REUTERS/Carmen Jaspersen
REUTERS/Carmen Jaspersen

VIDEO Sve podsjeća na 2002: Jozić je tada povukao potez koji javnost traži od Dalića

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 21.06.24. | 08:10

Slične rasprave, slična razočaranja i slični pesimizam i tada su vladali uoči dvoboja s Talijanama. Samo, tada nam pobjeda nije donijela prolaz skupine

Znaju i ptice na grani da od Talijana još nikad, od 1992. naovamo, nismo izgubili, u osam utakmica upisali smo tri pobjede i pet remija. Koliko god to bio silan zalog optimizma uoči odlučujućeg dvoboja u skupini na Euru, toliko je i strepnja. Jer, jednom mora biti prvi put, uvijek se uzdamo da neće baš sad. Zadnju pobjedu, najmanje važnu, upisali smo 2006., bila je to prva izbornička zadaća Slavena Bilića. Prijateljski susret u Livornu, manje od dva mjeseca nakon što je Italija osvojila naslov svjetskog prvaka. No, zaigrali su Talijani u nekakvom B, ili čak C sastavu, glavne zvijezde još su bile na odmoru. No, piše se.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prva pobjeda nad Italijom bila je ona slavna u Palermu, 1994., u kvalifikacijama za Euro, prva velika, odzvanjajuća pobjeda Hrvatske! Tih 2-1 dalo je veliki zalet za plasman na Euro, ali i ozbiljno ucrtalo Vatrene na nogometnu kartu svijeta. Međutim, situacija u kojoj se sad nalazi Hrvatska nekako nas najviše podsjeća na SP u Japanu 2002. Izgubili smo od Meksika (0-1) na startu turnira i bio je imperativ u drugom kolu ne izgubiti od Italije. Nakon poraza i loše partije protiv Meksika u javnosti su dominirale polemike na samo jednu temu. Treba li izbornik Mirko Jozić i dalje vjerovati starim, zaslužnim igračima ili potražiti neko novo rješenje na klupi? Tada su Šuker, Bokšić, Prosinečki i Stanić, primjerice, bili senatori, nositelji francuske bronce (osim Bokšića), koju su u Japan došli braniti. Davor Šuker bio je nezamisliva ikona, obožavani idol, a svi iz te brončane generacije uživali su božanski status. Ne samo kod navijača, već i kod izbornika i nogometnih stručnjaka. No, kad je nakon Meksika postalo jasno da se Hrvatska muči, da igra sporo i 'diše na škrge', Jozić se prije Italije našao u velikim dvojbama. Javnost mu, ionako, nije bila previše naklonjena, mediji su ga kritizirali i prozivali, ali sad je trebalo pobijediti Italiju. Kako?

Mirko Jozić, koliko god ponekad bio krut, prihvatio je ideju ili apel da one, koji ne mogu, kako god se zvali, ostavi na klupi! Tako je utakmicu protiv Italije započeo bez Šukera, Prosinečkog i Stanića, od brončanih su zaigrali jedino Jarni i Soldo, a priliku od prve minute dobili su Vugrinec, Rapaić, Šarić... S druge je strane stajala jedna, po imenima puno jača Italija od današnje, Buffon, Nesta, Cannavaro, Maldini, Totti, Vieri...Vodila se rasprava u hrvatskoj javnosti i treba li od prve minute, umjesto Šukera, zaigrati 'otkriće sezone', najbolji strijelac HNL-a i udarna igla šampionskog Zagreba Ivica Olić. Jozić ga protiv Meksika ostavio bez minutaže, nije ušao ni s klupe, zbog čega je izbornik opet dobio 'packe' sa svih strana, ali ni protiv Italije Olić nije bio u startnih 11. Talijani su bili bolji, poveli golom Vierija u 55. minuti. Prije toga Vieriju je i poništen pogodak zbog zaleđa.

A onda je, iz današnjeg kuta gledanja, bila to preslika utakmice s Albanijom od neki dan. Hrvatska je bila u izgubljenoj poziciji, s klupe je ušao Ivica Olić i zabio za izjednačenje i ludilo hrvatskih navijača. Samo tri minute kasnije, neobična parabola Milana Rapaića prevarila je Buffona i Hrvatska je povela 2-1. Do kraja su Talijani napadali, opet zabili gol, u zadnjim minutama kao i Albanija, ali on je ponovno poništen. Talijani su se poslije žalili na suđenje, Mirko Jozić novinarima na tribini pokazao je 'bosanski grb', u sjeni slavlja zbog pobjede, osjećalo se nezadovoljstvo pojedinih igrača, uglavnom senatora i narušeni odnosi u reprezentaciji.

Taj put pobjeda nije donijela prolaz skupine, jer Hrvatska je opet neočekivano pokleknula protiv Ekvadora (0-1), međutim, puno je toga bilo slično kao sad. Mirko Jozić povukao je taj radikalan potez i najveće zvijezde reprezentacije ostavio na klupi, što je donijelo trijumf protiv Talijana. Sad od Dalića dobar dio javnosti traži slično, da ubaci neku svježu krv od prve minute, da, prije svih, na klupu preseli Brozovića i Perišića. Što će Dalić točno napraviti, ima li u 'ormaru' nekog Rapaića i Olića, koji će riješiti Italiju? Nije bitno kako, bitna je pobjeda, ne bismo imali ništa protiv da i Dalić, poput Jozića, na kraju utakmice 'pozdravi' (novinarsku) tribinu. To bi značilo da je uspio.

Golove s utakmice iz 2002. možete vidjeti OVDJE



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2024VatreniTalijanska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti