ali zbog činjenice da su ga u Golden Stateu čitavu drugu polovicu sezone držali u zamrzivaču.

Priča je, dakle, išla ovako: proteklog ljeta su Warriorsi amenovali njegov dolazak i trebala je to win-win situacija za obje strane. Darijeve košarkaške vještine, ali i razumijevanje igre djelovale su idealno za filozofiju kakvu preferira Steve Kerr i kakva se već dugi niz godina veže uz Warriorse. Nadalje, prije Šarića je u Warriorse stigao i Chris Paul s kojim je hrvatski košarkaš oformio finu konekciju za vrijeme suživota u Arizoni i trebao je to biti dvojac koji s klupe mijenja Stepha Curryja i Draymonda Greena.

Stvari su tako i tekle sve do pauze za All-Star nakon koje je uslijedila minorizacija Darijeve uloge. Šarić je od igrača s 20 minuta u prosjeku gurnut na rub klupe i tog statusa, marginalnog igrača, se do konca sezone nije uspio otarasiti. Čak se i on začudio takvim preokretom svoje pozicije u GS-u.

„Početak sezone bio mi je dobar, igrao sam, pomagao momčadi i donosio joj neke dobre stvari. Nakon All-Stara više nije bilo savršeno, nisam mogao dobiti vrijeme na parketu, nisam bio dio rotacije, tako se razvilo za mene. Još mi je prerano da analiziram. Na početku sezone nisam mislio da će se ovako rasplesti, ali tako je to u košarci, nekad ti se vrata otvore, nekad zatvore. Ali ne mogu se ljutiti, to neće ništa promijeniti“, podijelio je svoja razmišljanja Šarić na završnoj press konferenciji Warriorsa.

Iz te perspektive nismo mogli točni znati kakvog Darija ćemo gledati u reprezentativnom dresu. A znamo koliko nam je bitan. Kada se ne natječeš pola sezone, nije najjednostavnije vratiti se u natjecateljsku formu u samo nekoliko utakmica. No, Dario dobiva posebni motiv kada igra u hrvatskom dresu. Evo, pitajte samo Slovence kako im je bilo tijekom 40-minutne torture tijekom koje im je Dario razgolitio sve mane, rastavljao obranu na proste faktore i razigravao praktički kako mu se prohtjelo. Pri kraju treće četvrtine nakon još jednog 'izmišljenog' Šarićevog dodavanja, Slovenci su se samo blijedo pogledali, i prihvatili da su ovog puta nadigrani.

Kada je u ovakvoj formi, Šarić je nezaustavljiv. Reći će Sesar da je na četvorci, kada može kreirati, i najbolji u Europi na toj poziciji. Nakon triple double učinka od 19 poena, deset skokova i deset asista Slovencima, teško da možemo naći zamjerku toj izjavi. Možda ga u Golden Stateu više nisu htjeli, ili su procijenili da im njegove usluge nisu potrebne, ali Hrvatskoj itekako jesu. Šarić je protiv Slovenije od starta udario svoj ritam, a ova pobjeda ima njegov potpis. Kapetan je sinoć odigrao – kapetanski! I s takvim Šarićem imamo velike šanse u Pireju. A usput i sebi radi uslugu, jer ovo je i pokazna vježba za NBA interesente. Dario, naime, nema ugovor za sljedeću sezonu...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaDario ŠarićJosip SesarGolden State Warriors

Ostale Vijesti