Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Idealan rasplet izgleda ovako: 'Slomiti' Italiju pa na Švicarsku! A još da i Slovenci pobijede...

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 21.06.24. | 08:00

Vatrenima pobjeda vjerojatno nosi drugo mjesto, a postoji šansa da i s bodom prođemo u osminu finala

Nakon pobjede Španjolske protiv Italije (1-0), sve je jasniji rasplet u skupini B i put, kojim Hrvatska može do drugog kruga. Dakle, ono što je bilo očito i prije tog dvoboja, našoj reprezentaciji treba pobjeda nad Italijom u zadnjem kolu u ponedjeljak. Međutim, sad je izvjesno da bi nam ta pobjeda donijela drugo mjesto u skupini, treći možemo samo u jednom raspletu, kad bi Albanija pobijedila Španjolsku. Tada bi Albanci bili bolji zbog gol-razlike i oni otišli s drugog mjesta u osminu finala, dok bi Italija ispala. Pobjeda Španjolske ili remi, znači, Hrvatskoj bi donijeli drugo mjesto. Naravno, još jednom da naglasimo, uvjet je pobjeda protiv Italije!

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Postoje već i računice da bi Hrvatska i s dva boda mogla proći skupinu kao treća, što znači da bi barem dvije trećeplasirane reprezentacije morale biti lošije od Hrvatske. Prema sadašnjem stanju na ljestvicama skupinama, to nije nemoguće, međutim, trebalo bi se uistinu puno toga poklopiti, dosta je još utakmica u igri, nisu svi odigrali niti drugo kolo. Ako bi Hrvatska remizirala s Italijom, tada bi morala u kampu čekati dva dana, ne znajući hoće li nakon toga kući ili će nastaviti dalje. A kad se već igramo kalkulacijama, onda smo pogledali i korak dalje, tko bi Hrvatsku mogao čekati dalje u ždrijebu. Svakako, trenutno nismo u situaciji i ne igramo dovoljno dobro da bismo gledali predaleko i ne, nismo već upisali pobjedu protiv Talijana, znamo koliko je to teška misija. Iako, način na koji je Španjolska slavila, govorimo o dojmu, ne o rezultati, dolijeva optimizamuoči te utakmice. No, ajmo vidjeti koji bi Hrvatskoj bio idealan scenarij.

Budemo li drugi u skupini, igrat ćemo u osmini finala protiv drugoplasirane momčadi iz skupine A. To bi, po sadašnjoj situaciji, bila Švicarska. U nekom ludom raspletu to može biti i Škotska, ali i Njemačka, ako izgubi od Švicarske u nedjelju. No, najrealnije je da će to biti Švicarci, što bi za Hrvatsku bio, u ovim okolnostima, poželjan ždrijeb. Nikoga ne podcjenjujući, bolje igrati protiv Švicarske u osmini finala nego protiv Portugala i Španjolske kao na zadnja dva Eura. A nije ni to sve... Ako, recimo, Slovenija pobijedi neuvjerljivu Englesku u zadnjem kolu i osvoji prvo mjesto u skupini, mogla bi nam i ona biti suparnik na idućoj stepenici, u četvrtfinalu! No dobro, slažemo se, možda smo otišli predaleko, imamo mi trenutno većih briga od protivnika u četvrtfinalu.

Bude li, pak, Hrvatska treća u skupini, iako su za to manji izgledi nego za drugo mjesto, igrat će u osmini finala protiv pobjednika skupine E (Rumunjska, Slovačka, Belgija, Ukrajina) ili skupine F (Turska, Portugal, Češka, Gruzija). Kako god, ono što je u ovom trenutku jedino sigurno, 'milijun posto', ako želimo dalje ni u jednom scenariju ne smijemo izgubiti. S remijem bismo se mogli provući kao treći, a pobjedom i drugim mjestom otvorili bismo si put i za dalje od osmine finala.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijaEuro 2024Vatreni

Ostale Vijesti